Kosovari Altini ne Suedi me mjeken e tij Katarina Hanseus, një kardiolog pediatrike me Spitalin Universitar në Lundit

Kur permendim Suedine shqiptareve te Kosoves padyshim i kujtohet diplomati pro serb Carl Bildt ose Anna Lind e cila vdiq nga nje sulm me thike nga nje kriminel serbe ne Suedi. Por kesaj radhe shkrimi ne fjale ska te beje me ketë natyre, por me nje rast unikat, qe ka shokuar qytetaret suedeze dhe stafin e mjekeve qe perkujdest per shqiptarin nga Kosova Altinin i cili perkunder asaj se ka probleme me zemren, autoritetet suedeze do e debojne ne Serbi?!, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

 

Me konkretisht eshte fjala per te riun kosovare (18) i cili në korrikun e vitit 2015 ishte në pushime në Suedi me familjen e tij.

Tre vjet më parë, Altinit ju paraqiten probleme ne zemer në Suedi. Prej atëherë ai ka jetuar në Lund ku ka mbaruar shkollën e mesme dhe ka marrë kujdesin shëndetësor të nevojshëm. Megjithatë, tani do te dëbohet në Serbi, ne një vend me të cilin ai nuk ka asgjë te beje, njofton gazeta suedeze SVT, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Të martën, erdhi një dekret nga autortiet e sudeze: Altini do të dëbohet në Serbi

Në korrik 2015, Altin ishte me pushime në Suedi me familjen e tij. Altin kishte një muskul të dobët të zemrës, dhe gjatë udhëtimit në Suedi ai papritmas mori dështimin e rëndë të zemrës. Ai nuk u përmisua, por gjendja e tij vetëm u përkeqësua dhe më shumë. Së fundi, ishte e qartë se Altini nuk do të mbijetonte nëse nuk do të merrte një zemër të re. Sipas Bordit Suedez të Migrimit, Altin ka nevojë për shqetësim në Serbi, ku Altin do të jetë në gjendje të bëhet qytetar për shkak të “historisë së përbashkët të Serbisë dhe Kosovës”.

Fakti që Altini 18-vjeçar do te debohet pas transplantit të zemrës është për shkak të faktit se kujdesi që i nevojitet mund të merret diku tjetër. Në këtë rast autoritetet suedeze kane zgjedhur “si për inat” Serbine edhe pse Altini nuk ka qenë kurrë atje.

“Ne vendosi të ftojë Konventën mbi të Drejtat e Fëmijës, në të cilën të gjithë fëmijët kanë të drejta të barabarta për kujdesin shëndetësor, dhe kjo është një transplantim të zemrës ” ka thënë Katarina Hanseus, një kardiolog pediatrike me Spitalin Universitar në Lundit. Prandaj u vendos që Altin, së bashku me nënën e tij, të mbeten në kontakt me Spitalin e Lundit.

Altin mori një zemër të re në Suedi. Pas një transplantimi të zemrës, ai duhet të merr ilaçe në mënyrë që trupi të mos e zbrapsë zemrën e re dhe kujdesi i mëvonshëm është tejet i komplikuar, jane keto keshillat e mjekëve

Altini ishte 15 vjeç dhe ishte kishte nevojë për trajtim. Ata shpejt zbuluan se sëmundja e muskulit të zemrës që nuk mund të mbijetojë në qoftë se atij nuk i gjendet, vendoset një zemër e re. Tre vjet e gjysmë më parë Altin iu nënshtrua një transplantimi të zemrës në Suedi.

Që atëherë Altini ka jetuar dhe ka ndjekur shkollën e mesme në Lund, dhe ka marrë kujdesin që i nevojitej.  Ai aplikoi për shtetësi suedeze në vitin 2015 i cili nuk e mori. Pasi u refuzua nga Bordi i Migracionit, familja u ankua në Gjykatën e Migracionit, si dhe në gjykatën më të lartë, në Gjykatën Evropiane të Drejtësisë.

Të martën serish Altin mori njoftimin përfundimtar të refuzimit nga gjykata më e lartë. Ai do të dëbohet në Serbi, sepse atdheu i tij i Kosovës nuk ka pajisjet e nevojshme të kujdesit.  (“Och på tisdagseftermiddagen kom det slutgiltiga beskedet: Altin ska utvisas – till Serbien. “) raportojne dhimbshem mediat suedese, citon agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

Ai ju eshte përgjigjur mjekëve dhe shtetit suedez se “nuk kam cka lypi une ne Serbi dhe nuk keni nevoje te me dergoni atje. Serbia s’eshte vendi im dhe une atje nuk njoh askënd dhe nuk e di asnje fjalë te gjuhës së tyre..”.

Sipas Bordit Suedez të Migracionit, Altin ka nevojë për kujdes në Serbi, ku Altin gjithashtu do të jetë në gjendje të bëhet një qytetar për shkak të historisë së përbashkët të vendeve.

“Ekziston një histori mes vendeve, që do të thotë se nëse jeni qytetar i Kosovës, ju gjithashtu jeni të pranuar si shtetas i Serbisë. Prandaj, ky rast po gjykohet kundër të dy vendeve. Kjo do të thotë se me një procedurë shumë të thjeshtë ai mund të marrë nënshtetësinë serbe dhe prandaj edhe të marrë pjesë në kujdesin që është në dispozicion në Serbi…” thotë Fredrik Bengtsson , Shefi i Komunikimeve në Bordin e Migracionit.

“Ne pastaj zgjodhëm të zbatohej Konventa për të Drejtat e Fëmijës, që të gjithë fëmijët kanë të drejtë për kujdes të barabartë, dhe ai kishte një zemër të transplantuar..”  thotë Katarina Hanséus, kardiolog pediatrike në Spitalin Universitar të Lundit.

Altin atëherë ishte 15 vjeç dhe qytetarë të Kosovës. Por në Kosovë nuk ka kujdes shëndetësor për pacientët që kanë një zemër të transplantuar.

Pas refuzimit nga Bordi i Migracionit, ata kanë apeluar në Gjykatën e Migracionit dhe gjithashtu në gjykatën më të lartë, Gjykatën Evropiane të Drejtësisë.

Dhe të martën pasdite erdhi njoftimi përfundimtar: Altin duhet të dëbohet – në Serbi.  Katarina Hanséus dhe ekipi i kujdesit janë të shqetësuar nëse autoritet do ta dergojne ne Serbi dhe sa atje do te përmbushen nevojat e kujdesit të Altinit.

Gjatë mbrëmjes vërejnë se Altini është i sëmurë dhe ka marrë një lloj virusi. Ai ka një plagë në ballë që nuk shërohet dhe është ngjallur.

“Nuk mund të marrim përgjegjësinë për ta vënë atë në një avion, rreziku i infektimit është shumë i madh dhe nuk dimë se për çka do të dalë”, thotë Katarina Hansëus.

SHPËRNDAJE