musliuuPreshevë, 27 qershor  -Me referendumin gjithpopullor me rastin e BREXIT-it , britaniket ku deshmua vullneti legjitim te popullit eshte eprshdnetur edhe nga liderët e Luginës së Preshevës.

“Ne pershëndesim vedimin britanikeve te cilet rrespektuan vullnetin, voten e  popullit te tyre perems Referendumit për t’u nadre nga ne mënyre paqësore BE. Kurse ne shqiptaret Lugines flasim për ndarje nga Serbia vetem kur ndahen te tjerët, sikur rasti i Krimea-s. Eshte koha dhe momenti për nadrjen e Lugines se Preshevës nga Serbia sespe ne nuk duam nje BE pa aletat tane qe ndhmua clirmin e  Kosoves dhe demoakricne shiptare. neve nuk na vyen BE ja me Serbine, Kosove, Rumanine e Bullgarinë pa aletaet tane, vendet mike te popuillit tone..” ka thene fillimisnt per aejnci e elajemeve “Presheva jonë” kryetar i KKSH-së Jonuz Musliu, kryetar i kuvendit te Bujanocit, ish-drejtor politik i SHP te UCPMB-së

 

Lideret e Preshevës jane te vetmit lider ne ballkan qe nuk rrespktojne vullnetin e popullit shqiptar 

 

“Kur malezezet, vëllzer te serbve si nga feja ashtu edhe nga origjina sllave nuk duan te jetojne me serbet, atëhere pse shqiptaret e Lugines se Preshevës  te jetojne bashkarisht me serbët, sllavet qe nuk i lidhe asgjë, ama hiq asgjë pervec luftrave me shquptaret etnik (Medvegje, Bujanoc e Preshevë)  territore keto te njohura si Kosove Lindore, pamvarësisht se pushteti aktual i Lugines i afrohet qeverise serbe per koalicione..” ka pohuar Musliu.

“Participimi i shqiptarëve në jetën institucionale në Serbi, është nje proces me shue  demagogjik se se realitet, poreces ky i sikletshëm i cili po ecen shume ngadal. Beogradi shpesh tregohet gjentëllmen për dialog apo per bashkeqeverisje ne putete tona lokale, te cilen e ben këte vetem sa per sy e faqe karshin nderkombëtareve, per te ndihmuar Serbine drejt BE-së. Por tash pas BREXIT as kjo nuk do t’i pine uje. Një politikë e tillë diskriminuese e Beogradit ndaj shqiptarëve para 17 vjetësh, solli frymën luftarake në Luginën e Preshevës, ku shqiptarët të mllefosur kapen armët dhe u vunë në mbrojtjen e pragut të shtëpisë, të nderit dhe dinjitetit të tyre. Pas kaq vitesh po na përsëritet e njëjta gjendje me metoda të reja politike. E drejta jonë historike dhe politike po na mohohet për bashkim me Kosovën është e drejtë legjitime e konfirmuar me verdiktin e popullit të shprehur në Referendumin e vitit 1992 dhe me luftën çlirimtare të UÇPMB-së. E kemi thënë disa herë se nuk ka zgjidhje tjetër për veç reciprocitetit në mes veriut të Kosovës dhe Luginës së Preshevës. Derisa veriu i Kosoves avancohen ne cdo sfere duke ndertur car Dushana e car Lazara, neve nuk na lejohet nje lapidar edhe ate te djemve tane, heronje tane qe e luftuan regjimin diktatorial serbe te Milloshevicit. Nuk na lene flamurin, nuk na lene librat ne gjuhe amtare.. Atëhere cfare pret nga kjo qeveri, nga kjo Serbi ?!”. ka thëne kryetari KKSH-së Jonuz Musliu për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”

 

“Kur malezezet, vëllzer te serbve si nga feja ashtu edhe nga origjina sllave nuk duan te jetojne me serbet, atëhere pse shqiptaret e Lugines se Preshevës  te jetojne bashkarisht me serbët, sllavet qe nuk i lidhe asgjë, ama hiq asgjë pervec luftrave me shquptaret etnik (Medvegje, Bujanoc e Preshevë)  territore keto te njohura si Kosove Lindore, pamvarësisht se pushteti aktual i Lugines i afrohet qeverise serbe per koalicione..” ka pohuar Musliu.

“Shkeputja e shqiptarëve te Lugines se Presheves e garanton jo vetem Referendumi gjithpopullor 1992 por edhe Karta e OKB-së dhe ajo e Helcinkit te drejten legjitime per vetendsoje per popujt autokton, aq me teper kete proces Serbia ju imponon me politikat e saja diskriminuese. Prandaj, shqiptaret e öugines se Preshevës ne vitin 1992 e kane pasur BREIT-in e vtë. Prandaj lideret tane duhet rrespktojne vullnetin e popullit shqiptare te shprehur ne Referendumin e vitit 1992..” ka thëne ne fund kryetari i KKSH-së z.Musliu

SHPËRNDAJE