recccBerne, 11 gusht -Në muajin korrik, 2477 kërkesa për azil janë paraqitur në Zvicër, ose 148 më shumë se në qershor (+ 6.4%). Numri i aplikacioneve të reja ka arsye të konsiderueshme rënë në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar (- 36.4%). Veçanërisht vërejtur një rënie të konsiderueshme në numrin e aplikimeve të paraqitura nga emigrantët Eritresë, njofton “Presheva Jonë” duke ju referuar Zyres Federale për Migracion ne Berne.

Nga këto shifra, shihet se për shqiptare (Kosovës dhe Shqipërisë), Zvicra nuk eshte më nje vend “interesant”. Nuk ka azilkërkuesve  muajve të fundit.

Autoritetet zvicerane kanë thënë se “Kosova dhe Shqipëria tashme konsiderohen nga qeveria helvetike si “vendeve të sigurta”, cak edhe njërit nga këto dy vende nuk kane arsye dhe motiv t ja mësyjnë  Zvicrës.

Azil: Statistikat 

Rënia e 36.4% të numrit të kërkesave për azil nga korriku 2015 është kryesisht për shkak të numrit në rënie të azilkërkuesve Eritresë (- 1392). Disa arsye të shpjeguar këtë evolucion. E para është se numri i KUQËVE që ka arritur Italinë jugore nga Mesdheun Qendror gjatë shtatë muajve të parë të vitit është ulur përgjysmë krahasuar me vitin 2015. Përveç kësaj, këtë vit rreth një e treta e emigrantët nga Eritrea kanë aplikuar për azil në Itali, një përqindje më e lartë se ajo e vitit 2015. së fundi, Gjermania si ajo shënoi një numër në rritje të kërkuesve të azilit Eritresë.

Për muajin korrik vetëm, vendet kryesore të origjinës së azilkërkuesve që vijnë në Zvicër ishin Eritrea (738 aplikime, dmth 226 më shumë se në qershor), Somalia (197 aplikime – 58), The Afganistan (171 aplikime; + 56), Ethiopia (168 aplikacione, + 36) dhe Nigeria (197 aplikime; + 13).

Në korrik 2016, Sekretariati i Shtetit për Migrim përpunuar 2378 aplikimet për azil në shkallë të parë. Nga këto, 632 kanë rezultuar në një mos-hyrjes së vendimit në bazë të marrëveshjes së Dublinit, 406 dhënien e azilit dhe 456 pranimit të përkohshëm. Në krahasim me muajin e kaluar, numri i lëndëve të pazgjidhura në shkallën e parë u rrit nga 236 njësi.

Në të njëjtin muaj, 746 njerëz lënë Zvicrën nën kontrollin e autoriteteve. Vendi ynë ka kërkuar mbështetjen e 1,070 aplikuesve për vendet e tjera Dublin, dhe 364 u transferuan në shtetin kompetent. Zvicra ka nga ana e pranuar 338 kërkesa mbështetje nga vendet e tjera Dublin, dhe 35 persona janë transferuar në vendin tonë

SHPËRNDAJE