jonnnPreshevë, 30 maj   -Derisa Beogradi permes  serbeve ne Kosovë po periqen ta shpallin Asaociaonin e komunesve serbe (AKS) ne Kosovë edhe Lugina e Presheves pritet te fuqizoje Asociaciuonin e Komuanve Shqiptare (AKSH) ka mesuar agjenica e lajmeve “Presheva jonë” nga burimet e saj me lideret e Luginës.

 

 

Më 12 shtator 2015 e Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë me shumicë votash kanë miratura themelimin e Asociacionit te Komunave Shqiptare ne Serbi, konfrom reciprocitetit dhe si pergjigjie te Asocacionit te komunave serbe në Kosovë, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

 

Presheva nuk kthehet mbrapa me AKSH-në, m’sa Kosova me pamvarësinë e saj  !

akshshss

Sot e nëntë  muaj keto perpjekje te avancimit dhe jetësimit te AKSH ne Luginen e Preshevës nuk i fshef lideri Jonuz Musliu, krytear i Kuvendit të Bujanocit, njoherit kryetar i Keshillit Kombëtar Shqiptar.  Heshtjen e Preshevës rreth AKSH-në z.Musliu e arsyeton me faktin se “në Luginë kishim zgjedhje, riorganizim  te partiv  dhe renditeje te reja  te qeverisjes lokale…”   Por, sipas tij “kjo nuk don te thote se ne kemia harruar Asoscianit e Komuanve Shqiptare, perkundrazi eshte duke u punuar per fuqizmine saj.”

Kryetari i Këshillit Kombëtar Shqiptar, Jonuz Musliu, ish-drejtor  politik i UÇPMB  për “Presheva Jonë”  ka thënë  se “Presheva nuk kthehet mbrapa me AKSH-në, m’sa Kosova me pamvarësinë e saj ! Shqiptarët er Luginës duan të drejtat e njëjta sikurse serbët që po themelojnë Asociacionin e Komunave me shumicë Serbe në Kosovë. Prandaj edhe AKSH do të fuqizohet në seancën e parë te Kuvendeve në Bujanoc dhe Preshevë nga ana e këshilltarëve  komunalë.”

 

Keshtu z.Jonuz Musliu, kryetar i KKSH-së dhe kryetar i Kuvendit te Bunanocit (LPD) partia  e te cilit nuk ka ndermen te hyjë ne koalcionon apo bashkeqverisje me qeverine e Vucicit,   per agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” sot ka deklaruar se “pamvrsisht nga zhvillimet e fundit ne Kosovë, tek ne rreth Asociacionit të Komunave Shqiptare nuk priten dyrshime ai eshte themeluar dhe me të nuk ka me kthim mmbapa, pamavressiht se Beogadin nuk i pelqen a jo. Pamvresisht nga zhvillimet ne Kosove me AKS-në, AKSH tek ne eshte themeluar dhe nuk ka kthim prapa, sepse ai eshte themeluar ne baze te deputeteve te Kuvendeve shqiptare, ne baze te vullnetit te popullit shqpitar dhe rekomandimeve te Referendumit të 1-2 marsit 1992 dhe konfrot kartes se OKB-asë qe ju garanton popujve atukton vetvensoje, ne këte rast shqiptare ne Luginë autonomi me te drejte bashkimin me shtetin amë me Republikën e Kosovës..”

 

Kryetari i Kuvendit te Bujanocit Jonuz Musliu ne fund ka deklaruar per agjencine  e lajmeve “Presheva jonë” se “ky proces ështe nje akt historik qe edhe shqiptaret e Lugines te kene AKSH-ne e tyre, eshte jo vetëm përgjigjie e reciprocitet me statusin e serbëve ne Kosovë por edhe imperativ i kohës për nje perespktivë me të mire te shqiptareve të Lugines se Preshevës drejt integrimeve evropiane”.

Ndërkohë, zyrtarët serbe “kapen” se gjatë dialogujt mes Kosoves dhe serbisë, rrespektivsht marrëveshjes në Bruksel për krijimin e ASK-së në Kosovë, nuk është përmendur asnjëherë themelimi i Asociacionit të Komunave me shumicë Shqiptare në Serbi.

SHPËRNDAJE