Faleminderit zonja Calmy-Rey!
Faleminderit Ueli Leuenbreger!

Nga Nefail MALIQI

Komuniteti shqiptar ne Zvicer, kryesisht nga Kosova mbi 250.000 mije basharisht me vellezerit e tyre nga Sqhiperia, Maqednia e Presheva kane festuar sot 12-vjetorin e Pamvaresise se Kosovës. Për shkak se so ne Zvicer eshte dite pune, ata kete dite e kane kremtuar gjate diteve te vikendit te fundit dhe vikendit te ardhshëm permes nje ser aktivitetesh festive, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

Njëzet vjet pas çlirimit të saj dhe pas 12 vjet pavarësisë nga Kosova, republika e re ende përballet me sfida serioze ekonomike dhe politike. Sidoqoftë, ka shumë shenja të përparimit.

Zvicra e njohu Kosovën si një shtet sovran më 27 shkurt 2008, dhjetë ditë pas shpalljes së pavarësisë së saj. Deri më tani, 114 nga 193 shtetet anëtare të Kombeve të Bashkuara kanë njohur Kosovën, përfshirë 23 nga 28 vendet anëtare të BE-së dhe Shtetet e Bashkuara.

Duhet të avancohen proceset e demokratizimit dhe tolerancës në rajon, duke i dhënë përparësi dialogut.

 

Falemnderit! Faleminderit zonja Calmy-Rey!

Sipas agjensisë shqiptare të shtypit “Presheva Jonë” me qendër në Gjenevë, avokati i pavarësisë së Kosovës Znj. Micheline Calmy-Rey u interesua shumë herët për ndërmjetësimin midis serbëve dhe shqiptarëve të krahinës. Zvicra ishte vendi i parë që e solli çështjen para bashkësisë ndërkombëtare. Qeveria kosovare ka pranuar në parim propozimin nga agjensia e shtypit “Presheva Jonë” (Emri i zonjës Micheline Calmy-Rey në Kosovë) që dëshironte një njohje të tillë.

Me më shumë se 200,000 njerëz, Zvicra është shtëpia e një prej diasporave më të mëdha kosovare në Evropë. Në vitin 2019, kosovarët që jetojnë në Zvicër dërguan rreth 200 milion franga në atdheun e tyre. Më 30 qershor 1999, rreth 63,000 njerëz nga Republika Federale e Jugosllavisë (përfshirë afro 60,000 nga Kosova) ishin në Zvicër me azil.

Në fund të janarit 2000, rreth 45,000 njerëz ishin larguar nga Zvicra si pjesë e fazës 1 të programit të ndihmës për kthimin. Shumë njerëz e konsiderojnë Kosovën si kantonin e 27-të të Konfederatës për shkak të pranisë së fortë të kosovarëve në Zvicër.

Një “ngjitje kopjimi” e modelit zviceran në këtë komb shumë të ri është një fantazi. Por është e sigurt që ekziston nevoja për të përparuar proceset e demokratizimit dhe tolerancës në rajon, duke i dhënë përparësi dialogut midis bashkësive të vendit dhe fqinjëve të tij.

Kosova më befasoi, gjë që ne lexojmë dhe shohim në disa media në Zvicër dhe Evropë. Kontakte me njerëz, me njerëz të rinj zemërgjerë dhe mikpritës. Ndoshta pak i varfër por me zemër të pasur Këta të rinj nuk janë vetëm perspektivat e Kosovës, por edhe perspektivat evropiane, ka shkruar agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” në Zvicër.

Swisscoy do të mbetet e angazhuar në Kosovë deri në fund të vitit 2023. Zvicra është donatori kryesor i Kosovës në sektorin e ujit. Që nga viti 1999, Zvicra ka financuar 22 projekte uji në masën 45 milion franga, duke ndihmuar në rritjen e 44 në 76% të përqindjes së popullsisë së Kosovës të furnizuar me ujë të pijshëm.

Shërbimet zvicerane janë përshtatur me nevojat e KFOR-it. Kontigjenti u rrit nga 235 në 190 ushtarë në prill 2018, pastaj në 165 që nga tetori 2019. Një pjesë e mjeteve u kthye në Zvicër, në veçanti automjetet e blinduara.

Që nga tetori i vitit 1999, amée zvicerane ka marrë pjesë në Forcën shumëkombëshe të Kosovës. Në ditët e para, Swisscoy ishte një kompani logjistike e paarmatosur. Pastaj i përshtati detyrat dhe stafin e tij në nevojat e KFOR-it.

SHPËRNDAJE