BERN – Mbi 360,000 myslimanë mbi moshen 15 vjerqare jetojnë në Zvicrën 8 milioneshe kurse ne Gjeranine 80 milioneshe  mbi 4,7 milionë muslimanë, kryeisht nga Turqia. Në Gjermani, kryesisht janë turq, në Zvicër shumë vijnë nga Ballkani. Por, sa i përket devotshmërisë, muslimanët vështirë se ndryshojnë nga të krishterët, njftone aghejn cia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra, duke ju referuar burimeve te Zyres Fderale te Statstikave (OFS).

 

 75 xhami në shërbim të shqiptarëve të besimit islam në Zvicër

Në Zvicer, mbi 15 vjec, 360,000 persona janë te besimit mysliman. Pjesa e tyre e popullsisë së përhershme rezidente është 5.2 përqind (2016). Në mënyrë të ngjashme të lartë është pjesa myslimane në Gjermani: Grupi Hulumtimi fowid flet rreth 4 milionë myslimanëve, që përfaqëson një pjesë prej 4.9 për qind.

Megjithatë, në Gjermani nuk ka sondazhe zyrtare ky: Një studim nga Zyra Federale Gjermane për Migracionin dhe Refugjatët (BAMF) vlerëson numrin e muslimanëve në deri në 4,7 milionë – dhe një popullsi prej 5.7 përqind (2015).

Dallimet shfaqen në origjinën e muslimanëve. Në Zvicër, rreth një e treta ka nënshtetësi zvicerane. Një e treta e tyre vijnë nga Ballkani – veçanërisht nga Kosova dhe Maqedonia. (“In der Schweiz verfügt rund ein Drittel über die Schweizer Staatsbürgerschaft. Gut ein Drittel stammt vom Balkan – insbesondere aus Kosovo und Mazedonien“) Shtohet numri i te rinjve shqiptare ne xhamite e Zvicrës.  75 xhami në shërbim të shqiptarëve të besimit islam në Zvicër.

Pothuajse çdo mysliman i nëntë është turk. Në Gjermani, nga ana tjetër, komuniteti musliman është i dominuar nga turqit – më shumë se gjysma. Rreth 17 për qind vijnë nga Lindja e Mesme.

Pjesa e turqve ka pasoja. “Komuniteti turk kurrë nuk përjetuar edhe sot shpesh një kontroll të fortë nga ana e shtetit turk, e cila ndikon”, thotë studiuesi islamik Reinhard Schulze (65) i Universitetit të Bernës. “Ka tendenca më të forta mbikëqyrëse dhe kontrolli social.” Muslimanët nga Ballkani nuk ishin në dijeni të mbikëqyrjes së tillë shtetërore. “Për ta, mjedisi shoqëror dhe kështu adaptimi i Islamit të tyre në shoqëri është më i lehtë”.

Në fakt, studimet në Zvicër dhe Gjermani tregojnë se muslimanët nuk ndryshojnë shumë në besnikërinë e tyre nga të krishterët. Sipas një studimi të Ministrisë së Brendshme gjermane në vitin 2009, një e mirë 80 për qind e muslimanëve e konsiderojnë veten shumë ose më tepër fetar. Megjithatë, rreth dy të tretat kurrë ose rrallëherë nuk ndjekin ngjarje fetare. Dhe nga gratë vetëm një çerek i mirë mban gjithmonë një shami, por jo më shumë se dy të tretat.

Sipas Zyrës Federale të Statistikave, përqindja e muslimanëve që nuk e kishte marrë pjesë në një shërbim kishtar në vitin e kaluar, me pothuajse gjysmën dukshëm më të larta se sa për të katolikëve dhe protestantëve.

SHPËRNDAJE