Bernë, 23 mars – Minsitri i Puneve te Jashtme i Konfderates Zvicerane apo siq i thone këtu Këshilltari Federal Didier Burkhalter ka tkauar sot homologun e tij turkMevlüt Çavuşoğlu  në kuadër të vazhdimit te  dialogut të hapur dhe të drejtpërdrejtë që çoi të dy vendet. Kreu i Departamentit Federal të Punëve të Jashtme dhe homologu i tij turk zhvillan bisedime në kokë-më-kokë në Pallatin Federal në periferi të një vizite të këtij të fundit ne ambasadën e tij. Për referendumi që do të mbahet shumë shpejt mbi reformën kushtetuese në Turqi, z Burkhalter theksoi se ligji kombëtar aplikuar në Zvicër dhe i bëri thirrje Turqisë që të respektojnë atë, duke deklaruar se Zvicra do të hetojë çdo akuzë “aktivitetet e inteligjencës të kryera në territorin e saj, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

 

 

Zvicra pret që Turqia të përmbushë detyrimet e saj ndërkombëtare në këtë drejtim

“Liria e shprehjes është një vlerë universale e njohur nga Zvicra i cili dëshiron atë vlen edhe për qytetarët turq që të votojnë, qoftë në Zvicër apo në vendin e tyre”, tha zoti Burkhalter.

Federal Këshilltari Didier Burkhalter shprehu homologut të tij turk për të kuptuarit e tij për situatën e vështirë në të cilën ka Turqia pas tentativë grushti shteti të verës së kaluar.

Por ai gjithashtu shprehu shqetësimin në lidhje me shkarkimet e shumta dhe arrestimet që pasuan, dhe rikujtoi se shpallja e gjendjes së jashtëzakonshme nuk përjashton Turqinë për të respektuar angazhimet ndërkombëtare për të drejtat e njeriut.

 

Të dy ministrat shkëmbyen pikëpamjet e tyre mbi tema të tilla si rifutjen e mundshëm të dënimit me vdekje, proporcionalitetin e masave të marra në bazë të gjendjes së jashtëzakonshme dhe kohëzgjatja e pavarësisë së këtij të fundit drejtësisë apo bashkëpunim me institucione të tilla si Këshilli i Evropës. Didier Burkhalter gjithashtu rikujtoi qëndrimin e Zvicrës për gjendjen në jug-lindje të Turqisë dhe gatishmërinë zviceran për të ofruar shërbimet e tij të mira.

Gjatë takimit të tyre, kreu i diplomacisë zvicerane dhe homologu i tij turk biseduan edhe për referendumin që do të mbahet së shpejti në Turqi. Më 16 prill, votuesit turq u kërkohet të votojnë për një reformë kushtetuese. Në këtë drejtim, kreu i DFAE ka rikujtuar se ligji kombëtar i aplikuar në Zvicër dhe i kërkoi Turqisë të respektojë atë. Zvicra do të ndjek me inetresim çdo aktivitetet e dyshuara të inteligjencës të kryera në territorin e saj. Këshilltari Federal Didier Burkhalter theksuan gjithashtu rëndësinë e demokracisë e të drejtave dhe lirive themelore, veçanërisht lirinë e shprehjes.

Diskutimet mbi çështjet rajonale dhe ndërkombëtare u përqëndrua në situatën në Siri. Federal Këshilltari Didier Burkhalter shprehu shqetësim të thellë për gjendjen katastrofike në Siri, gjashtë vjet pas fillimit të luftës. Diskutimet u përqëndruan edhe në bisedime për të arritur një zgjidhje politike për konfliktin sirian dhe angazhimet ndërkombëtare humanitare.

SHPËRNDAJE