demantnusjja111PARIS, 1 korrik-Edhe pse eshte nje histori e vjeter, (gati dy vijet) mediat serbe mu ne Ramazan , cfare “koincidence”, ju jane kthyer serish nje ngajrje te pa vertete e demantuar nga CNN, AFP, Le Monde , ATS, 20Minutes rreth vajzes se re muslimane nga Jemeni e cila gjoja qenka “martuar ne moshen 8 vjecare dhe ate ante paska vdekur” (?!)

 

“Vajza 8 vjecare martohet dhe vdes naten e martesës” (“Devojčica (8) iskrvarila prve bračne noći i umrla”) eshte ky titulli i cili kishte pushtura mediat serbe dhe te tjera (Telegraf, Danas, Alo, Vesti, Blic, Kuri etj..)

 

Dhe mediat shpesh bien viktimë e propagandës. Se është kështu  më së miri e dëshmon edhe lajmi i plasur para dy-tri ditëve lidhur me një martës të forcuar në vendet muslimane , në Jemen është demantuar sot nga aurotitetet  jemenese, familja e “nuses së vdekur  tetë vejcare” dhe nga vet vajza Rawana, shkruan gazeta perstiogjioze “Le Monde” dhe “20Minutes” e Zvicrës (“Yémen : les autorités présentent une fillette pour démentir son viol et sa mort”17.09.2013) duke ju referuar AP, AFR dhe Roiters. transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

 

Rawan është “e gjallë dhe kurrë nuk ka qenë e martuar”

Por, sipas gazetës persiogjioze “”Le Monde” dhe zviceranes „20 Minute“ duke ju referuar agjencive botërore lajmi në fjalë ishte rrenë, që ashtu keshtu  dukej më shumë propagandë se realitet.

Autoritetet jemenase të martën paraqiti një vajzë si Rawan, për të mohuar raportet se ajo do të kishte vdekur gjatë natën e dasmës së tij, pas një martese të detyruar.

“Kjo është Rawan vajzë. Ajo është e gjallë dhe kurrë nuk ka qenë i martuar, “njoftoi në një konferencë shtypi drejtorin e hetimeve kriminale në rajonin e Harad, në provincën Hajjah (veriperëndim), Musleh Al-Ghazzi.

Gazeta “Le Monde” dhe ato  zvcierane, duke ju referuar agjencive botërore sot kanë demantuar lajmin në shkrimet e tyre tendecionze me titull: Rawan eshte gjallë dhe kurrë nuk është martuar (“Rawan est «vivante et n’a jamais été mariée»”)   pritet të amrtohet pas 12 vjetësh siq e parashef islami. Autoritet jemenase bashkë me familajrët dhe vet Rawuna gajtë një konfernce shtypi pohuan   se “vajza të quajtur Rawan Mohammed Abdo Hattane ju siguroi se aiju  nuk ishte i martuar sepse ende eshte fëmijë . Çdo gjë që është thënë është për Rawan  vërtetë. .” Kurse, vete Rawan një zeshkane veshur me një fustan të ndritshme me mëngë të shkurtra, flokët të mbuluara me një shall, ka pohuar para mediave se “motra ime e vjetër  18 vjeç, ishte i martuar kohët e fundit ” Ghazzi thotë se vajza ishte ekzaminuar nga një mjek dhe dy mamitë që përfundoi ajo ishte e virgjër.demantt1

 

 

 

 

SHPËRNDAJE