Serbët në Kosovë pothuajse nuk flasin shqip (edhe pse dine, shënim redaksisë)  sipas një sondazhi të kryer nga Qendra për Iniciativa Sociale, mbështetur nga Organizata Ndërkombëtare për Migracionin dhe Ambasada e Mbretërisë së Bashkuar në Prishtinë.

Racizmi ne vepër: Serbet e Kosoves e din shqipen, por nuk flasin. Kurse shqiptaret me shume se gjysma e flasin serbishten, dhe komunikojne kur takojne serbë

Sipas agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” Serbet e Kosoves e din shqipen, por nuk flasin. Kurse shqiptaret me shume se gjysma e flasin serbishten, dhe komunikone kur takojne serbë.

Sipas anketës,  shqiptarët flasin disi në gjuhën serbe, 18 për qind, 49 për qind janë pjesërisht të kuptuar dhe 31 për qind nuk flasin. Nga ana tjetër, rezultatet flasin se gjuha shqipe e flasin vetëm 5 për qind të serbëve që janë serbë, pjesërisht e kupton 31 për qind dhe nuk flet 64 për qind, kjo ndryshe ska si quhet pos racizem ne vepër e  trashiguar nga epoka e Miloshviqit qe ekzisotn kjo urrejte ndaj shqiptareve, thuajse shqiptaret kane masakruar serbet apo kane dhunuar 20 mije femra serbe, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

Thene shkurt serbet jane me racista, me urrejtes se sa shqiptaret. Kete e kane deshmuar edhe sondazhet ne Begrad. Kjo verehet edhe tek mediat serbe te cilet perkunder verejtjeve te OSBE ato vazhdojne ta perdorin fjaroin me zhargonin fyes te diktatorit te fundit ne Evropë, serbit Miloshevicit duke i quajtur shqiptaret si “siptari” apo Kosovën, si “Kosovo i Metohija” ?! Ndersa me mediat shqiptare ne Kosovë e askund nuk perdoret fare per serbet fjala “shka”. Ne fakt pas lufte eshte perdoru por mediat shqiptare jane xhobitur rende nga OSBE, kurse gazetat serbe para hundeve te OSBE-së vazhdojnë edhe sot e kesja dite te fyjene shqiptaret si “siptari” , “kriminel”, “terroristi”.. Ështe rasti i fundit i arrestimit te ish-pjesetareve te UCPMB-së te cilet u quajtuen ne mdia “terrosite” dhe me pas ne gjyq pas verdikit, ku dolën te pafajsheem, mediat e as shteti serb nuk ju kerkoi falje?!

Per dalllim  nga Kosova, shqiptaret dhe serbet ne Luginen e Presheves nuk ekane fare gjuhen shqipe. Sepse edhe serbet flasin shqip, sikur shiptaret serbisht. Ne Luginen e Presheves gjuhen nuk e shfoin si mjet poltik por te komunikimit dhe shpesh te biznesit, ka shjkruar agejncia e lajmeve “Presheva Jonë”

Te rinjte nga Presheva  Albani, Sevimi, Enveri, Kosovarja, Muhamedi, Janina..thone se ne flasim se karahs gjuhev te huaja, nalgishttes flasin edhe serbishten. Me serbat ata flasin here shiope here serbisht, ka te rinjte serbe dhe shiptar nuk e kane fare kompleks kete se ne cilen gjuhe flasin. Pera ne kyrsorja eshte te komunikojme, te merremi vesh ne rruge,  duke luajtur apo ne bozneset tona. thote Zorani dhe Agroni për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”

Njeri nga te anktuarit tane, Albana ne qender te qytetit ben me gisht, duke na thene: E shef ato dyqe te vogla punojne serbet, shesin dhe bejen mbushjen e telefonave, kur shkon tek ata ne dyqan, jane mikroprites deh jemte besa fort te mire, i flet serbisht te pergjigjen serbisht, i flet shqip te pegjigjen shqip edhe pse ata jane djem (shitesa) serbe. Bile per ata qe nuk i njohin, smund t’i dallosh, se jane shqiptare apo serbe, sepse shqipen e flasin si bylbyl.

“Ne i njohim mire ketu shiptaret, meqe jemi vendas, bile disa nga ta na flasin serbisht, e ne ja kthejme shqip” thote duke qeshur  i riu serbe Z.D per “Presheva Jonë” i cili shqipen e flet si bylmby dhe pa kurrefare kompleksi.

Në Luginë gjuha nuk perdorin si mjet politik, por për komunikim dhe biznes. Do perkutjuar se gjuiha shqipe flitet dhe shkruhet edhe ne komune si ne ate te Medevegjes ashtu edhe ne Bujanco dhe Preshevë.

Ja cfar thone shifrat nga sondazjhi nderkombëtare ne oaove pe rgjuhen shiupe dhe serbe 

Sondazhi i kryer nga Qendra për Iniciativa Sociale, mbështetur nga Organizata Ndërkombëtare për Migracionin dhe Ambasada e Mbretërisë së Bashkuar në Prishtinë deshmon se shiptaret jane me tolrantr, gjentelemn se sa serbet edhe spe te paret (shiptaret) ishin viktima te lufte se fundit ne Kosovë nga fqiknjet e tyre serbë.

I pyetur nëse keni prezantuar gjuhën shqipe si lëndë zgjedhore në shkolla, 34 për qind e serbëve të intervistuar kanë një përgjigje pozitive ose me kusht, pozitive që thotë “po, por jo koha është akoma”. 44% e shqiptarëve pajtohen me futjen e gjuhës serbe si lëndë zgjedhore, sipas sondazhit.

SHPËRNDAJE