Të akuzuar për abuzime seksuale, ish-Kardinali Theodore McCarrick nga Vatikani

Vatikani njofton të shtunën se Papa Françesku ka defrocked ish-kardinalin amerikan McCarrick, i akuzuar për abuzim seksual më shumë se gjysmë shekulli më parë. Kjo është historike e parë, sipas komunikimit të Selisë së Shenjtë (“Accusé d’abus sexuels, l’ex-cardinal McCarrick défroqué par le Vatican”) njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” duke ju referuar burimeve te mediave botërore.

Papa ka njohur si përfundim një dënim në këtë kuptim të Kongregatës për Doktrinën e Besimit, një institucion i Vatikanit që siguron respekt për dogmën katolike. Kjo është hera e parë në historinë e Kishës Katolike që një kardinal është rrëzuar për arsye të tilla.

I vjetëruar sot, ish-kardinali Theodore McCarrick dyshohet për abuzim seksual të të miturve dhe vartësve të të rriturve kur ishte prift në Nju Jork.

Dorëheqja në vitin 2018
Kryepeshkopi emeritus i Uashingtonit, i emëruar kardinal në vitin 2001, dha dorëheqjen nga Kolegji i Kardinalëve në korrik 2018 pas skandalit dhe përkundër faktit se ende nuk është dhënë asnjë gjykim kundër tij. Si kusht i domosdoshëm për formalizimin e kësaj dorëheqjeje, Papa Françesku e kishte pranuar atë – një i pari që nga ajo e Kardinalit Billot për arsye politike në vitin 1927.

Selia e Shenjtë kishte kërkuar në shtator 2017 për një hetim në arkidiocezën e Nju Jorkut, duke ndjekur dëshminë e një burri që akuzonte prelatin se e kishte abuzuar seksualisht në vitet 70. Rasti kishte tronditur hierarkinë e Kisha Katolike Amerikane, pak para publikimit të një raporti shkatërrues për abuzimet masive në Pensilvani.

SHPËRNDAJE