Gjenevë, 12 janar (Nefail Maliqi)  -Në ditën e parë të samitit mbi të ardhmen e Qipros, Antonio Guterres ka bëri sot thirrje ne Gjenevë për durim paleve negociuese. “Ju nuk mund të presni mrekulli,” ka  deklaruar ne Gjenvë Antonio Guterres, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, njofton agjencia telegrafike shqiptare ATSH dhe “Presheva Jonë” ne Zvicër
“Ju nuk mund të presim mrekulli”
Antonio Guterres, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, në Gjenevë të enjten kërkoi durim, samit 1 ditor ndërkombëtar mbi ribashkimin e ishullit.
Nëse Qiproja është “shumë pranë” zgjidhjes së ndarjes së më shumë se 40 vjet, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres quajtur të enjten në Gjenevë durim, ditën e parë të konferencës ndërkombëtare mbi ribashkimin ishull.

Diskutimet do të vazhdojë për aq kohë sa ajo merr. “Unë shpresoj se do të jetë një zbulim i madh” para nisjes së delegacioneve, tha Guterres tha gazetarëve së bashku me presidentin Nikos Anastasiades e Qipros dhe Republikën Turke të Qipros Veriore (TRNC) Mustafa Akinci. “Por nuk është e qartë ende punë,” shtoi ai, “ju nuk mund të presim mrekulli.”

 

Shtete bi-zonale, bi-komunale dhe të bashkuara

Guterres  vlerësoi larte delegacionet e dy udhehqësve qipriotë grekë dhe turq që u gjendën në këtë konferencë “historike”. Për herë të parë, të dy palët janë të bashkuar nga shtetet garantuese të rendit kushtetues të ishullit, Turqia, Greqia dhe Britania.

Sesioni i hapjes “shumë konstruktive”, e ndjekur nga një diskutim shumë të hapur identifikuar avancuar, por sidomos “kompleksitetin e problemeve që lidhen me sigurinë.” Propozimet janë vënë në tryezë, “koha do të vendosë nëse ato janë të forta”, tha Guterres.

Ai tha se ishte i gatshëm për të marrë kohë e duhur Këshilli i Sigurimit për të siguruar zgjidhje “të qëndrueshme” për një shtet bi-zonale, bi-komunale dhe të ribashkuar. Në Gjenevë, pjesëmarrja e Kryetarëve të Shteteve dhe Qeverive “mund të justifikohet” nëse bisedimet përpara në një mënyrë që do ta bënte atë të dobishme, tha zoti Guterres.

SHPËRNDAJE