passBernë, 21 qershor  -Shumica e te huajve per te sigurar një vize (leje qëndrim) per te hyre ne Zvicer, ata përdorin dokumente false.  Ata janë kryesisht shtetas nga Kosova, Serbia, Shqiperia, Rusia , njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvicra duke ju referuar burimeve  departamentit per migracion dhe policise.

Disa aplikantë të depozitojë identifikimin vjedhur

Konfederata, kantonet dhe qytete të luftojnë kundër aplikimet abuzive për lejet e qëndrimit. Sipas një projekt të qytetit të Bernës, si pjesë e programit të menaxhimit të integruar të kufijve, rreth 10% e kërkesave janë të kontrolluara falsifikuar.

Jo vetëm që pasaporta të falsifikuara, por edhe kontratat dhe qiratë, thote Alexander Ott,  kreu i  kontrollit të shërbimit të popullit dhe të huajt policisë.

Zyrtarët e projektit janë shqyrtuar 850 kërkesa. Shumica e individëve që përdorin dokumente false janë shtetas të vendeve që kërkojnë një vizë, të tilla si Kosova, Shqipëria, Serbia, Rusia, transmeton agjencia  e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvicra.

Numri i falsifikimeve është rritur, sipas Aleksandër Ott, dhe metodat janë duke u bërë profesionistë. Njerëzit të cilët kanë një pasaportë të rreme në Zvicër arrijnë nga toka, sepse ata e dinë se dokumentet janë kontrolluar në të gjithë aeroportet. Kufijtë nuk janë shpenzuar krehje sistematikisht duhet të jetë më shumë kontrolle në territorin, ka shtuar z.Ott.

Berne është qyteti i parë në Zvicër për të testuar sistemin në një projekt pilot, si pjesë e programit të integruar të menaxhimit të kufirit. Kjo ka për qëllim rritjen e sigurisë së brendshme të vendit duke përdorur disa 70 masa. Ato lidhen në veçanti emigracionit të paligjshëm dhe krimit ndërkufitar.

SHPËRNDAJE