Shkruan : Refik HASANI

Është e paasyeshme pse u shtyen dhe nuk u mbajtën zgjedhjet në Medvegjë .

Sipas të gjitha gjasave ne  shqiptarët nga Komuna  Medvegja , Bujanoci dhe Presheva kemi mbetur, pa asnjë deputet shqiptarë në parlamentin e serbisë .                                                                     –  Ky pësim të jetë një mësim i mirë –                                                                                     Të mblidhen mendët dhe subjektet të mos dalin me shumë emra dhe disa subjekte bënin ftesa publike  pro dhe  contra pjesëmarrjes për parlamentin e serbisë ne shqiptarët të paraqesim kushtëzime që sikur serbët lokal të Kosovës kan dhjetë vende të rezervuara .


 

Është një fitore pasi nuk u zbrite numri i ulësëve të këshiltarëve të Bujanocit , por të kundërtën u shtua .Por edhe më tutje do të kemi Kryetarin dhe Kryesuesin e Komunës së Bujanocit .

***

Por duhet të ngrisim me këtë rast që asesi të vazhdojm që shqiptarët të përfaqësoehen vetëm me tetë deputet lokal në Medvegjë kjo duhet të rritet sepse kemi shumë e me shumë votues shqiptarë të Medvegjës . Por vetë afër një mijë banorë kan mbetur shqiptarë që vazhdojn të jetojn në territorin e komunës së Medvegjë .

Por dihet mirërilli që pas qershori 1999 kemi mbi pesë mijë veta si kategori që u dëbuan , u zhvendosën dhe u shpërngulën dhunshëm mga trojet e veta , kjo u bë pasi filluan të tërhiqen forcat vrastare të Beogradit dhe u instaluan nëpër shtëpi dhe vendbanime shqiptare të Medvegjës .

Nëse  kategoria e të  dëbuarve , zhvendosurve  dhe të  shpërngulërve dhunshëm nuk pengohen ju bëhen pengesa e barriera admnistrative dhe shumë peripeci që dinë vetëm Beogradi ti bënë , si :

–          Duk ju bër pengesa për lajmërim e çlajmërim të vendbanimit ,

–          Duke u pamundësuar në vazhdimin dhe marrin e dokumentave të reja si letërnjoftim , pashaport etj ,

–          Bartjen e pronës jo vetëm nga pronata që duhet të barten prej pronarit Serb në ate Shqiptarë ,

–          Bartjen e pronë që  bartet prej pronari shqiptarë  në ate   shqiptarë

–          Mos përfshirijen nëpër lista përfundimtare zgjedhore .

Kuvendi    Komunal  i  Medvegjës numron gjithësejt  35 Këshilltarë . Kjo Komunë me një total prej 10.760 popullsi , sipas regjistrimit të vitit 2002 . Për shkak të mungesës së investimeve dhe perspektivës  qysh pas luftë së dytë botërore shqiptarët ja shpërngulur në Leskoc  , Prishtinë e gjetiu , gjithandej RSFJ-së e botës .

Ata që vazhdojn të jetojn dhe me zhvendosurit që posedojn dokumenta valide arrin numrin mbi gjashtë mijë banor pra e vërteta është se kemi mbi 60 % , që jan shqiptarë  .  Është e paasyeshme pse nuk u mbajtën zgejdhjet në Medvegjë dhe u shtyen sigurisht Beogradi pregaditë që shqiptarët të mos marrin pjesë dhe përfaqësohen në Kuvendin e Medvegjës.

Jo të përfqësohen shqiptarët me tetë deputetë lokal por me 13 apo 15 pasi , ka vota . Jo pakica serbe ta udhëheqë komunën . Edhe Kryetari i Komunës duhet të jetë shqiptarë e jo as Kryetari Krysuesi e as kryshefi Ekzekutiv i Komunës tani janë  serbe .

***

Sipas të gjitha gjasave ne  shqiptarët nga Komuna Medvegja , Bujanoci dhe Presheva kemi mbetur pa përafqësues  , pra pa asnjë deputet shqiptarë në parlamentin e serbisë .

–  Ky pësim të jetë një mësim i mirë –                                                                                    

Të mblidhen mendët dhe subjektet të mos dalin me shumë emra dhe disa subjekte bënin ftesa publike  pro dhe  contra pjesëmarrjes për parlamentin e serbisë .

***

Ne çdo herë para të gjitha zgjedhjeve parlamentare që jan mbajtur pas luftës së kryengritjes së armatosur së UÇPMB-së kemi kërkuar që ne shqiptarët të paraqesim kushtëzime që sikur serbët lokal të Kosovës kan dhjetë vende të rezervuara në Parlamentin e Kosovës po ashtu edhe ne shqiptarët të kemi po këto vende të rezervuara në parlamentin e serbisë .

Edhe ky duhet të jetë një reciprocitet .

Në Kosovë kemi zëvendës ministra , ministra deri në Zëvendës kryemenistër dhe në të gjitha nivelet tjer në shërbimin civil , ndërrmarrje publik , polici , ushtri etj .                                                                         Kurse shqiptarë asgjë nuk i kan këto .

SHPËRNDAJE