KOMANDANT “POETI” ALIAS SHEFKET HASANI SHPJEGON PER AGJENCINE “PRESHEVA JONE” SE SI  ERDHI PUNA PER T’IA NGREHUR KEMBEN PUSHKES KUNDER SERBISE, SOT E 12 VJET ME PARE
 
* Ketyre diteve po mbushen plot  dymbedhjete  vjet nga kacafytjet e para mes ushtrise serbe dhe ushtrise se shqipgtareve etnik nga Presheva, Bujanoci dhe Medevgja me emrin – UCPMB. Ajo pushkë që ka krisur në Dobrosin, ishte pushkë jo për karrike në  pushtet, por për çlirim të këtyre trojeve të Peonis Dardane, që ishte nën regjimin e kryekasapit të Europës Juglindore.” ka deklaruar per Agjecine Kombetare “Presheva Jone” themeluesi dhe njeri nga ish-komandantet e  parë te UCPMB-së z.Shefket Hasani.
 
Presheve,17 maj/ AIK-Presheva Jone
 
Ketytre diteve mbushen plot 12 vjet nga kacafytjet e para mes ushtrise serbe dhe ushtrise se shqipgtarve etnik ne Presheve, Bujanoc dhe Medvegje me emrin UCPMB. Në përfundim të luftës në Kosovë, dy pikat më të nxehta që shqetësojnë NATO-s atë botë ishin dhe jnaë Mitrovica dhe Presheva. Në rajonin  e Preshevës ish-luftëtarë të UÇK-së po bashkohen me Ushtrinë Çlirimtare të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjes të krijuar rishtazi, të njohur me shkurtimin e saj si UÇPMB. Drejtuesi i saj është Shefket Hasani, një poet i cili nga mërgimi, pas kontributit të tij në Kosovë, papritmas gjendet në Dobrosin, në fshtin e lindjes, ku ishin përqëndruar forca të mëdha policore serbe, të debuara nga Kosova, ka njoftuar agjencitë botërore dhe  IWPR në muajin mars të vitit 2000. Në ketë periudhë gjitha mediat botërore (TV, gazetat dhe egjencitë) duke u thirrur në një intervistë të Shefket Hasanit dhënë mediave shqiptare, kisjhin njoftuar se “komandanti i UCPMB-së Shefket Hasani në në një intervsitë dhënë nje gazete shqiptare është shprehur qartë, se kur dialogu nuk funksionon, vetëm pushka mund t’i zgjidh problemet.” (“le  8 avril 2000, le commandant Shefket Hasani, le chef de l’UCPMB a déclaré «When dialogue doesn’t work only arms can resolve the problems.”). Pas krisjes së pushkës së parë në Kosovën Lindore nga Shefket Hasani, me daljen në sipërfaqe, pas vrasje së vëllezërve Saqipi, në janr të vitit 2000 dolën publiksiht forcat e UCPMB-së të prira nga komandant Shefket Jonuzi i cli bashkë me patriotin Ridvan Qazimin alias komandant “LLeshin”, i vrarë në rrethana ende të panjohura,  avancuan lirinë dhe proceset demokratike në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë. Se si e sheh perspektivene Preshves, Bujanocit dhe Medevgjes  pas dymbedhjete  vitesh se lenies se armeve dhe sa janë  plotësuar të drejtat e qytetarëve të Kosovës Lindore pas përfundimi të luftës, sa është i bashkuar faktori politik në këto tre  komuna dhe për shumë gjëra tjera na njofton njëri ndër nismëtarët e parë të luftës në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, Shefqet Hasani, i cili ka kohë që  iu ka ikur mediave, për Agjencine Informative Kombetar “Presheva Jone”  është shprehur se “edhe  pse periudhë e gjatë dhe me këtë kohë ka pasur edhe lëvizje të  ndryshm pozitive, por edhe negative. Them negative spese keto vitet e  fundit kemi rpitur nje op]ermisim te situates, por jemki deshnmitare se shqiptaret po perjetojne ditet me teveshtira, sikur t eishte edne regjimi dikatrroial i Milloshevqit, sespe ne trojet tona etnike edne ndicet poltika diskriminuese ajo e varsjeve, represioni i vazhdueshem, provkimet, bastrisjet, burgosjet dhe ndjkja  ete rinje me pretkes te luftes kunde rkimit te oraganzuar apo te ‘krimeve te luftes” cka edhe te rinje tashme po ndiqen apo po burgosen me motive poltike dhe ndja tytre po zhvillohen procese te monutuara politike me denime arbitare vetem e vetem per te povokuar alrgimie tyre nga vendlidja  ku te rinjte tane po detyrohen te iken ne Zvicer, Gjermani, apo vendet tjera perendimore. ..”
 
Ish-Komandanti i UCPMB-se: Serbia para dhjete vitesh deshti lufte – ju pergjigjem me lufte, sot ne duam dialog, ajo duhet te na pergjigjet me dialog !

“Të flas për atë kohë, na duhet shumë gjëra për të thënë,  por ajo pushkë që ka krisur në Dobrosin, ishte pushkë jo për karrike në  pushtet, por për çlirim të këtyre trojeve të Peonis Dardane, që ishte nën  regjimin e kryekasapit të Europës Juglindore. Kisha dashur dhe isha lutur  nga të gjithë ata që kanë zë momentalisht, që të mos luhet me gjakun e  dëshmorëve dhe të mos përfitohet në emër të tyre, si dhe të mos shkoj huq gjaku i njomë i të rinjëve tanë që luftuan ballë për ballë me një ushtri e  paramilitarë. Të respektohen çlirimtarët deri në pikën e fundit..” thote ish-komandsnt Hasani.  Se si ju kundërvy forcave serbe në Dobrsoin, ish-komandi i UCPMB-së Shefket Hasani shpejgon se “para 12 vitesh ne fshati im u  rrethua nga paramilitarë e çetnikë serbë. Diku ka ora 13.15 minuta te 15 nentorit,  ushtonte  fshati nga artileria e tyre e rëndë dhe disa fëmijë të fshatit më lajmëruan  se po vijnë ushtria me na vra.Në atë kohë shumë burra kishin shkuar në  Pazar, kurse kishin mbetur shumë pleq e fëmijë. Unë me dy shokët e mi të  nderuar Feratin dhe Vehbiun përcollëm këtë situatë. Vendosa të krisi pushkën  se nuk e donë më kështu. Me të krisur pushka ime, iu bashkuan menjëherë edhe shumë pushkë tjera nga Kosova, luftëtar trima të trevave të ndryshme, që  ishin të gatshëm edhe ata edhe më herët, por kishin pritur kush do ja nisin luftën  i pari.” Pas pushkës së parë më 15 nëntor të vitit 1999 se e kan ndryshuar  për  të mirë të drejta kombëtare të shiptarëve në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë që aktulaisht gjenden nën administrtimin e Beogradit, ish-komandanti i UCPMB-së z.Shefket Hasani në vazhdim përgjigjet se “jo, jo asesi, në asnjë mënyrë. Fatkeqësisht po e them se të paktën gjysmë kërkesa nuk janë realizuar nga marrëveshjet qofshin mes faktorit shqiptarë me Beogradin apo ato me ndërkombëatrët. Ne luftuam për të realizuar vullnetin e  rreth 200.000 banorëve të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës për të jetual në liri me të drejtë të bashkohen me Kosovën. Fundja, kjo pjesë e Kosovës, e ka dëshmuar vullnetin e vetë edhe gjatë referendumit të 1, 2 marsit të vitit 1992 që jemi pjesë e  pandarë e Kosovës, kjo nuk është një gjë e re, meqë është i njoihur jo vetëm Beogrdai, por edhe mbarë faktori ndërkombëtar.” Z.Hasani duke pritur me mjaft rezerve bisedime te fuilluara mes Kosoves deh serbise ne Brukselle ai pohon se cdo marrvesdhje pas mosperfhsirjene shqiptareve te lugines se preshves, jane ilegale. “Përkundër faktit se këto bisedime tashmë veq kanë filluar, nuk don të thotë se me kaq ka përfunduar zjgidhja e krizës në ballkan. Prandaj, nuk duhet të harrohet trevat tona. Vërtetë Kosova Lindore do të jetë një çelës i së mirës për  të gjitha trojet etnike, kujto pozitën gjeografike të saj, dhe do të jetë  një nerv i ndieshëm i gjithë Europës Juglindore. Natyrisht me një Kosovë të pavarur edhe ne do frymojnë lirshëm. Por, gjithsesi edhe kërkesat e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës, duhet ti ketë  parasysh faktori politik shqiptar i Kosovës dhe ai ndërkombëtar, për t’mos u bërë nesër vonë.” thotë ish-komandanti i UCPMB-së z.Shefket Hasani. 
 
 
SHPËRNDAJE