watt11Vatikna, 9 tetor – Papa do të krijojë 17 kardinalët reja. François ka njoftuar që më 19 nëntor te mbaje zgjedhje, freski dhe risi neseline e Shenjte, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” duke jo referuar burimeve nga Vatikanit.

Kardinalët mbi 80 vjet nuk mund të kene ulëse në një konklavë dhe të marrin pjesë në zgjedhjen e një pape të ri.

“Unë jam i kënaqur për të njoftuar se tediten e shtunaë me 19  tnentor të mbajë zgjedhjet për emërimin e 13 kardinalëve të rinj të pesë kontinentet. Ata vijnë nga 11 vende të shprehur universalitetin e Kishës” tha Papa Francis.

I pari në listën e kardinalëve të reja është një italian, Monsinjor Mario Zenari, aktuale Nunci Apostolik (ambasador i Papës, ed) në Siri, disa vende “martir”, tha Papa.

Papa shpall kardinal Dom Ernest Trashanin

E dyta, Imzot Dieudonné Nzapalainga, kryeipeshkëv i Bangui, është më i riu nga 13 zgjedhësve të rinj kardinale, të cilët ende nuk e kanë 50 vjet dhe Papa e ka takuar gjatë udhëtimit të tij në Afrikën Qendrore, në fund të 2015.

Prelatët e tjerë të cilët do të bëhen kardinalët jane Monsinjor Carlos Sierra, Kryepeshkopi i Madrid Kryepeshkopit Sergio da Rocha, Kryepeshkopi  Brazilian, Bishop Blase Cupich, Kryepeshkopi i Çikagos, Bishop Patrick D’Rozario, Kryepeshkopi nga Daka, Kryepeshkopi Baltazar Enrique Porras Cardozo, Kryepeshkopi nga  Merida (Venezuela), Peshkopi Jozef de Kesel, Kryepeshkopi i Mechelen-Bruksel.

Nga 13 kardinalëve të rinj, tre janë nga Evropa, tre nga Amerika Latine, tre amerikanë, dy në Afrikë dhe dy në Azi.

Prifti shqiptar Ernest Simoni 18 vjet burg

sinonnKatër kardinalët e tjera fetare janë zgjedhur, me këtë rast ata janë ish peshkopët dhe kryepeshkopët qe kanë tejkaluar të gjithë të 80 vjetë, përveç nje rasti te rrall, prift i thjeshtë shqiptar Ernest Simoni, i cili i mbush 88 vjet në 18 tetor.

Sipas biografisë së tij, ofrua Vatikani, ai u burgos nga regjimi i Enver Hoxhës në vitin 1963 dhe u dënua me vdekje, por dënimi u ndryshua me 25 vjet punë të rëndë. Ai kaloi një total prej 18 vjet burg, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Në shkurt 2015, Papa Francis ka krijuar 20 kardinalët rinj, tashmë duke i dhënë herën shtysë ndërkombëtarizimin e Kishës, ku kardinalët evropiane nuk janë shumicë.

Sipas statistikave të publikuara të dielën nga Vatikani më 19 nëntor do te zgjedhen 121 kardinalë, duke përfshirë 21 të emëruar nga Gjon Pali II, Benedikti XVI 56 dhe 44 të emëruar nga Papa Françeskut. Nga këta 121 zgjedhësve, 54 janë nga Evropa, 17 nga Amerika e Veriut, 17 nga Amerika Latine, 15 nga Afrika, 14 nga Azia dhe katër nga Oqeani.

SHPËRNDAJE