„Diaspora shqiptare më e diiskriminuar në botë është ajo në Beograd dhe Afrikë..“ ka deklaruar ministri z.Ibrahim Makolli në intrvistën dhenë agjencisë informative „Presheva Jonë“ duke përkujtuar se dikur Beogradi kishte shqiparë po aq sa serbe ka sot Kosova. Dhe ky reciprocitet i të drejtave të njeriut, sipas ministrit kosovar, dallon sikur nata me ditën. Viti ne 2012 prioriet i yni do të jetë hapja e qendrava kulutrore në Zvicër, Gjermani dhe mbarë diapsorën shqiptare, thotë z.Makolli


Prishtinë,31 dhjetor /AIK-Presheva Jonë

 

Shqiptarët e Beogradit dje dhe sot dhe a kosnsiderohen edhe ata si diasporë shqiptare, sa  janë të organizuar shqiptarët në Zvicër dhe prendim, Pse në Zvicër sa më shumë shoqata, asociacione e forume dhe shqiptarët aq ma shumë probleme në ketë vend…për ligjin  mbi diasporë dhe (mos) integirmin e tyre në vendin  ku jetojnë dhe veprojnë ? A mjafton vetëm në futboll  të ruhet imazhi i shqiptarëve, cfarë situate të arsimit kemi sot në Zvicër..pra janë këto vetëm disa cështje që i prekëm me minsitrin Makolli të cilat ypetjet dhe preokupimet e agjencisë ifromative „Presheva jonë“ gjatë intervistën me z.Ibrahim Makolli gjatë kësaj interviste. Le ta ndjekim…

 

 

MINISTRI MAKOLLI  VLERON ROLIN E DIAPSORËS: SIKUR T’MOS ISHTE DIPASPORA SHQIPTARE VËSHTIRË SE DO TA KISHIM SOT PAVARËSINË E KOSOVËS

 

Presheva jonë: Z.ministër edhe pse ministria  e juaj është e re në qeverinë e Kosovës, megjithatë duket se keni n një fillim të vrullllshëm, nëse kemi parasysh aktiovitet e e dendura të juaj, sidomos me diaspore shqitarët në Zvicër, Gjermnai e gjetiu…Mund të  flasim për frytet e paaa të kësaj minsirie për ta justifikuar domosdoshmërinë e themelimit të saj?

 

MINISTRI MAKOLLI: Siq e dini misnitria jonë është edne e re meqë ka nisur së funksionuri nga  marsi i këtij viti me nje vendim të qeverisë së Republikës së Kosovës e cila ka ardhur si rezultat i nevojës për një përkujdesje më të madhe të diasporës sonë. Ekipi ynë javëve të fundit sikur në Zvicër ashtu edhe në Gjermani, mjedise keto ku shqiptarët më së shumti gravitojnë,  kemi zhvilluar një sër aktivtesh përmes tubimeve dhe konfrencave kryesisht tribuna të hapura informative. Nga keto kemi dëgjuar hallet dhe problemt e bashkëkombasve tanë, kemi parë dhe ka kanë bindur për sukseset si në biznes ashtu edhe për aktivitet kulturore e sportive dhe integrimet e tyre, por kemi parë edhe arste të mos integrimet në disa mjedise. Me një fjalë nga gjitha keto takime, tryeza, tubime..kemi kuptuar dhe tashmë kemi kirjuar  një paqsqyrë më rele të mërgimtrëve tanë të cilët tashme  e dime se cfare kërkojnë nga ne e ne cfar ekerkojmë nga ta.. Fillimisht ne jemi të pëqëndruar në krjimin politikave të qarta në raport me një pjesë të madhe të populltës sonë që gjendet jashtë vendit tone, ku mbi 25 për qind e popullates sonë sot gjendet jashtë në perendim e vendosur në periudha të ndryshme dhe për shkaqe të larmishe, por dihet kryeisht poltike dhe nga presioni, kur Kosova gjendje e okupuar nga Serbi.

Atë  cfarë kemi arritur Brenda ketyre 5-6 muajve të funksionimit është fakti se ne jemi duke bërë kompletimin e infrasktruktës së brendshme , në  radhë të parë nejzore e kam fjalën për kuadro dhe bashkëpunëtor, pra ndertimit të kapaciteteve të brendhsme , njëkohësisht mbim hartimin e legjislacionit që ka të bëjë drejtpërsëdrejti me minsitrin e diasporës. Po ashtu në kuadër të kesaj ne kemi pritur dhe përcjellur mërgimtarët tanë gajtë pushimeve verore dhe tash së fundi gjatë pushimeve të fund vitit të vjetër.  Gjatë qëndrimit të tyre në vendlindje kishim organizuar një sër aktivtesh me ta. Ne po ashtu aktivtetin tonë e kishim përqëndruar edhe ne vizita dhe tubimet me megrimtarët tanë siq thash me lartë ku popullata jonë shtieeht më dendur si në Turqi, Zvicër, Gjermani, Austri, Italia, Suedija e gjetiu…me ta kemi zhvilluar shume aktivitetesh , tubime informative   mbi ligjin e diapsorës nga baskëatdhetarët tanë..

 

 

MBI 25 PËR QIND E POPULATËS SONË SOT GJENDET NË ZVCËR, GJERMANI DHE VENDET TJERA PERENDIMORE

 

Presheva  Jonë : nga gjitha keto takikime, tuibime dëgjime publike ..keni munduar të kuptoni se cfare i propekupon mërgimtarëtanë, apo thënë më mirë cfarë kërkojnë ata nga ju, dmth nga qeveria e Kosovës dhe cfarë mund të bëni ju për ta ?

 

MINISTRI MAKOLLI: Fillimisht përforcimi i lidhjeve mes mergimtarëve me vendin tone, qeverinë , instititucionet tona..jo pse ato ishin këputur, porse është një nevojë e ripëritrijes së tyre, sepse ato një cik ishin zbehur për shkak zhvillimeve në Kosovë, ku insitucionet tona ishin të prekupuara më shumë me hallet dhe problemt e brendshme, e  shtetit në formim, fuksionimit të sheteti jurid dhe ruajtje së integiritetit territorial të vendit tonë..Por kjo nuk don të thotë se mërgatarët  tanë ishin harrur e cila cdo herë ka qenë pranë vendlindjes, nga okupimi  deri tek shtetformimi me rastin e shpalljes së pavarësisë së Kosovës, ku kotributi i i tyre ishte shume i madhe në keto procese histroike, cka lirisht od të thoja se sikur t‘ mos ishte diaspor shqiptare  vështirë se do ta kishim sot pavarësinë, shetin e  Kosovës.

 

 

 

 

Presheva  Jonë :  Sot në Zvicër sa restorane shqiptare po aa pothuajse kemi edhe shoqata e forume të ndyrshme të cliat tubojnë nejrëz gati të ngjasjhëm por me drejtues të ndryshëm. Përkundër këtyre shoqatave e forume të shumta duket se integrimi  mergimtarve sillet ë vedn cka u tha edhe në një tubim në Gjenevë se diapsora shqipatre ihste më e roganizuar para lufte se sa tani..ps endodhë keshtu ?

 

MINISTRI MAKOLLI : Roli i misistrisë sonë në perednim është që të krijoj politika me qëllim të  avancimit të kujdesit institucional ndaj diasporës sonë, që do të reflektohej pzitivisht  në ruajtjen gjuhës përmes organizimit të mirfilltë i mësimit plotësues në gjuhën amtare, si dhe të ruajnë traditat përmes organizimeve të ndryshme kulturore. Por në ektë drejtim duke se aesimimi i  fëmjëve tanë, gjenratave  të reaj në Zvicër, Gjmernia e gjetiu duket se po qalon për dallim nga aktivtet tjera kulurore dhe sportive.  Viti ne 2012 prioriet i yni do të ejtë hapja e qendrava kulutrore në Zvicër, Gjermani dhe mbarë diapsorën shqiptare. Do të  theksoja se janë për cdo lavdratë aktivtetet e shqiptarëve në  perendim, por arsimimi i  fëmijëve tanë  calon atje, nuk kënaq…  për cka  ministria jonë do të mobilizohet edhe në këtë drejtim , për një arsimim më efikas gjeneratave të reja sidomos në Zvicër, Gjermani e gjetiu.. Tash jemi në fazën përfundimtare të marrëveshjes me Turqinë për të hapur qendrën kulturore të Kosovës në Turqi. Ndërkaq, për vitin 2012, po ashtu, parashihet edhe hapja, ose fillimi i procedurave për hapjen e dy qendrave të tjera kulturore që i bien tre gjithsej në këtë fazë të parë.

Për vitin e ardhshëm mësimi plotësues në gjuhën amtare në diasporë është tjetër prioritet i Ministrisë së Diasporës, në mënyrë që të ruhet identiteti. Prandaj, minsitria jonë në bashkëveprim edhe me Ministrinë e Arsimit, po ndërmarrim veprime përmes të cilave do të merrt nën përkujdesje nga ana e shtetit mësimi plotësues në diasporë dhe tash e rtutje me nuk do t lejojme të shkojë allaturska apo të nëpërkëmbet arsimi i fëmijeve tanë në perendim, të cilët knaë merita pë rnjë trajtim dhe rrespekt më të madh.  Diaspora shqiptare  në Zvicër është një kapital intelektual, ekonomik dhe  politik. Nga vitit i arshëm arsimi i fëmijve tanë në Zvicër, Gjermania e perendim më nuk do të shkojë allaturska por do të ketë nje angazhim më fikas ngase do të ken në trajtim dhe strategji më efikas nga ministria  e arsimit të qeverise se Kosovës  dhe minstria e  diapsores dhe asaj te arsimit.

 

 

MËRGIMTARËT TANË NË ZVICER DHE KUDOQOFTË NE PRENDIM DUHET RRESPEKTOJ E LIGJET E ATIJ SHTETI, SESPE COD PROBLEM, CDO KRIMINALITET DEMTON JO VETËMATA POR EDHE IMAZHIN TONË

 

Presheva Jonë: Kur eshte fjala për Kosovën dhe krimin e organizuar  shpesh ndërkombëtaret kane leshuar ne Prishtinë mesazhe nga te cilët kerkohet përmisimi i imazhit. Keto mesazhe a vlejnë edhe për diapsorën shqipatre, sepse edhe në zvcër e gjetiu krimi i organizuar po pengon jo vetme zviceranët dhe mërgimtarët tanë të cilët kanë punuar me të cilin problem  do shoqata e forume fare nuk qajne kokën për  këtë dukuri ?

 

MINISTRI MAKOLLI: Shteti i Zvicrës është pjesë e mijëra familjeve tona  kosovare andaj çdo ngjarje tragjike që ndodh në këtë vend, populli kosovar e ndjen si të vetën. Pradnaj edhe cdo gabim, kriminalitet apo siq ishin disa ngjarje tragjike  para ca muajsh gjatë një përleshje mes dy të rinjve shqiptarë më duket vllezër me një sportist zviceran na kanë tronditur thellë çdo qytetarë të Kosovës, e cila kurrë nuk do të shkel mbi përkrahjen dhe ndihmesën që ia ka ofruar dhe vazhdon t’ia ofrojë shteti mik, Zvicra. Jemi të bindur se këto akte vandale me asgjë nuk do ta njollosin ndjenjën e thellë të kosovarëve për Zvicrën mike të shtetit tonë. Prandaj unë në emër të ministrisë sime dhe Qeverisë së Republikës së Koasovës falënderoj shtetin zviceran për gjithë ndihmën që ka dhënë dhe po jep për zhvillimin e shtetit të Kosovës. Unë po ashtu do të kerkoja nga keto shoqata e forume që para politikës,  të merren me shumë me integrimin e mergimtarve duke luftura vazhdimisht krimin e organizuar me të cilën luftë ndihmojmë jo vetëm vednin ku jetojnë-Zvicrën,  por edhe imazhin  e Kosovës, imazhin e shqiptarëve. Dhe unë jam mëse i bindur se jo vetëm Prishtina zyrtare por edhe diasporës dhe vet komuniteti shqiptarë në Zvicër  është e interesuar për një imazh më të mirë të shqiptarëve kudo që janë dhe të thellojë edhe më shumë bashkëpunimin ndërshtetëror. Jemi të interesuar që qytetarët tanë në Zvicër të ruajnë identitetin e tyre kombëtar, por njëkohësisht të integrohen mirë në shoqërinë zvicerane. Ne i gëzohemi çdo suksesi të diasporës sonë në Zvicër, Dhe lirisht mund të themi, madje se jemi krenar se sot diaspora shqiptare  në Zvicër është një kapital intelektual, ekonomik dhe politik.

 

 

PËR DALLIM NGA DIAPSORA SHQIPTARE NE VENDET PERENDIMORE AJO NË BEOGRAD DHE AFRIKË MË E DISKRIMINUARA

 

Presheva Jonë: Dhe për fund z.ministër, siq e dini dikur  në Beograd kishi  rreth 100 mijë shqiptare edhe ate sipas burimeve serbe ndërsa sot aty nuk janë as dy mijë sish. Lidhur me ektë  në Gjenevë  e pyetëm edhe minsitri  serb Dacic, por ai bëhej se nuk dinte gjë dhe duke rrudhur krahët  tha  se “nuk di janë larguar vetë..” ?!  Ju si ministër i dipasorës mendoni se janë  edhe ata  diasporë  dhe sa ka njoftime qeveria mbi sutuatën e tyre në Serbi ?

 

MINISTRI MAKOLLI:  Cka flet qeveri serbe apo ky Dacici ne shqiptarët, madje jo vetem ne por edhe ndërkombëtarët e kanë pasur vështirë t’i besojnë, sdomos kur ka qenë fjala rreth numrit të shqiptareve ne”Serbi apo serbëve në Kosovë.  Sa i përket shqiptarëve në Boegrad, unë këtu mund t ju them vetëm një gjë se diaspora me e diskriminuar shqiptare në botë është ajo në Beograd dhe Afrikë… Të mos harrojmë  se dikur Beogradi kishte rreth 100 mijë shqiptarëm të cilën shjifër e kanë përmendur edhe vet zyrtarët serbë dmth aq shqiparë po aq sa serbe ka sot Kosova. Dhe ky reciprocitet i të drejtave të njeriut, sipas ministrit kosovar, dallon sikur nata me ditë. E dinë tërëbota për cfare arësye ata janë larguar nga aty nëse ju kujtohet pas lufte, kur keta shqiptare ndiqeshin nga serbët, vriteshin thyheshin  e shkatërroheshin dyqanet e pronat e tyre…Pastaj ata  skane pasur kurrëfare organizimi qofte nga shteti apo nga nje shoqatë aty,  pa flamur, pa shkolla, pa gazeta e libra shqipe..Hajde te me thote ndokush si mund te jetohet ne ate vend totalisht i diskriminuar në menyre flagrante nga te drejtat elementare te garantuara nga Kombet e Bashkuara. Dhe largimi i tyre qofte me dhune apo  metoda tjera deshmon se regjimi serbe ka ushtruar dhune, represion dhe diskriminim direkt apo indriket vetem e vetem per t’i debuar ata shqipatre nga Beogradi qe dikur ishni mijëra e sot nuk jane as dy mije sish ?!

SHPËRNDAJE