Me ndarjen e perandorise Romake fiset ilire benin pjese ne kuader te perandorise lindore , pjesa e ilirise jugore ne pikpamje administrative shteterore mbeti e ndare ne 4 pjese:

1.Drevalitani Me Qender Ne Shkoder
2.Dardania me qender ne Shkup
3.Epiri me qender ne Durres
4.Epiri I Vjeter me qender ne Nikopolin

Territoret ilire shenonin kufijte perendimor te Bizantit, nje rol te rendesishem kishte rruga Ignacia kurse Durresi ishte porti kryesor i perandorise.
Ne shekujt e pare te eres sone ne viset Ilire filloi perhapja e krishterizmit, sidomos ne qytete ku u ngriten bashksite e para fetare. Per organizimin kishtar u krijuan peshkopata , ne Vlore,Apolloni,Durres,Lexhë,Sarandë etj…
Peshkopatat vareshin nga metropolit edhe pse viset shqiptare ishin nen bizantin nga pikpamja kishtare vareshin nga Papa i Romes, ne vitin 1054 u nda kisha krishtere, peshkopatat shqiptare u lidhen me Papen e Romes , kurse si qender ishte kryepeshkopata e Tivarit. Ne gjysmen e dyte te shekullit XII peshkopata shqiptare me qender ne Kruje u lidh me kishen katolike. Katolicizmi u perhap edheh ne Kosove deri ne Shkup ku pati edhe karakte kombetar sepse keto vise ishin te rrezikuara nga pushtuesit Serb dhe nga veprimtaria asimiluese e kishes ortodokse serbe. Ne shekullin e V patrikana e konstandinopojes tentoi ti shkepus peshkopatat e Iliris jugore por pa sukses. Perandori me prejardhje ilirie Justiniani e njohu pushtetin e Papes mbi kishen e Iliris kurse ne vitin 732 patrikana e Konstandinopojes e futi ne kuader te vet kishen e Ilirise mirepo edhe me tej mjaft peshkop shqiptar vazhduan te mbanin lidhjet me Romen..

Kjo ishte historia e perhapjes se krishterizmit ne viset shqiptare ky tekst u perpilua nga une RaPSouL me respekt…

SHPËRNDAJE