“Në Serbi, nga kanceri për cdo  vjet vdesin nga 20.000 njerëz,,” , “ Nga sëmundja e zemrës 152 njerëz vdesin për cdo ditë”..këta janë dy tituj që i hasëm dje dhe sot në mediat srbe të cilat thirren ga burimet zyrtare të institucioneve shendetësore dhe spacialistëve të mjkesësië në Beograd të cilët shprehin shqetësime e kërcnimet mbi jetën e njerëzve në Serbi. Dr. Mickovski vuri në dukje se Serbia sot  është në grupin e vendeve me një rrezik që është më e lartë se mesatarja për vendet e Rajonit Evropian.

 

 

Preshevë, 30 shtator

 

 

“Serbia në vit vdesin nga sëmundjet malinje prej rreth 20,000 njerëzve, dhe parandalimi dhe kontrolli i faktorëve të rrezikut është e një rëndësie të madhe, në mënyrë për të shmangur këtë sëmundje të tillë..” është thënë sot në hapjen e simpoziumit të onkologjisë në Beograd. Madje Ministrja serbe e Shëndetësisë Slavica Gjukiq-Dejanoviq tha se tumoret, pas sëmundjeve të zemrës dhe enëve të gjakut janë shkaku më i zakonshëm i vdekjes dhe në Serbi, ku për çdo vit rreth 32.000 pacientë janë diagnostikuar,  nga ta  20.000 persona vdesin”

 

 

Ndërsa përfaësuesi  i delegacionit të BE në Serbi, Adriano Martins ka thënë se nga viti 2008 në vendet e BE-së janë rreth 2,5 milionë njerëz që vuajnë nga kanceri dhe është shkaku i dytë kryesor i vdekshmërisë. Shefi i Organizatës Botërore të Shëndetësisë në Serbi Dorit Nitzan theksoi gjithashtu rëndësinë e diagnostikimit në fillim në mënyrë që të përmirësojë cilësinë e jetës dhe sugjeroi se keqdashje përfaqëson 80 për qind të shkaqeve të vdekjeve në Serbi.

 

 

Sëmundjet e zemrës dhe të gjakut janë shkaku kryesor i vdekjeve në Serbi  dhe vetëm në vitin e fundit tnga këto  sëmundjes kanë vdekur  më shumë se 55.000 njerëz, ka dekalruar Dr Millan Jovanoviq në takimin vjetor  të Institutit të Shëndetit Publik të Serbisë me rastin e Zemra Ditës Botërore .

 

Në Serbi, nga sèemundejt e venëve të  gjakut dhe zemra  çdo ditë 152 njerëz vdesinë ka nënvizuar MSc. Natasha Mickovski nga Instituti i Shëndetit Publik të Serbisë. “Cdo i pesit i vdekur nga këto sëmundje është mashkull, kurse cdo i 14-ta femër.. Shkalla e vdekshmërisë mes grave në Serbi ka rënë me 13 për qind dhe në meshkuj me 15 për qind “ ka shtuar dr. Mickovski. Deri në vitin 2011. ”

 

Mickovski vuri në dukje se pavarësisht nga fakti se Serbia është në grupin e vendeve me një rrezik që është më e lartë se mesatarja për vendet e Rajonit Evropian.

SHPËRNDAJE