Poggoricë, 1 nentor -Kater akdemike, shkrimtare serbë policia malezeze ju ka ndaluar hyrjen ne kufi për ne Malit Zi. Kjo ka shkaktuar reagime edhe tek utorititet serbe në Beograd, duke harruar se regjimi serbe gjate ketij viti ka ndalauar (perveq deputetëve te PDK-së, kujto minisrtin e drejetesise dhe amabasadoren e Thacit Vlora Citakut) se paku 20 intelektual e akademik e funskionar shqiptare nga Kosova per te hyne ne Luginene Preshevës (Serbi).

Mjafton te permendim rastin e fundit te ish-kryetarit të Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës, njëherësh anëtar i Akademisë Evropiane të Shkencave dhe të Arteve, Hivzi Islami u cili me 9 gusht te ketij viti u thye mbrapa nga policia serbe në vendkalimin kufitar Muçibabë/Buhiq.

Do përkujtuar se ne Kosovë vetem gjate ketij viti kane hyre e kane dalur ne Kosovë jo vetëm akademik serbe por edhe ekstremiste e krimenele serbe te kërkuar nga Haga, Kosova jo q enuk ka aretsuar, por as qe tentuar t’i nddaloj ataa, ka shkruar agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë” duke shtuar se me ndalimin e katër akademikëve, intelektualë serbë të hyjnë në Mali te Zi¨, Podgorica po ja nxer hakun e Kosovës Serbisë.

“Serbia duhet të reagojë. Kjo është diçka që unë isha i tronditur, Ky ështe krcënim i së drejtën e lirisë së mendimit” thuhet ne reagimin presidentit serb Aleksander Vuçiç.

Vucic ka thënë se ministri i brendshëm serb Nebojsha Stefanoviq të ditur se hyrja në Mal të Zi ndaluar Matija Beçkoviç, historian Çedomir Antiç dhe Aleksandar Raković, dhe profesor i Fakultetit Juridik në Prishtinë, Dejan Mirovic.

Katër intelektualët ishin menduar për të marrë pjesë në një Beqkoviq dhe për të folur në festimin qendror të njëqindvjetorit të Kuvendit Podgoricë dhe në Ditën e bashkimit të Malit të Zi me Serbinë që do të mbahet më 1 dhjetor në kriptën e Katedrales së Ngjalljes së Krishtit në Podgoricë.

SHPËRNDAJE