nusssPresheva,  korrik -Vazhdon dashuria multietnike mes femrave nga Sqhiperia deh Serbia. Presheva ka apsur ketzre dite nje dasem interesante ku nja serb ka marre per nuse nje vajze nga Shqiperia te kurorëzuar gjatë këtij vikendi në Presheve..Kesaj i thone “dashuri pa kufije” apo “sex bratstvo-jedinstvo”,  ka shkruar agjencia e lajmeve “Presheva Jone”.

Kosova Lindore  kete jave eshte e “gezuar” se eshte shtuar edhe per nje banore, me nje shqiptare, moter kjo nga Shqiperia. Jo vetem moter po edhe nuse e cila nga Shqiperia ne Presheve na erdhi me flamur serb ne krah te burrit te saj serb. Nusja V.K. (21) per ta gjetur dashirine, per t ju shtirie ne krvatin e  burrit te saj serb   (34) ka sakrifikuar, duke  udhetuar  rreth  500 km nga Shqiperia nene..deri ne Presheve (“Snajka stigla iz Albanije“) ka shkruar agjencia e lajmeve “Presheva Jone”.

Nusja nga Shqiperia eshte nuse pare ne Presheve  (Tasjan) e martuar per burre serbe. Para ca ditesh ajo eshte bere “niqah” me te dashurin,  sot me burrin e saj serb ne Presheve.

snjjEshe ky lajm intersant per shqiptaret e Presheves me  99 per qind shqiptar, por jo edhe per ata ne  Nish, Kraleve, Valeve apo Beograd ku sot atje ka jo qindra por mijera femra shqiptsare te martuar me serbe te cilat po i kontribuojn demografise,  popullimit te Serbise. mdryshe fares serbe e cila eshte  ne rrezik te zhduket per shkak zvogelimit ,zhukjes se ketij “narodi” ne ballkan. Kete panike e kane shprehur dite me pare edhe autoritetet serbe te Begradit, permes entit te statisikave ku nder tjera eshte thene se ne Serbi gati per cdo vit humb nga nje komune, kupto te banura me rreth 30 mije qytetare. Keto shifra alarmane te zhdukjes se popullates serbe, bashke me  mos shtimin e popullise e kane paralajmeruar edhe raportet e OKB-se.

Por duket se zhdukja e popullit serb ende eshte large, fale femrave shqiptare nga Shqiperia te cilat po i kontribuojne procesit te shtimit te fares serbe ne Serbi  te cilat me pare e pa pare po fejohen, martohen e lindin ne Serbi. Keto martesa nuk kane nisur sot, por dfatojn eqe nga vitit 2010 dhe femijet e ketyre nenave shqiptare me burr serbe ne Kraleve e Shumadi sot i kane nga 7 apo 8 vjet, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jone”

Agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” me pas  shkruan se deri tani mbi 8000 femra nga Shqipëria janë martuar në Serbi. Vajzat shqiptare ‘shiten’ në Serbi për 50 euro. Ato virgjine deri ne 5.000 euro . Ky biznes dhe cmimet  me femrat nga Shqiperia mvaren edhe nga “malli” se cfare bukurie apo moshe ajo ka? Sa me e fresket, me re re, ma taze.. shkon me shtrenjt..

 “Shqiptare për pesë milionë dinarë”; “Martesa e parë në Serbi  me shqiptare në Kurshumli”; “Nuset shqiptare mirëpriten në rajonin e Valjevës”.

Këto vetëm disa tituj që arritëm të shkëpusim nga gazetat serbe të cilat muajt e fundit kanë shkruar për martesat e serbëve me vajza shqiptare, madje duke i blerë ato deri në 5 mijë euro”.

Veterinari serb,  një mesoburrë me të dyzetat  Andrej Kovaçeviç  nga fshati Drenajic në fushat e Shumadisë u martua me një grua të re shqiptare, Merita Mashi (17) nga Tirana. Kjo është e gjashta shqiptare i cila u martua në rajonin Valjevës.
Fenomeni i martesave të serbëve me vjazat shqiptare në Serbi shpjegohet me faktin se të rejat serbe janë larguar nga këto zona.
“Çmimi” që duhet të pagujë një burrë mbi 35 vjeç nga Serbia për t’u martuar me një vajzë shqiptare arrin deri në pesë milionë dinarë (5 mijë euro).
Vojislav Palija as që nuk kishte ëndërruar  një biznes të tillë të suksesshëm. Ai thotë me krenari se nga Shqipëria ka sjellë 5 vajza.
Një organizatë e ashtuquajtur humanitare “Stara Raška” nga Beogradi ka arritur që për një hark të shkurt kohor të gjejë mbi 400 femra shqiptare të gatshme për t’u martuar në Serbi.
Disa nga martesat mes serbëve dhe shqiptareve:
-Andrej Kovaçeviç (42) nga fshati Drenajic mayrtohet me Merita Mashi (17) nga Tirana
-Goran Acimoviç (44) punëtor i thjeshtë është martuar me Liza Pjetri (24) nga Puka
-Zharko Peric (42) me  Vera Prelja (27) nga Prekalja
-Dragisha Jovanovic (46) me origjinë nga Kosova martohet me Marijana Dedaj (25) .

SHPËRNDAJE