Serbia me ligje per memorialet. Beogradi ven lapidarë serb në Veri, heq ata shqiptarë në Preshevë

Preshevë, 6 korrik -Sipas ligjeve serbe, mbi përmendoret e luftës, nuk do të lejohet të ngrejë shenjat përkujtimore për “kriminelët dhe vrasësit”. Monumente ter tilla sipas autoriteteve te Beogradit janë të vendosura në jug të Serbisë dhe Vojvodinë, njafton agejncia e lajemeev “Presheva jonë” duke ju referuzar mediave serbe.

Kjo s’eshte dicka e re ne Serb, sepse edhe para gjashte vitesh me 23 gusht 2012 Ministria e Drejtësisë së qeverisë së Serbisë kishte urdhëruar te hhiqet Pllaka përkujtimore të Aqif Efendi Blytës, njofton agjencia informative “Presheva Jone”.

Nje pllake Memorial e patriotit shqiptar Aqif Efendi Blytës në Novi Pazar dhe Ushtria Çlirimtare e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës në Preshevë hiqen. Më 20 Janar 2013 agjrencia  elajemeve “Presheva Jonë” nga vendi i gnjarjes raprtoi se “Forca të mëdha speciale të xhandarmerisë serbe sot në orën 7,15 minuta të mëngjesit kanë larguar lapidarin e dëshmorëve të UÇPMB-së të vendosur në qendër të Preshevës qe shkaktzoi reagime te medha

I njëjti fat do të përjetojë të gjitha tiparet e tjera në Serbi të dedikuara për “pushtuesit, kriminelët e luftës dhe terroristët” raportojne mediat serbe, transmeton aghejncia e lajemeve “Presheva jonë”

Sipas ketyre njftimeve “Nuk do të pranohet asnjë nismë që fyejnë ndjenjat fetare dhe kombëtare, arritje historike, lavdëron idetë fashiste dhe separatiste dhe të marrin vendime rreth tyre jo nga individët, por shteti.”

Të gjithë ata do të jenë në agjendën e Këshillit për ruajtjen e traditës së luftërave çlirimtare, krijimi i të cilit pritet nga mesi i gushtit, në përputhje me ligjin e miratuar së fundmi në memorialet e luftës.

Këshilli do të vendosë mbi kushtet për vendosjen e heqjes së re dhe të veteranëve të vjetra War Memorial – thotë Negovan Stankoviq, Sekretari i Shtetit në Ministrinë e Punës, Punësimit dhe Çështjeve Sociale.

SHPËRNDAJE