ilegalalaBernë, 24  prill  -Mbi 76.000 emigrantë pa dokumente (“Sans-papiers”) jane  që jetojnë aktulsiht  në Zvicër. Kjo është shifra e cila çoi në një studim të ri të Sekretariatit të Shtetit për Migrim (SEM) (“Quelque 76 000 sans-papiers vivent en Suisse. C’est le chiffre auquel aboutit une nouvelle étude du Secrétariat d’Etat aux migrations (SEM)”), qe sipas   agjencis e se lajemeve “Presheva jonë” flet se ne mesin e tyre tyre sjane  rreth 10 mijë shqigare, kryesisht nga Kosova.

 

Shumica e migrantëve pa dokumente erdhi në Zvicër pa dokumente të vlefshme udhëtimi apo si turistë. Grupi më i madh është formuar nga njerëz nga Amerika Qendrore dhe Amerika e Jugut. Autortiet helvetike kane pohuar agjensie se lajmeve “Presheva Jonë” se ne mesin e tyre eshte nje numer i konsiderueshëm edhe nga radhet e shqiptareve, kryesisht nga Kosova, perkunder asaj se ky vend njiihet si “vend i sigurt” nga qeveria zvicerane.

 

 

Rreth 10.000 shqiptare (kryesisht nga Kosova) “pa letra” ne Zvicër

 

Mpaletraaabi 76.000 emigrantë pa dokumente (“Sans-papiers”) jane  që jetojnë aktulsiht  në Zvicër. Kjo është shifra e cila çoi në një studim të ri të Sekretariatit të Shtetit për Migrim (SEM). Shumica e migrantëve pa dokumente erdhi në Zvicër pa dokumente të vlefshme udhëtimi apo si turistë.

Numri i emigrantëve pa dokumente që jetojnë në Zvicër, është vlerësuar për herë të fundit në vitin 2005 në mandatin e Konfederatës. Vitin e kaluar, vezhguesit-anktuesit kryen një vlerësim të ri të situatës në bashkëpunim me Forumin Zvicerane për Migracionin dhe popullsia dhe Universiteti i Gjenevës.

Ky studim i ri arrin në përfundimin se disa 76,000 emigrantë pa dokumenta nga e jo-anëtarëve të Bashkimit Evropian apo vendet e Tregtisë së Lirë të Evropës jetojnë në Zvicër Në vitin 2005, është vlerësuar numrin në 90,000.Gati dy të tretat e emigrantëve pa dokumente erdhi në Zvicër pa dokumente të vlefshme udhëtimi apo si turistë. Në rreth një e pesta e rasteve, personi nuk e ka lënë Zvicrën pas skadimit të lejes B ose C ose pas refuzimit të kërkesës së tij për azil. Ajo gjithashtu duket nga studimi që grupi më i madh është formuar nga njerëz nga Amerika Qendrore dhe Amerika e Jugut, i dyti i përbërë nga njerëz nga Evropa Lindore.


Autoritet nga berrna zyrtare i kane deklaruar agjencise  se lajmeve “Presheva Jonë” se ne mesin e ketyre personave “pa letra” jane edhe nje numer i konsiderueshëm nga radhët  shqiptarve nga viset e ish-Jugosllavisë, kryesisht nga Kosova  por dhe nga Maqedonia, Presheva dhe Shqiperia..Sipas agjencise  se lajmeve “Presheva Jonë”  rreth 10 mijë shqiptare nga Ballkani., ku vetëme ne Cyrih gjenden mbi 4.000 dhe Gjenevë 2.000 sish.

 

Të kontaktuar nga “Presheva jonë”  shumica  e ketyre shqiptarëve “pa letra” ne Zvicer secili ka ngha nje aresye pse qnderon ilegalisht ne ketë vend. Deris ata te Kosovës ee arswyetojne  se  vedi eshte i tyre eshte i paparsopektivë për shkak papuneis se madhe, krrupcionit dhe krimit te orgnazuar qe ka ngelfatur shoqrine kosovare. Ata nga Shqiperia thone se vedikn eka kapluar rkiaz ekonomike dhe sociale. Pwer dallim nga te paret, shiptaret e Maqedinise dhe Preshevës thone se kane ikur nga vedni i tyre per shkak problemeve ekomike, papunesis po edhe per shkaqe politike.  Por do perkujtuar se Zvcra gati cdo jave kthen mbrapa shqiptare nga Zvira ne drejtim te vndit te origjines cofshte ata pa letra, ilegalë,   azilkerues apo persona te involvuar ne krimin e organizuar.
Informacioni i mbledhur nëpërmjet gjashtëdhjetë intervista me ekspertë në dymbëdhjetë kantone. Studimi përdorur edhe të dhënat nga sistemi informativ qendror në migrim (ZEMIS) llogaritë individuale të sigurimit të pleqërisë dhe të mbijetuarve, statistikat demografike të Zyrës Statistikore Federale dhe statistikore e gjendjes civile. Këto burime të ndryshme të lejuar për të compress informacion dhe për të ekstrapoluar të ketë rezultate të vlefshme në nivel të Zvicrës.polgenee

 

SHPËRNDAJE