Migrants-walk-towa_3448371bPreshevë, 8 korrik  -Ne Qendrën starhimore per emrigrante në Preshevë aktualisht ka vetëm 13 “banorë” nga Siria dhe Afganistani qe para nje viti ayt kishte 13.000  eme shume , njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

 

Ministrat serb në Preshevë
Ministrat në Preshevë vlerësuar se emigrantët ende përballen me rrugën e Ballkanit Perëndimor, dhe se që nga fillimi i vitit të regjistruar 102 000 emigrantë të cilët kanë kaluar në Serbi.

Anëtarët e Grupit të Punës për të zgjidhur problemin e emigrimit sot ne Preshe vekane qendruar Ministri i Punës dhe Çështjeve Sociale, Aleksandar Vulin dhe ministri i Shëndetësisë Zlatibor Lonçar te shqoruar ngha shefi i policise Nebojsha Stefanoviq, mimnister i MUP-it. Ata në Preshevë thane se Lugina, perkundër zvogëlimit te numrit te emigrtanrev, ende mbetet rrugë  e preferuar në Ballkan, duke shtuar se që nga fillimi i vitit të regjistruar 102 000 emigrantë të cilët kanë kaluar në Serbi.

Ata kanë për të shënuar një vit që nga themelimi i Qendrën e pranimit në Preshevë, ka theksuar se Serbia do të bëjë gjithçka për të parandaluar hyrjen e paligjshme në vend për të mbrojtur qytetarët, por edhe për të siguruar trajtimin human të emigrantëve.

 

Ministri i Brendshëm Nebojsha Stefanoviq ka thënë se që nga fillimi i vitit pa një rritje në flukseve migratore. Ai vuri në dukje si një problem të veçantë të kontrabandimit të emigrantëve dhe njoftoi “betejën” e vendsour kundër trafikantve me klandesiten nga grupe të kontrabandistëve.

“Gjatë vitit 2015, ne jemi kundër kontrabandimit të migrantëve të paraqitura aplikime në 1015, dhe këtë vit 241 aplikimit. mbyllja masive e kufijve në Evropë ka çuar në faktin se kontrabanda e njeriut është bërë më e dobishme. Kontrabandistët marrin emigrantët nga 1,000 deri në 9,000 euro.

Kurse Ministri i Shëndetësisë Zlatibor Lonçar, tha se emigrantët në të gjitha qendrat e paraburgimit kishte trajtim dinjitoz dhe kujdes të mirë shëndetësor.

“Në vitin e fundit në qendrat tona të paraburgimit janë marrë kujdesin e mjekësore 64,365 emigrantëve. Vetëm këtu në Qendrën në ndihmën mjekësore të Preshevës është kërkuar 29,000 emigrantët. Mjetet juridike vetmi vend Serbisë për emigrantët vitin e kaluar ka ndarë 95 milion dinarë “, tha Lonçar. Sipas ministrave në tre muajt e fundit të emigrantëve, kryesisht në vendin tonë vijnë nga Bullgaria.

 

SHPËRNDAJE