Shefi i diplomacisë  zvicerane z, Bukrkhalter në fjalimin e tiij në samitin e NATO-s në Ciago, ai ka marrur shembull Kosovën dhe aagazhimin e ushtarëve të Swisscoy-it në rjaon, sipas të cilit, paqja dhe stabilieti në Kosovë justifikoi angazhimin real të ushtarëve zviceranë në ardhë te KFOR-it,, njofton agencia indformative kombëtare “Presheva jonë”

 

 

Cikago, 21 maj

Gjatë  samitit të NATO-s në Çikago ku po merrë pjesë edhe presidenti i SHBA-ve Barack Obama, para pjesëmarrësve  u paraqit edhe shefi i diplomacisë zvicerane  z.Didier Burkhalter  i coli mbrojti politikën e përgjithshme të sigurisë, duke përfshirë ketu edhe promovimin e paqes, respektit dtë së rejtës ndërkombëtare dhe të drejtave të njeriut, njofton agjencia zvcierane e lajmeve ATS, transmeton “Presheva Jonë”.

 

Në fjalimin e tij diplomati zvcierane ka marrur  shembull Kosovën dhe nagazhimin e ushtar¨ve të Swisscoy-it në rjaon. Për shembull, ministri hlvetik, ka cituar katër rajone të botës, ku Zvicra është duke kontribuar paqes dhe stabiliteti në rajon. Paqja dhe stabilieti në Kosovë justifikoi angazhimin real të ushtarëve zviceranë në radhët e KFOR-it, ka pohuar ministri Burkhalter në ansamblenë e NATO-s në Chikago, nofton agencia informative kombëtare “Presheva jonë”.

 

 

Zvicra gjithashtu ka një angazhim të gjatë në Afganistan, veçanërisht në promovimin e qeverisjes dhe të zhvillimit ekonomik dhe social. Në këtë vend, Zvicra do të rritet për një milion dollarë të mbështetur përmes një një fondacioni. Ky program është hartuar për të trajnuar policinë afgane, tha zoti Burkhalter.

 

 

Së fundi, ai ka thënë se Zvicra është e përkushtuar fuqishëm në favor të çarmatimit bërthamor dhe u bëri thirrje vendeve të tjera për të bërë të njëjtën gjë. “Ne mbështesim krijimin e një zonë të lirë e armëve bërthamore të shkatërrimit në masë në Lindjen e Mesme,” tha zoti Burkhalter.

 

Burkhalter ka gjithashtu jep përparësi të vërtetë të bashkëpunimit midis NATO-s dhe Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE), që Zvicra do të marrë presidencën në vitin 2014. Të dy organizatat kanë përgjigje “shtesë” për të dhënë për të kundërshtuar dhe parashikojnë rreziqet, për shembull në drejtim të kërcënimeve në internet.

SHPËRNDAJE