Japonia e ka bërë një njoftim të pazakontë duke e theksuar kohën se sa kryeministri i Kosovës, Albin Kurti është takuar me homologun e tij japonez Kishida Fumio.

15 minuta ka zgjatur takimi, i cili nisi në ora 16:35 më 28 shtator.

Përmes njoftimit Japonia ka treguar edhe përmbajtjen e bisedës mes Kurtit dhe homologut të tij japonez.

Për atë takim ka folure dhe Kurti duke e vlerëuar lartë mbështetjen japoneze për Kosovën

Ky është njotimi i plotë i shtetit japonez për pritjen që ia ka bërë Kurtit:

Më 28 shtator, duke filluar nga ora 16:35. për afërsisht 15 minuta, z. Kishida Fumio, Kryeministër i Japonisë, zhvilloi një takim samiti me Albin Kurtin, kryeministër i Republikës së Kosovës, i cili po vizitonte Japoninë për të marrë pjesë në varrimin shtetëror të ish-kryeministrit ABE Shinzo. Përmbledhja e takimit është si më poshtë.

Kryeministri Kishida në fillim shprehu mirënjohjen e tij për pjesëmarrjen e kryeministrit Kurti në funeralin shtetëror të ish-kryeministrit Abe. Gjithashtu, ai përshëndeti zhvillimin e vazhdueshëm të marrëdhënieve dypalëshe në vitet e fundit, ku përfshihet edhe hapja e Ambasadës së Japonisë në Kosovë, pas shpalljes së “Iniciativës për Bashkëpunim të Ballkanit Perëndimor” nga ish-kryeministri Abe në vitin 2018, duke shprehur pritshmëritë e tij për rolin konstruktiv të Kosovës për paqen dhe stabilitetin në rajonin e Ballkanit Perëndimor. Në përgjigje, kryeministri Kurti ka ripërsëritur vlerësimin e tij për kontributin e ish-kryeministrit Abe në avancimin e marrëdhënieve dypalëshe, duke e përmendur atë si mik të Kosovës dhe për mbështetjen e vazhdueshme të Japonisë për vendin e tij, duke shprehur pritshmëritë e tij për forcimin e mëtejshëm të marrëdhënieve bilaterale. bashkëpunim në të ardhmen.

Të dy liderët ranë dakord të forcojnë më tej lidhjet dypalëshe duke zhvilluar trashëgiminë diplomatike të trashëguar nga ish-kryeministri Abe, duke pasur parasysh 15 vjetorin e vendosjes së marrëdhënieve diplomatike në 2024, e ndjekur nga Expo 2025 Osaka, Kansai.

Udhëheqësit, duke shkëmbyer pikëpamje mbi situatën në Ukrainë, konfirmuan se Japonia dhe Kosova janë partnerë që ndajnë vlerat themelore si demokracia dhe sundimit të ligjit, dhe se uniteti mes vendeve të tilla me të njëjtin mendim është i rëndësishëm në adresimin e pushtimit rus në Ukrainë.

SHPËRNDAJE