Preshevë, 8 janar -“Lugina e Preshevës do duhet te ftohet nga Kosova në dialogun me Serbinë dhe të shpalos një qëndrim të qartë me të drejtat e shqiptarëve të Luginës..” ishte kjo deklarata e ministrit te jashtem kosovar Enver Hoxhaj, deklarate kjo e cila nga lideret e Lugines se Preshevës eshte konsideruar ehste rpitru me rezerevë , e vonuar dhe jo serioze.

Keshtu kryetari KKSH Jonuz Musliu, njëherit kryetar i Kuvendit të Bujanocit për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” deklaraten e Hoxhaj për “përfshirjen e Lugines ne dialogun Serbi-Kosovë” e ka konsideruar si nje “hajgare më tepër nga Prishtina me shqiptaret e Lugines se Preshevës.”
“Deri tash ky dilaog eshte zhvilluar vetem ne favor te Serbisë. Kur të kenë Kosova hajr nga ky dialog me Beogradin, na ftoni z.ministër edhe neve ” ju ehste perjgigjur kyrsztari i KKSH-së z.Mulsiu ministrit kosovar Hoxhajt. Keshtu mendojn edhe lideret tjera nga Presheva si Shaip Kamberi, Skender Destani, Ardita Sinani.. Sipas perfaqesuevs tre Luginës, ikuadrim i Preshevës ne këte proces eshte nje cik i vonuar, kur po bëhet fjalë ne Kosove dhe diplomacine nderkombëtare se dioalogu po ecen drejt deshtimit. Keshtu kane pohuar edhe liderët nga Medvegja Leme Xhemaj dhe Florim Sahiti.

“A s’ështe turp per Enver Hoxhaj qe tash pas 7-8 vitesh qe kur ka filluar dialog Kosovë -Serbi tash te ftohet edhe Lugina ne kete proces, kur dihet se qe ngha fillimi i ketij prcesi serbet e veriut vazhdimsiht i ke pasur ne Bruksel ?!. Kjo ftese per dialog per ne Lugine a s’eshte edhe nje hajgare nga Prishtina, pas atyre 50 mije frangave per zhileta, pas zhagitjes se njohjes se diplomave, librave, pas rezolutes ne kuvend qe asgje nuk bene deri tash per Luginen , pas premtimit te 500 mije eurve investime,deri tash asnje centi nuk eshte dhënë?!..Nese asnje ngha premtimet Prishtina nuk i ka realizuar per Luginene Preshvësm, athere si ti besojme misnstit te Thacit per dialogun ?! Aq me teper Hoxhaj ketu del qesharak, ai fton Luginen ne Brukse, kur dialogu ashtu keshtu eshte futur ne qorrasokakë dhe gjendet para dështimit..” ka thënë sot Musliu për agjencine e lajmeve “Presheva jonë”
Kur eshte fjala për mosperfshirjen e Lugine se Preshves ne dialogun e Brukselit zedhenesja e BE-së Maja Kocijancit në nje bisede per agjencine e lajmeve “Presheva jonë” ka pohuar se ” Thaçi dhe Dacic vendosin nëse do të dialogohet për Luginën ne Bruksel” Kete deklarate zyrtara e BE-së e kishte dhënë para kater vitesh, ne kohen kur lideret nga Lugian e Preshves kerkonin te inkaudroheheshin, sikur serbet e Kosovës, ne dipalogun Kosovë-Serbi ne Bruksel por deri sot Lugina ishte injoruar sa nga Beogradi po aq edhe nga Prishtina.

Ndërsa lidhur me kërkesën e liderëve dhe përfaqësuesve nga Lugina e Preshevës që edhe çështja shqiptare në Preshevë, Bujanoc e Medvegjë të jetë pjesë e dialogut të Brukselit mes Kosovës dhe Serbisë, Kocijancic ka pohuar se “siç e dini, bisedimet mes Prishtinës dhe Beogradit, sikurse edhe dy takimet mes Dacicit dhe Thaçit, janë të përqendruara kryesisht mbi çështje teknike, pa prekur fare statusin e Kosovës”.

“Ne në Bruksel i kuptojmë shqetësimet e shqiptarëve nga Lugina e Preshevës, por kjo varet nga dy kryeministrat. Prandaj, për Luginën e Preshevës mund të flitet në Bruksel, nëse Thaçi dhe Daçiq janë dakord dhe se kjo pyetje para Brukselit, duhet shtruar autoriteteve serbe në Beograd dhe atyre kosovare në Prishtinë”, tha Kocijancic.

Ndryshe, analisti nga Presheva njëherit gazetar i “Presheva Jonë” qe ka percjellur persefarmi dialogun ne Bruksel ka phuar se “iniciativa e Hoxhaj qe tash me ne fund i ka ra ndermend ta ftoje Luginën ne procesin e dialogut, duket se eshte e vonuar, te ciles ftese madje nuk i shkon as thënja ma mire vonë se hiq, meqë duket se treni i ka i ka ikur ketij ministri . Ftesa e vonuar e Prishtines drejtuar Presheves per të perfshire ne dialogun Kosovë-Serbi nuk mund te thuhet ndryshe, pos m’ka qu nana me shperla gojën, që dryshe i bie me la m*t me shurrë.”

SHPËRNDAJE