Mediat serbe dhe ruse nuk ndalen t’i “mëshojne” kryetarit te Krahines së Preshevë Jonuz Musliut pas deklaratave te tija “bombë” grimcar e se ciles prekën edhe Rusine dhëne  në agjencine e lajmeve “Preshevas Jonë” duke phuar se  “bashkimi i Shqiperise me Kosovën i pakuptime pa Preshevën” dhe se “bashkimi i Lugines me Kosoven, nuk do te thote Shqiperi e Madhe pa Nishin” ka cuar peshte Serbinë.

“Shqiptaret nuk heqin dorë nga “Sqhiperia e Madhe”. një projekt i çmendur që merr një shekull e gjysmë (ŠIPTARI NE ODUSTAJU: Oživljavaju plan Velika Albanija, suludi projekat koji traje vek i po“) eshe ky shkrimi i radhes ndoshta i 100-ti ne emdiat serbe dhe ruse duke bere fjale perperpkjet e shqiptareve ne ballkan te jetojne ne një shtet, transmeton agjencia e laemeve “Presheva Jonë”

Sipa sgeztes “Pravda” “Ideja e Shqipërisë së Madhe ka rreth 140 vjeç, dhe shqiptarët e saj ende nuk e bëjnë deklaratën odustaju.Neodgovorne e kryeministrit shqiptar Edi Rama dhe kryeministrin Hashim Thaçi, së bashku me luftë-nxitëse kuotë kryetarin e komunës së Bujanocit Jonuz Musliu, povampirile vetëm ide në dukje në gjumë e cila është përmendur së pari në vitin 1878, në takimin Arbanasa në Prizren.

“Ata u mblodhën në mënyrë që të mos lejojë zonat muslimane përkasin vendeve të Ballkanit, që pas luftës me Turqinë, ushtria ruse arriti në Stamboll dhe Perandoria Osmane humbi pushtetin në rajon. Arbanasi nuk janë zgjedhur në mënyrë demokratike delegatë të popullsisë myslimane, por ngre se nuk kishte vetëdijen kombëtare, as nuk janë duke folur të njëjtën gjuhë, si gjuha shqipe nuk është ende atje. Ata përdoren fjalëve greqisht dhe turqisht dhe latinisht dhe nuk ka pasur politikë kombëtare” ka dekalruar historianiserb  Çedomir Antiç.

Megjithatë, kjo Arbanaška League fushatë për bashkimin e të gjitha fushat Mysliman të Shqipërisë jugore dhe Epirit (Janinë), me anë të asaj që është tani veriore dhe të mesme Shqipëria (Shkodër, Tiranë dhe Elbasan), pjesë të Maqedonisë (Shkup, Dibër, Gostivar, Prilep, Veles, Manastir dhe Ohër), në pjesët e Kosovës me Serbinë dhe Maqedoninë (Pejë, Gjakovë, Prizren, Novi Pazar, Mitrovicë, Sjenicë, Prishtinë, Gjilan, Preshevë dhe Kumanovë).

“Shqipria Moderne” u krijuar në vitin 1912, në sajë kryesisht Austro-Hungaria. Një nga interesi kryesor strategjik në Vjenë do të ishte nën kontrollin e hapësirës së tyre shqiptare për të parandaluar forcimin e vendeve të Ballkanit dhe për të parandaluar përhapjen e ndikimit rus.

“Po, kjo Vjenë nuk është bërë, shqiptarët do të kenë sot një rol të ngjashëm në Bretons Ballkanit në Francë ose të Uellsit dhe skocezëve në Mbretërinë e Bashkuar” thekson Antiq.

SHPËRNDAJE