«Një pjesë e madhe e përfitimeve nga krimi i organizuar, sidomos droga, me miliona franga dërgohen në vendet e tyre të origjinës, në menyrë ilegale, madje edhe për parti politike. Posedojmë informacione se mjetet e tilla nga droga janë dërguar për rrëzimin edhe të pushteteve, në kërt rast kundër qeverisë Azerbexhanit. Ngjajshëm veprojnë dhe trafikantët, dilerët nga ballkani. Një pjesë e madhe e  fitimeve të ketyre parave të fituara nga  droga po ashtu shkojn edhe në dresë të partive politike në Shqipëri, ngjajshëm sikur në Azerrebejxhan, për ta rrëzuar qeverinë..» ka deklaruar sot në Gjenevë shefja  e policisë znj.Monica Bonfanti duke ju përgjgjur pyetjeve të gazetarëve ghjatë një konfremce shtypi, njofton agjencia informative “Presheva Jonë”

 

Nefail MALIQI

 

Gjenevë, 24 maj

 

Gjatë një konefrence shtypi me përfaqësuesit e mediave  zvicerane dhe botërore sot ne Gjenevë me shefen e policisë znj.Monica Bonfanti me bashkëpuntorë ajo i dha një bilanc pozitv luftës kundër krimit të organizuar në Gjenevë, qendër kjo evopiane dhe ndërkombëtare, sipas së ciklës “Zvicra nuk është arstësisht e radhitur në vendin e gjashtë nga vendet me të sigurta në botë..”

 

„Krimi i organizuar ka goditur edhe Gjenevën si një qendër multinacionale ndërkombëtare ku verpojnë bandat „multinacionale“.  Përkundër faktit se Zvicra konsiderohet ndër gjashtë vendet më të sigurta në botë, por duket se  për disa kriminalë dhe banda  ende gjejnë mundësi dhe e konsiderojnë këtë shtet  si një “vend të sigurt“  për veprimtari kriminale…“

 

 

Për t’i përgjgijur këtyre bandave krimiale, znj.Bonfanti në vazhdim njopftoi gazetarët zvceranë deh botëror, se policia e Gjenevës ka themeluar para një muaji një speciale policore. brigadën anti-kriminale (la brigade anti-criminalité – BAC), ku qysh tash po dëshmohet efekti i kësaj brigade policore në luftën kundër krimit të organizuar, ku vetëm 3-4 javë ne fundit  ju është përgjigjur me sukeses bandave  kriminale duke arrestuar  të 109 persona, ku në mesin e tyre pjesa dërmuese janë nga vendet ballkanike.

 

Nëse shikojmë origjinën  personave të arrestuar dhe atyre  të bursgosurve të cilët janë kryesisht nga vendet e ballkanit,  mund të konstatohet  se Zvicra, sikur edhe disa vende të BE-së  duket se janë bërë vikimë  e Schengenit dhe lëvizje se lirë e cila nga disa persona të pandërgjegjshëm po keqepërdoret.

 

Në këtë konfrencë shytpi me shefen e policisë znj.Monica Bonfanti uu tha se sot në Gjenevë kemi një  «kriminalitet  multietnik » meqë  në krimin e organizuar  janë të përshirë banda të komuniteteve të ndryshme, ku një numër i madhë  janë edhe nga radhët e shqiptarëve nga Shqipëria, Kosova por edhe nga Maqedonia.  Këtë « multietnicitet » të krimit të organizuar e dëshmojnë edhe arrestimet dhe struaktura e të busrgusurve në  Gjenevës. Në mesin e të arrestuarve dhe në burgjet e Gjenevës janë persona të ardhur nga Serbia, Rumania, Maqedonia, Shqipëria,Kosova, Bullagria etj…por ka edhe nga Afrika dhe vendet tjera sllave Rusia, Gjeorgjia etj.  Nëse shikojmë buletinet ditore të policisë së kantonit të Gjenevës, aty mud të vërejmë se nuk kalon ditë pa arrestuar ndonjë diler me drogë nga Shqipëria. Për cdo javë arrestohen nga 10 sish së paku, apo në muaj rreth 40 dilerë shqiparë. Këto shifra janë vetëm për Gjenevë pa llogaritur fare qytet tjera të Zvicrës.

 

 

Gjatë kësaj konference shtypi u fol edhe për trafikun e drogës dhe dilerët e tyre, të cilët sipas znj. Bonfanti një numë ri mkosndierueshëm është nga Shipëria dhe Afrika.  «Një pjesë e madhe e përfitimeve nga krimi i roganizuar, sidomso droga, me 0miliona franga dërgohen në vendet e tyre ilegalisht, madje edhe për parti politike. Posodojmë informacione se mjetet e tilla nga droga janë dërguar për rrëzimin edhe të pushteteve, në kërt rast kundër qeverisë Azerbexhanit. Ngjajshëm veprojnë dhe trafikantët, dilerët nga ballkani. Një pjesë e  amdhe e  fitimeve të ketyre parave të fituara nga  droga po ashtu shkojn edhe në dresë të partive politike në Shqipëri, ngjajshëm sikur në Azerrebejxhan, për ta rrëzuar qeverinë..» ka deklaruar sot në Gjenevë shefja  e policisë znj.Monica Bonfanti duke ju përgjigjur pyetjeve të gazetarëve.

 

Pyetjes sonë se cfarë është bashkëpunimi i policisë zviceran,e në këtë rast i kantonit të Gjenevës me Prishtinën dhe Tiranën zyrtare shefja e plciksë Monica Bonfanti për agejncinë informative « Presheva Jonë » është përgjigjur se «në luftën kundër krimit të organizuar polcia zvceane nuk bashkëpunon vetëm me vendet limitrofe por edhe më larg, sikur me vendet tjera evopiane ashtu edhe me policinë në Shqipëri dhe ma ata të Kosovës. Ky bashkëpunim është i mirë dhe reciprok,   sidomos me këmbimin e informacioneve  në luftë kundër krimit të oganizuar, krimin ekonomik,  shpërlarjen e parave me vendet e origjinës si mbi personat delikuent apo të kërkuar .”

SHPËRNDAJE