Një “veturë raketë” britanike ka arritur shpejtësinë prej 96 km/h në 1.4 sekonda.

Një veturë pak e njohur për publikun e gjerë nisi të flitej si është më e shpejta në botë. Pak e besuan atë histori derisa kjo veturë e vogël u shfaq në Festivalin e Shpejtësisë në Goodwood. Dhe aty ai arriti një kohë prej 39.08 sekonda, që është rekordi absolut i ngjitjes së famshme.

Vetura ka qenë në zhvillim e sipër në muajt e fundit, dhe një nga anëtarët e ekipit ishte piloti F1, Max Chilton.

Janë të pakta veturat që mund të shpejtojnë në 100 km/h në më pak se 3 sekonda, dhe janë vetëm disa që do ta përfundojnë sprintin në më pak se 2 sekonda. Midis tyre është Nevera e Mate Rimacit, për aftësitë e së cilës në sprint kemi dëgjuar muajt e fundit. Dhe tani nga Otok vjen McMurtry Speirling, i cili, shikojeni këtë tani, përshpejton në 96 km/h pothuajse gjysmë sekondë më shpejt, në 1.4 sekonda të pabesueshme!

Dhe shfaqjet joreale nuk mbarojnë me kaq. 161 km/h do të shfaqet pas vetëm 2,63 sekondash, 233 km/h pas vetëm 4,98 sekondash, ndërsa sprinti 400 metra do të përfundojë për 7,97 sekonda. Ju kujtojmë, rekordi i mëparshëm i Neverës ishte 8,532 sekonda.

Dhe Speirling i arrin të gjitha këto me lëvizje me rrota të pasme dhe dy motorë elektrikë. Fuqia maksimale është pak mbi 1000 kuaj/fuqi, ndërsa motorët fuqizohen nga një bateri me kapacitet 60 kWh. Nëse nuk e shtypni gazin deri në fund, distanca është mbi 480 km (WLTP). Prodhuesi pretendon se bateria do të zgjasë rreth 25 minuta gara në një pistë që mund të vazhdojë me klasën konkurruese GT4. Ekziston edhe karikim i shpejtë me një fuqi prej 200 kW, kështu që nuk duhet të prisni shumë gjatë për një udhëtim të ri.

Le të përmendim ndoshta veçorinë më të madhe të kësaj makine të vogël, që janë tifozët që e ngjitin në tokë me një forcë shtytëse deri në 2000 kg. E keni marrë me mend, kjo makinë e mban rrugën në mënyrë perfekte.

Më në fund, çmimi – versioni i prodhimit të veturës do të fillojë me të paktën një milion funte.

SHPËRNDAJE