Kosovo ReligionPreshevë, 5 maj  -“Shenimi apo festimi i shendGjergjit janë në kundërshtim të plotë me normat fetare islame, ndaj është haram, dhe eshte e ndalur rreptsisht që të festohet një fest e tillë. Për ne shqiptaret-muslimanë kjo ditë është sikurse ditët tjera të rëndomta, as më pak e as më shumë. Për mua ma ir eme gjtha ato harxhime e cirkuzlleqe qe i jen per kete dite, t ju japin fukarave,  jetimeve apo femijeve të deshmorëve tane..” ka thene imami kosovar dr.Shefqet Krasniq ne nje bisede per agjencie e lajmeve “Presheva jone” i cili shtoi duke qeshur se “se per juve n’Presheve ende nen Serbi  edeh ens e efestoni shen Gjergjin, ndoshta ju rrokin me pak gjynahet, meqe ju ende jetoni bashke me ortodoks…”

 

Ja cka thote imam Shefqet Krasniqi për Shen Gjergjin ndër shqiptarët 

Lidhr ne Shen Gjegjin, rtiet dhe doemthnjen e kesaj dite dner shqipatzret ne vazhdim imam Krasni ka phua se” Festa e ashtuquajtur ‘shënë Gjergji’ është një festë e cila daton nga koha e paganizmit. është ditë ku shënohet ndarja nda dimri dhe hyrja në verë, e si shenjë falëdnerimi ndaj zotnave të tyre, idhujtarët festonin këtë festë duku luajtur gatuar etj. Me kalimin e shqipëtarëve dhe popujve tjerë të Blalkanit në krishterizëm, kjo festë vazhdoi edhe më tej të festohet tek ta, bile ordokoset e festojnë me të madhe edhe sot e kësaj dite.”

 

Sipas Dr.Karsniqit “Shqiptarët musliman edhe pasi pranuan Islamin nuk ju ndan kësaj feste dhe vazhdoi tek ta të festohet në forma të ndryshme. Bile gjatë kësaj feste pos lojnave dhe gjësendeve tjera, ata fituan një bindje se shpirtat e lig respektivisht njerëzit megjistar bëjnë maxhi gjatë këtyre ditëve, ndaj edhe duhet marrur masa mbrojtse për tu mbrojtur nga maxhit e tyre, ashtu që marrin degë të pemve i vendosin nëprë dyer të shtëpive, në veçanti në hymje të shtëpive, pastaj fëmijve u vëjnë penj në duar e në këmbë, penjë me ngjyrë të bardh dhe të kuqe, kinse për tu mbrojtur nga maxhit. Ka të tjerë të cilët për këtë ditë shkojnë tek tyrbet e ndyrshme -varreza duke u falur e lutur aty kinse i vdekuri ka mundësi me të ndihmuar diçka tek Zoti. Tona këto janë në kundërshtim të plotë me normat fetare islame, ndaj është haram, rreptsisht e ndaluar që të festohet një fest e tillë,. Për ne muslimanët kjo ditë është sikurse ditët tjera të rëndomta, as më pak e as më shumë.”

SHPËRNDAJE