Résultat de recherche d'images pour "Alain Berset"Alain Berset do të duhet të dërgojë një mesazh në Dhomat Federale për pagesën e pensioneve të AVS në Kosovë.

 

Berne, 21 mars (Nefail Maliqi) -Zvicra Marrëveshja e re e negociuar midis Prishtinës dhe Bernës është pranuar nga Këshilli Federal. Parlamenti ende duhet të japë miratimin e tij.  Ketë lajm të mire per pensionistët kosovare ne kete dite prnavera qeveria zvicerane  i ka konfirmuar agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” ne Zvicër.

 

Presidenti i Zvicres  Alain Berset kete lajm te mire i kishte paralajmeruar qysh vjet gazetarit te “Presheva Jonë” ne Zvcer, se ne fillim te vitit 2018 kosvareve do t’ju rikthehen pensionet ne shtetin e tyre

Kosovarët që kthehen në vend duhet përsëri të marrin pensionin e tyre AVS ose AI. Këshilli Federal miratoi të mërkurën një marrëveshje të re të negociuar me Prishtinën dhe dha dritën e gjelbër për nënshkrimin. Parlamenti ende do të duhet të vendosë.

Presidenti i Konfederatës Alain Berset do të duhet të dërgojë një mesazh në Dhomat Federale. Agncia  elajemeve “Presheva Jonë” meson nga autoritet e Bernës se  marrëveshja e re korrespondon me marrëveshjet e tjera të sigurimeve shoqërore të lidhura nga Zvicra dhe plotëson standardet ndërkombëtare të koordinimit të sistemeve të sigurimeve shoqërore. Presidenti i Zvicres  Alain Berset kete lajm te mire i kishte paralajmeruar qysh vjet gazetarit te “Presheva Jonë” ne Zvcer, se ne fillim te vitit 2018 kosvareve do t’ju rikthehen pensionet ne shtetin e tyre.

Kërcënimet me vdekje

Te kujtojm ese Kosova është i vetmi shtet i ish-Jugosllavisë me të cilin nuk ka marrëveshje që nga 1 prilli 2010. Në dhjetor të vitit 2009, qeveria kishte vendosur të mos e ripërtërijë atë pasi hetuesit në vend të shuhen abuzimi kishte marrë kërcënime me vdekje.

Në këtë proces, Zyra Federale e Sigurimeve Shoqërore kishte refuzuar pagesën e pensioneve të reja AVS dhe AI. Pas disa kthesave, Gjykata Federale më në fund e kishte dëshmuar të drejtë. Kosovarët që kthehen në vendin e tyre nuk mund të kërkojnë anuitete. Ata kanë të drejtë vetëm për rimbursim të kontributeve të tyre. Anuitetet e vjetra, të paguara para prillit 2010, nuk janë të shqetësuara.

Ndërkohë, Kosova ka zgjeruar në mënyrë të konsiderueshme legjislacionin e saj të sigurimeve shoqërore dhe ka vendosur një strukturë të përshtatshme, thotë qeveria. Marrëveshja e re do të sigurojë një nivel të lartë të barazisë së trajtimit për personat e siguruar dhe përsëri do të mundësojë pagesën e pensioneve për shtetasit e Kosovës jashtë vendit. Ai përfshin një klauzolë për ndihmë të ndërsjellë për të luftuar abuzimin.

SHPËRNDAJE