New York, 3 maj -Njeriu numer nje i OKB-së Antonio Guterres ne raporti e fundit duke pershndetu arritjne e marrëveshjes se demarkacionmt me Malitn e Zi, flet per situaten ne vednd nen qeverisje e kryeministrit Ramush Haradinajt, për procesine dialogut , per domosdoshmerinë e krijimit e Asociacionit te Komunave serbe. Zyrtaret e OKB-së kane njftuar agencine e lajemeev “Presheva jonë” se sesionin i ardhshme i KS te OKB-së për Kosove do te mbahet me 14 maj  (“In New York, 14 may. 2018 the Security Council will be briefed on the United Nations Interim Administration Mission in Kosovo (UNMIK) in the morning“)

Raporti i fundit i Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së Antonio Guterres për  Kosovën prej 30  faqeve tekst mbi punën e Misionit të Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK) dhe zhvillimet në Kosovë, që mbulon periudhën e tre muajve te fundit, të siguruar nga agjencia  e lajmeve “Presheva jonë”

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së  Guterres në ket raport te posapublikuar tremujor mbi Kosovën, fillimisht ka përshëndetur vendimin e parlamentit të Kosovës për të ratifikuar një marrëveshje për demarkacionin me Malin e Zi, duke paralajmëruar pengimin e disa deputetëve.

Me pastaj shefi OKB-së ka shprehur brengosje per situaten ne rajon qe ka pasur shenja të përkeqësimit të marrëdhënieve mes Beogradit dhe Prishtinës, sidomos me ngecjene dialogut.

 

Seanca e ardhshme e KS te OKB-së me 14 maj

“Dialogu mes Beogradit dhe Prishtinës, të ndërmjetësuar nga BE-ja, është, me sa duket, kishte rënë në një fund të ri të vdekur. Unë u bëj thirrje të dyja palëve për t’i dhënë një shtysë të re për dialog në mënyrë që të zbatohen të gjitha marrëveshjet e arritura deri më tani..” thuhet ne raportin e  Guterres, transmeton agencia e lajemeev “Presheva Jonë

Po ashtu shefi i OKB-së ka shprehur shqetësim rreth ritmit të ngadaltë të hetimeve për vrasjen e një prej liderëve serbë në veri të Kosovës – Oliver Ivanoviq, duke shtuar se “dyshimi i ndërsjellë dhe një ndjenjë e pasigurisë janë një pengesë për ndërtimin e besimit ndërmjet komuniteteve në Kosovë.”

Pjesa e raportit lidhur me aktivitetet e EULEX-it, sipas hetuesit e Gjykatës Speciale për krime gjatë konfliktit të kryer nga pjesëtarët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës ka vazhduar të hetojë akuzat në lidhje me “trajtimit çnjerëzor dhe tregtinë e paligjshme të organeve njerëzore”.

Raporti, megjithatë, nuk ka detaje të reja të hetimit apo gjatë fillimit të gjykimit pranë Gjykatës Speciale. Zyrtaret e OKB-së kane njftuar agencine e lajemeev “Presheva jonë” se sesionin i ardhshme i KS te OKB-së për Kosove do te mbahet me 14 maj  (“In New York, 14 may. 2018 the Security Council will be briefed on the United Nations Interim Administration Mission in Kosovo (UNMIK) in the morning“) kupritet te marr pjese dy shefat e diplomacise, asaj kosovare Bexhert Pacolli dhe ai i Serbisë Ivica Dacic.

“Unë nuk jam i kënaqur asesi me zhvillimet e fundit ne Kosovë, sidomos me ngecjen e dialogur mes Kosovës dhe Serbisë. Unë do të doja të shoh një progres shumë më të madhe. Mesazhi im për autoritetet e Beogradit dhe Prishtinës është e qartë që palët të zbatojnë marrëveshjet e nënshkruar së fundmi. Unë shumë shoh tjetër alternativë e as perspektivë për rajonin pos vazhdimit të dialogut që vendeve do t’i garantohet paqes dhe stabilitet..” ka deklaruar njeriu numer nje i OKB-së Antonio Guterres  ne nje bised për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” i pyetur për rreth procesit të dialogut.

 

SHPËRNDAJE