Avokati i njohur shqiptar në Zvicër z.Jeton Kryeziu i cili është njohës i mirë i dosje së SH.N të cilin Beogradi e akuzon dhe  kërkon në Serbi, për agjencinë informative „Presheva Jonë“ ka deklaruar sot se „ arsyeja e vetme për të cillen Komiteti kundër ekstradimit të Sh. N. qëndron në kërkimin për drejtësi. Edhe Zvicra në këtë drejtim mund të bëjë më shumë thotë z.Kryeziu duke shtuar se « baza legale egziston për të gjykuar z. Sh. N. ne Zvicer, nëse faktet për të cilat përfolen vërtetohen”

 

Gjenevë, 9 dhjetor/ AIK, Presheva Jonë

Më 14 prill 2011,  Sh.H.  u arrestua në Vevey, pas një kërkese për ekstradim nga ambasada serbe në Bernë me 8 mars 2011. Ky i fundit, sipas akuzës serbe,  dyshohet se “ka qenë anëtar i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) dhe e ka kryer krime të luftës në Gjilan.” Siq ka njoftuar agjencia iformative « Presheva Jonë »  bashkë me mediat zvicerane, Berna po bëhet gati për akstradimin e Shemsi Nuhiut në Serbi.

Pra, me një kërkesë të ambasadës serbe në Begrad (8 mars) edhe pse ai është shtetas i Kosovës ai kerkohet nga autoritetet helvetike të ekstradohet në Serbi. Ndërsa, njoftimet nga Berna i kanë bërë të ditur  agjencisë informative « Presheva Jonë » se ende nuk është asgjë definitieve dhe se Shemsi Nuhiu mund të ankohet në Gjykatën Federale (TF). Ndërsa z.Falco Ghali shef  për komunikim me mediat në Zyrën Federale të Drejtësisë (OFJ) në Bernë i  ka deklaruar agjencisë sonë   se « për fatin e rastit të Sh.N. nuk mund të dihet asgjë, deri para muajit maj të viti të ardhshëm… »

 

SHPRESOJME SE ZVICRA NUK DO TË MANIPULOHET ME PROCESE TË MONTUARA ME MOTIVE POLITIKE

Avokati tjetër i njohur zviceran, ai nga Gjeneva z.Jacques Barillon dhe Ludovic Tireli nga Lausanna janë duke u përpjekur maksimalisht për pengimin e esktardimit në Serbi që i kërkuari i Beogradit Sh.N. i cili posedon pasaportë kosovare qe një decenie e më shumë jeton dhe punon në Vevey të Zvicrës.

Rasti i Sh.N, ishte edhe qëllimi i vizitës së avokatit të njohur shqiptare  Jeton Kryeziut që i bëri dje redaksisë së agjencisë informative kombëtare « Presheva Jonë » në Pallatin e OKB-së në Gjenvë.  Fillimisht  z.Kryeziu  na njoftoi se kabineti i tij gjendet ne Lausanne ku edhe vepron bashakrisht edhe me dy kolegë zviceran në një kabinet të përbashkët me emrin « KDB Avocats :Kryeziu, Dang & Brochellaz »  të cilët trjotjne gati gjitha rastete klientëve.

Avokati  i njohur shqiptar Jeton Kreyziu duke folur për angazhimin e tij për rastin Sh.N, thekson se « mu për ketë qëllim është themeluar Komiteti kundër ekstradimit të N. Sh Serbia, që vepron nga qershor i këtij viti, vetem pak javë nga arrestimi i Sh.N. në Vevev (VD).  Dhe komiteti në fjalë i përbërë nga katër anëtarë nga gjenerata dhe nga burime të ndryshme, aj synon të mbledhë nënshkrime për peticionin për të parandaluar ekstradimin e Sh. N. në Serbi…Deri tash kemi tubuar rreth 5.200 firma të mergimtarve të ndryshem si nga Kosova po ashtu edhe nga Lugina e Preshvës, peticion ky i cili do t’i dorërzehet n’dorë shefes së Drejetësisë Policisë. . »

Mediat kanë njoftuar se «Sh. N. ishte anëtar i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) dhe  si i tillë, dyshohet kështu ka kryer krime lufte…“   Megjithatë, sipas Sipas avokatit Kryeziu, siç u vu re në shumë media, kur këto abuzime janë kryer, Sh. N. ishte në Maqedoni, pranë shtratit të vëllait të ti, i cili ka vdekur disa ditë më vonë. Kjo e bën atë thjesht e pamundur që Sh. N. mund të ketë kryer krime të dyshuara kundër tyre. »

Pavarësisht nga kjo, pohon në vazhdim avokati Kryeziu se një padi kundër Sh. N. ishte lëshuar nga autoritetetet serbe. « Mbi këtë bazë, Serbia ka dërguar një kërkesë për arrestimin dhe ekstradimin në Zvicër në 8 mars 2011. Sh. N. u arrestua 14 prill 2011 para grues dhe fëmijët, e moshës 1 dhe 5 vjet, në banesen e tij në Vevey, ku jeton për gati një decenie, me lejë qëndrim të rregulluar“,  thotë për agjecinë informative „Presheva Jonë“

Avokati i njohur shqiptar në Zvicër z.Jeton Kryeziu i cili eshte njohës i mirë i dosje së SH.N të cilin beogradi e akuzon dhe  kërkon në Serbi, për agjencinë informative „Presheva Jonë“ ka deklaruar sot se „ arsyeja e vetme për të cillen Komiteti kundër ekstradimit e Sh. N. qëndron në kërkimin për drejtësi. Edhe Zvicra në këtë drejtim mund të bëjë më shumë thotë z.Kyreziu duke shtuar se « baza legale egziston për të gjykuar z. Sh. N. ne Zvicer, nese faktet për të cilat përfolen vertetohen”

Sipas avokatit Kryeziu, nuk ka garanci për kushtet e paraburgimit, gjatë së cilës Sh. N. mund të jetë subjekt i abuzimit. » Gjithëashtu, nuk ka garanci më shumë se Sh. N. mund të kërkojë të drejtat që normalisht i takojnë mbrojtjes, si pjesë e një gjykim të drejtë dhe para një gjykate të drejtë. Këto të drejta ekzistojnë pri hetimevë të para dhe lejojnë një të akuzuar të kërkojë marrjen e provave për të mundësuar që ajo të vendosë pafajësinë e tij. I akuzuari ka gjithëashtu drejta gjatë gjykimit në kuptimin e ngushtë.-„ thotë avokati shqitpare nga Lausanna.

Megjithatë, sipas avokatit nga Lausanna z.Kryeziu edhe pse është e kontestuar se Sh. N. ishte anëtar i UÇK-së, por edhe se aj ka qenë në Kosovë, do me thanë ku krimet ishte kryer, një akuzë është lëshuar kundër tij. Dhe ka çdo arsye për të besuar se në qoftë se hetimetë, respektivisht gjukimi para gjykates, duhen lënë në diskrecionin e gjyqësorit serb, ato do të jenë në imazhin e aktakuzës ; vetëm në njëanshëm, i cilli eshtë për të akuzuar dhe denuar Sh. N., i cilli do të zbresë në rolin e spektatorit, fajtor para se qenë i gjykuar nga një gjykatë në një gjykim të njëanshëm arbitrare…“

CFARË PËRMBANË LETRA E PETECIONIT TË KOMITETIT KUNDËR EKSTRADIMIT TË SH.N. NË SERBI DRJETUAR AUTORITETEVE ZVICERANE ?

Në mbështetje të artit. 33 të Kushtetutës Federale, e cila i jep të drejtën çdo personi për të peticionit autoriteteve të caktuara. Në letrën e Komiteti kundër ekstradimit të N. Sh në Serbi  basghkangjitur në peicionndër tjera lexojmnë: Zonjën Federale Këshilltar, Simonetta Sommaruga, kreu i Departamentit Federal të Drejtësisë dhe Policisë (DJP) Zyra, Federale të Drejtësisë. Sh.N, është i martuar me dy fëmijë, moshës 1 dhe 5 vjet, jeton në Zvicër për gati 10 vjet, me lejeqëndrim me titull -B-..”

Në vazhdim të kësaj letre për shefen e Drejtësisë dhe Policisë zvicerane znj.Sommaruga shkruan se „Megjithatë, disa faktorë nuk mund të ekstradojë N. Sh për t’u përballur. Së pari, në kohën në të cilën këto krime u kryen, N. Sh ishte në Maqedoni, pranë shtratit të vëllait të tij, i cili vdiq pak pas. Ky fakt nuk do të angazhohen veprave të supozuara kundër tij.  Konventës Evropiane për Ekstradimin, të cilat të dyja Zvicër dhe Serbia, Zvicra mundëson të refuzojë ekstradimin në qoftë se ajo konsideron se “kërkesa për ekstradim u shkaktua nga një shkelje e ligjit të paraqitura për më tej ose dënimit të një personi për shkak të racës, fesë, kombësisë ose politike mendimit ose pozicionin e personit mund të paragjykohen nga ndonjë nga këto arsye “(neni 3 nga . 1 dhe 2)…“

SHPËRNDAJE