Gjenevë, UN, 28 shkrut  -Ne kohen kur ne seline e OKB-së ne Gjenevë po zhvillohen punimet e Sesionit te 40-te Keshillit per te Drejtat e Njeriut, organizmat e Kombeve te Bashkuara sot kane pranuar nje raport vuliminoz (prej 30 faqesh) nga Këshilli Kombëtar Shqiptar nga Lugina e Presheves me seli në Bujanoc, nenshkruar nga kryetari i saj Ragmi Mustafa, kane njoftuar zyrtaret e OKB-së agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Image associée“Në emër të Këshillit Kombëtar të Pakicave Kombëtare Shqiptare në Serbi, të bashkangjitur në këtë postë ju dërgojmë një raport të shkurtër të bërë nga ky institucion për sfidat dhe situatën aktuale ne kLuginene Presheves, ne vecanti ate te Drejtave të Njeriut dhe Minoriteteve të komunitetit shqiptar në komunat Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë në jug e Serbisë te cilen ndjehen ne diskriminuar ne gjitha sferat..” thuhet ne fillim te raportit derguar OKB-së. Dear all. On behalf of National Council of Albanian National Minority in Serbia, attached on this mail we are sending you a short report made by this institution on challenges and current situation of Human and Minority Rights of Albanian community in municipalities of Presevo, Bujanovac and Medvegja in south of Serbia…“)

“Prania e njësiteve të jashtëzakonshme ushtarake dhe policore mbetet problem i sigurisë në Luginën e Preshevës.” thuhe ne vazhdim te raporti nga Presheva derguar OKB-së.  Sipas KKSH-së “kjo prezence e dendur e forcave serbe (ushtaria, xhandermeria, policia) po shkakton frikë dhe pasiguri tek qytetaret e Luginës, sidomos tek femijet ne vedbanimet shiptare ne brezin kufitar me Kosoven qe shpesh mediat serbe spekulojne per te “shtena armesh ne kuf”i apo “gjetje armesh” lajme keto te cilat me pas jane demantuar.

Veq kesaj raporti ne fjalë nga KKSH derguar sot OKB-së jane paraqitur gjitha format e diskrmnimit te qeverise serbe ne Luginen e Presheves duke u nisur ftesa ne biseda informaitve nga BIA, provokimet e policse, pastaj diskriminimi ne punesim, ne arsim (mungesa e teksteve), ne gjuhesi dhe simbole kombëtare, mosnjohjen e diplomave etj..te githa keto forma te diskriminmit behen qellimisht per te krijuar panik dhe pasiguri tek qytetarte e Lugine se Presheves me pretekst presioni ne mënyre inderkete për ta leshuar Lugine e Presheves nga te rinjte, qe ndryshe kjo quhet spastrim etnik diskret, thuhet ne raportin e KKSH-së drejtuar zyrtareve te Larte te OKB-së.

Raporti ne fjale nga KKSH me slei ne Bujanco ju eshte derguar sot gjitha organizmave te OKB, gjegjesisht Keshillit per te Drejajt e Njeriut qe po zhvillon sesonin e 40 në Gjenevë: –Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres -Zyra e Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut (OHCHR) në Gjenevë. –Komisioneri i Lartë i OKB për të Drejtat e Njeriut Zeid Ra’ad Al Hussein. –Coly Seck, President i Këshillit për të Drejtat e Njeriut për 2019 (seancën e 40-të të Këshillit për të Drejtat e Njeriut) njofton agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”Résultat de recherche d'images pour "tanke preshevë"

SHPËRNDAJE