Gjenevë, 6 qershor -Minstria e Jashte e Republike se Kosovës ne bashekepunim me Fondacionin zviceran “Ibrahim Kodra” në Lugano dhe Club Suisse de la Presse, javën e ardhshme ne Gjenevë organizon Ekspozitën me moton “Bashkëjetesa natyrore dhe kulturore në Kosovë” (“Natural and cultural cohabitation in Kosovo”) njofton agjencia e lajemeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

Ekspozita është rezultat i bashkëpunimit në mes të Ministrisë së Punëve të Jashtme të Kosovës dhe Fondacionit Zviceran “Ibrahim Kodra” me seli ne Lugano, me Club Suisse de la Presse si dhe me redaksine e agjencise s eljameve “Presheva jonë” ne Zvicer.

Fondacioni zviceran “Ibrahim Kodra” eshte  themelua në Lugano me qëllim të transmetimit të mesazhit artistik të artit evropian Ibrahim Kodra si një instrument për paqen dhe kulturën dhe si një fije e përbashkët për bashkimin e njerëzve të ndryshëm.

Sipas znj.Maira Pacolli, presidente e Fondacioni zviceran “Ibrahim Kodra”,  projekti është kombinimi i syzheve të ndryshme.

“Në bashkëpunim me institucionet në Shqipëri, Kosovë, Itali dhe të tjera, Fondacioni mbështet dhe zhvillon projekte kulturore, sociale dhe arsimore, duke promovuar shkëmbimin kulturor midis Zvicrës, Kosovës dhe vendeve të ndryshme të botës.” ka thëne znj.Pacolli për agencine e lajmeve “Presheva Jonë”

“Thelbi i instalimit është vepra “Qyteti i Ri” i Kodrës, i rrethuar nga imazhet e konkursit fotografik kombëtar për trashëgiminë kulturore të organizuar nga Ministria e Punëve të Jashtme dhe Muzeu Kombëtar i Kosovës në Prishtinë dhe nga fotografitë e fëmijëve të vegjël të edukuar nga qëndrueshmëria praktikat – ide të reja rreth bashkëjetesës mjedisore dhe si e shohin këtë të ardhme në botë.

Këto vepra u krijuan gjatë punëtorisë “Projekti Ekologjik i Artit” në Muzeun Kombëtar të Kosovës, në bashkëpunim me SOS Fshatrat e Fëmijëve Kosovë me Shoqatën Kombëtare të Autizmit në Kosovë, si dhe fotografi nga Shkolla e Arteve “Adem Kastrati” në Gjilan dhe komunitete të ndryshme , duke përfshirë komunitetet rome, boshnjake, turke dhe serbe.

Ekspozita pasqyron bashkëjetesën natyrore dhe kulturore në Kosovë, të frymëzuar nga qëllimet e zhvillimit të qëndrueshëm të OKB-së, si “Qytetet dhe Komunitetet e Qëndrueshme”, “Veprimet Klimatike” dhe “Shëndeti dhe Mirëqenia e Mirë”.

Zgjedhja mes qershorit për këtë ekspozitë jo vetëm që përkon me Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve (1 qershor) dhe Ditën e Krenarisë Autistic (18 qershor), por ajo bazohet në frymën e Ditës Botërore të Mjedisit të Kombeve të Bashkuara, e shënuar javën e kaluar (5 qershor) për të inkurajuar ndërgjegjësimi në mbarë botën dhe veprimi për të mbrojtur mjedisin tonë dhe për të sfiduar ndotjen e ajrit si një temë kryesore të këtij viti.

Projekti, fillimisht i quajtur “Urbanistika e re dhe kultura e bashkëjetesës në Kosovë”, filloi udhëtimin e tij në Palazzo Mora gjatë ngjarjes së kolateralit “Koha, Hapësira dhe Ekzistenca” e Bienales së Arkitekturës në Venedik 2018 për gjashtë muaj në sajë të Qendrës Kulturore Evropiane dhe GAA Foundation. Ekspozita ka të bëjë me qëndrueshmërinë e arkitekturës dhe bashkëjetesës me kulturën në Kosovë.

Më pas, më 16 janar 2019 “Bashkëjetesa natyrore dhe kulturore në Kosovë” u ekspozua në Parlamentin Evropian në Strasburg. Ngjarja kulturore në Strasburg u bashkëorganizua nga Ilhan Kyuchyuk (Anëtar i Parlamentit Europian) dhe Ambasada e Kosovës në Bruksel, falë bashkëpunimit në mes të Ministrisë së Punëve të Jashtme të Kosovës, Ambasadës së Republikës së Kosovës në Bruksel dhe Fondacioni zviceran Ibrahim Kodra.

Më 1 shkurt 2019, projekti u paraqit në Ambasadën e Kosovës në Bernë. Pastaj më 1 qershor me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Fëmijëve u organizua seminari “Projekti Ekologjik i Artit” me artistin Alex Doll në Qendrën e Arteve Ibrahim Kodra me patronatin e Bashkisë së Melidës.

“Bashkëjetesa natyrore dhe kulturore në Kosovë” në Gjenevë është realizuar në sajë të Qeverisë së Republikës së Kosovës (Ministria e Punëve të Jashtme, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve, Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor..

Koncepti i projektit është krijuar dhe finalizuar nga ekipi i Fondacionit të Fondacionit zviceran Ibrahim Kodra. Ekspozita hapet me 12 qershor ne oren 18 ne The Geneva Press Club – Club suisse de la Presse ne Gjenvë ne kete adresse: «LaPastorale» Route de Ferney 106, 1202 Genève (Bus 5 – Direction : Aéroport – Arrêt : Intercontinental)

SHPËRNDAJE