Pragë, 15 shtator -“Ministria e Punëve të Jashtme rikujton se Qeveria e Republikës Ceke me rezolutën e saj nr. 635, të 21 majit 2008, ka njohur Republikën e Kosovës ndërsa ishte dakord për të zhvilluar marrëdhënie diplomatike. Ishte njohje de jure, pra njohje e plotë dhe përfundimtare e shtetit për sa i përket të drejtës ndërkombëtare. (“Prohlášení MZV k uznání Kosovské republiky”) Republika Ceke gjithashtu nuk ka anuluar kurrë njohjen e ndonjë shteti në praktikën e saj.

Republika e Kosovës njihet si shtet nga mbi 100 vende, anëtare keto të OKB-se dhe gjithashtu është pranuar si anëtar i disa organizatave ndërkombëtare (duke përfshirë Gjykatën e Përhershme të Arbitrazhit, Fondin Monetar Ndërkombëtar, Bankën Botërore)…” thuhet ne nje deklarata e MPJ ceke e cila ben rreth njohjes së Republikës së Kosovës, dejklrfat kjo qe ne njefare menyre i pergjigjet zhurmes se Zemanit dhe Beogradit, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Praga.

Ndryshe edhe Ministri i Jashtëm Tomáš Petříček thotë se nuk sheh asnjë arsye për një debat mbi heqjen dorë nga njohja e pavarësisë së Republikës Czecheke. Ai thotë se një zhvendosje e tillë nuk do të ishte në interes të sigurisë Czecheke dhe lexueshmërisë së politikës së jashtme çeke. Sidoqoftë, ai thotë se me kënaqësi do të bisedojë me presidentin për mendimin e tij.

Deklarata iu dha Agjencisë Newseke, pasi Presidenti Miloš Zeman tha që ai dëshiron të diskutojë mundësinë e heqjes dorë nga njohja Czecheke të një Kosove të pavarur në takimin e tij të ardhshëm me zyrtarë të lartë çek.

Në vitin 2010, Republika Ceke negocioi me Republikën e Kosovës një marrëveshje mbi trashëgiminë ligjore në traktate ndërkombëtare bilaterale të negociuara ndërmjet 1936 – 1999 midis Republikës Ceke, përkatësisht. ish-Cekosllovakien nga njëra anë, dhe ish-Jugosllavia nga ana tjetër, dhe në 2011 marrëveshjen e ripranimit dhe Protokollin e saj (te ashtuquajtur “marrëveshja e ripranimit”). Parlamenti i Republikës Ceke ra dakord për këtë traktat dhe Presidenti i Republikës Klaus e ratifikoi atë në 2012, hskruan agencia e lajmeve “Presheva Jonë” duke ju referuar burimeve te MPJ te Cekisë.

Traktati për shmangien e taksimit të dyfishtë dhe parandalimin e shmangies së taksave në fushën e taksave mbi të ardhurat, e nënshkruar më 26 nëntor 2013 në bazë të një autorizimi të dhënë nga Presidenti Zeman, tani është duke u negociuar nga Dhoma e Deputetëve. Më 13 qershor 2019 u nënshkrua edhe Marrëveshja për Bashkëpunim Ekonomik me Republikën e Kosovës. Republika Ceke ka një interes të qartë për të mbajtur traktate ndërkombëtare me Republikën e Kosovës, duke përfshirë detyrimet që rrjedhin prej tyre për të dy palët.” / Blerta Sejdijaj

SHPËRNDAJE