OKB: Evropa me 2040 me mbi  710 milionë myslimanë. Evropa më shumice muslimane

Myslimanët janë gjithnjë e më të shumtë në Evropë, ndërsa hulumtimet e fundit na konfirmojnë se janë të pranishëm në përmasa të konsiderueshme në popullsinë e vendeve evropiane. Evropa me 2040 do te   jetojnë mbi 710 milione myslimanë.  Sipas OKB-se Evropa do te jete me shumce muslimane, njofton agjencia informative kombetare “Presheva Jone”

 


E premte 17 Gusht

 

Edhe pse në Europë ende ka një numër i konsiderueshëm i atyre që e kundërshtojnë integrimin e myslimanëve në shoqëritë evropiane, është një fakt i padiskutueshëm se myslimanët janë bërë realitet evropian. Për këtë me ilustrume tregojnë të dhënat e fundit statistikore.

Sipas Oganizates se Kombeve te bashkuara vetëm në vendet e Evropës sot jetojnë 710.000.000 myslimanë.

Numri i myslimanëve  më i madh i muslimanëve në Europën Juglindore është në Shqipëri. Në Shqipëri jetojnë 3,639,453 | 70%  myslimanë, që përbënë 82.1 për qind të popullsisë së përgjithshme të vendi. Kosova e ndjek me 2.104 milionë, ose 91.7 të popullsisë së përgjithshme(vlerësim).

Numri i myslimanëve në Bosnjë dhe Hercegovinë siq vlerësohet është rreth 1,564 milion, e që përfshinë 41.6 për qind të popullsisë së përgjithshme. Në Maqedoni jetojnë 713 000 ose 34.9 për qind, në Serbi, 280 000, ose 3.7 për qind, në Mal të Zi, 116,000, ose 18.5 për qind, në Kroaci, rreth 56.000 ose 1.3 për qind, dhe në Slloveni 49 000 ose 2.4 për qind myslimanë.

Në vendet evropiane numri më i madh i muslimanëve jetojnë në Rusi. Në këtë rajon, pak është e njohur si atdheu i madje 16.379.000 myslimanëve.

 

Në vendet evropiane numri më i madh i muslimanëve jetojnë në Rusi. Në këtë rajon, pak është e njohur si atdheu i madje 16.379.000 myslimanëve. Gjithashtu, Amsterdami me 24%, Stokholm

Mandej Amsterdami me 24%, Stokholm 20 %, 17% Bruksel, Moskë dhe Bradford 16 %, 15 Luton, Birmingham dhe Hagës 14%, Kopenhagë dhe Këln, dhe 12 për qind mysliman nga popullata e përgjithshme.

Pra, në Evropë jetojnë afër 45 milion myslimanë, e cila popullatë përbën gjashtë për qind të popullsisë së përgjithshme.i

Duke analizuar rajonet në botë, shumica e myslimanëve jetojnë në Jug dhe Juglindje të Azisë, më shumë se një miliard, e që është 24.8 për qind e popullatës së përgjithshme të regjionit.ii

Mandej radhitet Lindja e Mesme dhe Afrika e Veriut me rreth 322,000,000, ose 91.2 të popullsisë së përgjithshme të këtij regjioni. Në Afrikën sub-Sahariane jetojnë afër 245 milion muslimanë, ose 29.6 për qind të popullsisë së përgjithshme të këtij rajoni.

Në Amerikë jetojnë më shum se pesë milion, ose 0.6 për qind të popullsisë së përgjithshme.

Përndryshe, e gjithë popullsia Myslimane në botë përbënë një miliard e 620 milion, ose 23,4 për qind.

Shteti me numër më të madh të muslimanëve është Indonezia me rreth 205 milionë.

Pstaj Pakistani me më shumë se 178 milion, India me mbi 177.000.000, Bangladesh, rreth 149.000.000, Egjipt me më shumë se 80 milionë, Nigeria me rreth 76 milionë, Irani dhe Turqia në të cilat jetojnë nga 74 milionë myslimanë.

Islami është feja e dytë më e madhe në botë, menjëherë pas krishterimit. Islami është edhe grupi i dytë më i madh fetar në Evropë.

Sipas një studimi të Qendrës Kërkimore Peë të vitit 2011,në botë ishin 49 shtete t në të cilat muslimanët ishin shumicë. Sipas të njëjtit burim, për shembull, në Britaninë e Madhe jetojnë më shum muslimanë sesa në Libi, ndërsa në Kinë ka më shumë myslimanë se në Siri.

Europe comprises 55 countries and territories; some 710,000,000, or about 11% of the world’s population with probably 94 major languages. There are 12 countries with significant Muslim populations and another 5 with a well-established Islam presence. About 5% of the EU (25 countries in the European Union which alone have 21 official languages) identify themselves as Muslims. The U.N. estimates Europe will be 55% Muslim by 2040.

 

Albania | 3,639,453 | 70%

Bosnia and Herzegovina | 4,613,414 | 40%

Kosovo | 1,804,838 | 89.6%

Serbia | 7,379,339 | 3.2%
Austria | 8,210,281 | 4.2%
Belarus | 9,648,533 | < 0.1%
Belguim | 10,414,336 | 3%
Bulgaria | 7,204,687 | 12.2%
Croatia | 4,489,409 | 1.3% (2001 census)
Cyprus | 1,084,748 | 18%
Czech Republic | 10,211,904 | < 0.1% (2001 census)
Denmark | 5,500,510 | 2%
Estonia | 1,299,371 | 0.1% (2000 census)
Finland | 5,250,275 | 0.2%
France | 64,420,070 | 5 – 10%
Germany | 82,329,758 | 3.7%
Gibraltar | 28,796 | 4% (2001 census)
Greece | 10,737,428 | 1.3%
Hungary | 9,905,596 | 0.2% (2001 census)
Iceland | 306,694 | < 0.1% (2006 est)
Ireland | 4,203,200 | 0.5%
Italy | 58,126,212 | “small but growing” 0.2%

Latvia | 2,231,503 | < 0.1%
Lithuania | 3,555,179 | 0.1%
Luxembourg | 491,775 | 3%
Macedonia | 2,066,718 | 33.3%
Moldova | 4,320,748 | 0.5%
Montenegro | 672,180 | 17.7%
Netherlands | 16,715,999 | 5.8%
Norway | 4,660,539 | 1.8%
Poland | 38,482,919 | 0.3%
Portugal | 10,707,924 | 0.1%
Romania | 22,215,421 | 0.9%
Slovakia | 5,463,046 | < 0.1%
Slovenia | 2,005,692 | 2.4%
Spain | 40,525,002 | 1%
Sweden | 9,059,651 | 2%
Switzerland | 7,604,467 | 4.3%
Ukraine | 45,700,395 | 1%
UK (United Kingdom) | 61,113,205 | 2.7%

 

 

 

 

 

SHPËRNDAJE