Dygjuhësia, sipas të cilit shqiptare dhe maqedonase vë shenjën e barazimit nuk mund të parandalojë Presidentin e Maqedonisë, edhe pse kjo është preludi i të ashtuquajturës fazë të vështirë të federalizimin e Maqedonisë. Një emër i ri për këtë vend mund të jetë tashmë në shkurt dhe një thirrje per anetaresim në NATO, ka shkruar “Sputnik” rus e cili ne balline shkruan edhe shqip, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

Parlamenti i Maqedonisë miratoi një ligj mbrëmë rreth dygjuhësisë, të cilat gjuha shqipe, e cila deri tani ka qenë i barabartë me të Maqedonisë vetëm në zonat ku shqiptarët ishin shumicë, bëhen të barabartë në të gjithë territorin e vendit.

Sipas “Sputnik” “Konfuzion i madh mbi emrin e Maqedonisë – i cili lëshon balona “të rrezikshme”. Kjo është e mbushur kërkesat e në radhë të parë shqiptarë të përcaktuara në të ashtuquajturën “platformë tiranik”, e cila ishte një kusht për formimin e një qeverie të udhëhequr nga Zoran Zaev, lideri i LSDM. 69 nga 120 deputetët votuan për ligjin, ndërsa deputetët e VMRO-DPMNE nuk votuan sepse bojkotuan parlamentin. Ligji duhet “të jetojë” në qershor të këtij viti dhe zbatimi i saj i qytetarëve të Maqedonisë kushton pak më shumë se dy milionë euro.

Shqipja, gjuha maqedonase së bashku do të përdoret në Kuvend, që do të thotë se kryetari i dhomave legjislative (Sobranie) Talat Xhaferi, i cili është shqiptar etnik, të marrë të drejtën ligjore për seancat e ardhshme të ujit në gjuhën e tyre amtare.

Qeveria e Maqedonisë do të funksionojë dygjuhësh në komunikimin me shkrim dhe me gojë dhe gjuha shqipe bëhet zyrtare në të gjitha organet e administratës shtetërore, institucionet qendrore, ndërmarrjet publike, agjencitë dhe drejtorët. Paralelisht me gjuhën maqedonase, shqipe do të përdoret në Zyrën e të Ardhurave Publike, Fondit të Sigurimeve Shëndetësore dhe Komisioni Anti-Korrupsion, por edhe në spitale, burgje dhe institucione të tjera, ku ata do të emërohet përkthyes. Inspektorati do të mbikëqyrë zbatimin e këtij ligji dhe do të zbatohet nga Agjencia për Përdorimin e Gjuhëve, e cila do të ofrojë shërbime edhe për institucionet.

Dhe si pjesë e shqiptarëve mendojnë se ky është vetëm përmbushja literal i Marrëveshjes së Ohrit të vitit 2001, opozitës shqiptare të udhëhequr nga “bujë”, edhe pse ai mbështeti miratimin e këtij ligji në parlament, megjithatë, beson se kjo lëvizje nuk do të thotë barazimin e gjuhën maqedonase dhe shqipe.

Fadil Zendeli, një përfaqësues i kësaj partie, tha se ky ligj nuk e përmirëson gjuhën shqipe në gjuhën zyrtare, por vetëm rregullon përdorimin e saj në institucionet shtetërore. Në anën tjetër, e opozitës VMRO-DPMNE paralajmëroi se ky ligj shkel Kushtetutën, por se ajo do të thellohet vetëm dallimet mes qytetarëve, dhe kjo do të sjellë dëme në homogjenitetin e shoqërisë maqedonase.

Branko Gjorgjevski, një politikan nga Shkupi, thotë se presidenti i Maqedonisë nuk mund të pengojë në asnjë mënyrë që ligji i ri të hyjë në fuqi.

SHPËRNDAJE