Preshevë, 27 janar -Gazetat serbe Novosti paska dalur sot me nje shrim me titull interesant si ky: Mbështeti shkëputjen e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës: Musliu fajtor, por Amerika..” (“Predsednik Saveta albanske nacionalne manjine Jonuz Musliju ne može pred zakonom da odgovara za pozivanje na otcepljenje Preševa”), transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Beogradi duhet të zgjedh me Luginen e Presheves. Shqiptarve t’ju jep dialogun, librat ose pushkën !

Sipas kësaj gazete “kryetari i KKSH-së Jonuz Musliu i cili flet kundër ligjit qe mund te përgjigjet për nxitje të shkëputjes së Preshevës..” Sipas kesaj del se mbi 100.000 shqiptaret e Lugines se Preshevës duhet te japin përgjegjësi para ligjeve serbe te cilet kerkojne shkëputje, te cilin prooces Musliu nuk e ka shpifur vete, por me flet konform vullnetit te qyterëve te Lugines se Presheves te shprehur ne Referendumin gjithpopullor te 1-2 marsit te vitit 1999 ?! Vec kesaj, Musliu disa herë përmes agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” ka pohuar se “është e drejtë jona legjitime e garantuar nga karta e OKB-së dhe e Helcinkit që të vendosim vet për fatin tonë dhe të drejtën tonë për vetëvendosje dhe nuk ka të drejtë as Beogradi e askush tjetër të na i mohoj, e drejtë kjo e garantuar edhe nga konventat ndërkombëtare për popujt autokton.”

 

Athere, kush duhet te jep pergjegjësi për diskrminim dhe spastrim  etnik te shqiptarëve ne Luginen e Preshevës qe ketyre dy decenies se fundit mbi 40 mije shqiptare kane lene Luginen si pasoje e politikave diskrimunuese, pa libra, pa universitet, pa njohje të diplomave, papunesi e madhe, prani e madhe ushtarke dhe policor, ndjekja e te rinjve në emër te biseda informative, bastisje sidomso ish-anetarë te UCPMB-së edhe pse ajo ka amrrveshjen për amnesty.

 

Pra të gjtha keto forma te diskiminimit e kane bere qëllimisht dhe em oparapvijë jeten e paparesktive te rinjve shiptare ne Luginen e Presheves duke i lene aytre vetëm një zgjidhe, në rruge, të dalin jashte, te dalin ne Zvicer apo vendet e BE-së për per te punuar per te siguruar për bukë apo per t’u shkolluar. E terë kjo behet nga Beogradi vetem e vetem per një qëllim, per te nxitur largimin sa me shume te rinj shqiptarëve nga Lugina e Preshevës, i cli dëbim ne fjalorin diplomatik e ka një emër:  spastrim diskret dhe i qete entik (purification ethnique discret et silencieuse).

 

Shembullin konkret  e kemi në Medevegjë që dikur shqiptaret ishin shumice, kurse sot janë pakicë, ka shkruar agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” duke ju referuar deklaratave dhe deshmive te perfaqesuesve te kesaj komune, te cilet po ashtu jane larguar si rezultat i presionit dhe politikave diskrimunuese ne këte rajon.

 

Pse Beogradi po diskriminon shqiptaret dhe po nxit te rinje te largohen nga Lugina e Preshevës?

Madje shtypi serb zbulon se “Jonuz Musliu qenka ne listen e zezë te SHBA-ve per deklaratat e ngjajshme..” qe sipas burimeve diplamatike te agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” kjo nuk qëndron.  Ju bejme me dije se SHBA-te kurrë nuk i fut ne listen zezë njerezit apo politikajt te cilet kerkojnë libra, universitet apo njohjen e diplomave apo pse kërkon dialog apo flamur e aq me teper pse kerkon shkëputje nga Serbia?! Po sikur Musliu te kërkonte lufte sikur presidenti serb Nikolic, serben ne cilen liste do ta kishin vënë ?!

 

Themi keshtu sepse Musliu e kërkon nje shkeputje te tille nga Serbia, se kjo eshte nxitur nga Serbia, kupto nga politikat diskriminuese. Jemi deshmitarë, te hisotrive, jo shue larg fill apra vitit 1999 që kishte ndodhur ne Kosovë  ku atje u zhvillua nje politike sisitematike diskriminimin  dhe e dhunes  mbi shqiptaret etnik, cka njerëzit nuk munden te durojne dhe i i kapën puhsket. Ne Kosove, shqiptaret flasin se Tito na e dha univesitetin, Miloshevici pushkën deri te shkëputja dhe pamvarësia, ka shkruar agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”. Po tash, në Presheve kush po don me ja dhënë shqiptareve pushkën erdhe pse ata me  vite te tëra insitsojne dhe kërkojne dialog ?

 

Ndryshe analsitet nga Lugina kane pohuar sot për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” se “Musliu flet për shkeptujen e Preshevës  sepse “zakoni” i popullit dhe i OKB-së per vetëvendosje për popujt autokton është legjitim dhe më i fortë! se sa ligjet diskriminuese te Beogradit..”

 

Kryetari Kuvendit te Bujanocit, Jonuz Musliu lider i LPD-së , njëherit krytetar i KKSH-së  ne intervisten e fundit për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” ka pohuar se “Ne si nje  popull etnik i këtyre trojeve nuk kemi kah të shkojmë dhe se “është e drejtë jona legjitime e garantuar nga karta e OKB-së dhe e Helcinkit që të vendosim vet për fatin tonë dhe të drejtën tonë për vetëvendosje dhe nuk ka të drejtë as Beogradi e askush tjetër të na i mohoj, siq e thash me lartë e drejtë kjo e garantuar edhe nga konventat ndërkombëtare për popujt autokton.. Dhe nuk ka tjetër alternativë në Luginë, pos ribashkimit të tri komunave shqiptare me shtetin tonë amë, me Kosovën..”

 

SHPËRNDAJE