Shkruan Kushtrim MALIQI

Nëse Serbia e konsideron veten se në  vend e saj funksionon shteti juridik apo nëse ajo peretendon për integrime evropiane nuk është në interes të saj përfshirja e cështjes së shqiptareve të Preshevës, Bujancoti dhe Medvegjës sepse kjo mund t’i dal dradh me bishtë. këte edhe Boegradi shumë mirë…ku pala kosovare përmes presidenit të saj Behxhet Pacolli ju ka përkujtuar dje përmes një interistëtën dhënë agjencisë informative “Presheva Jonë” të cilat qëndrime të presidenitt kosovar rreth Kosovës Lindore dje dhe sot kishin pushuar edhe mas mediat serbe në Ballkan.
 
 
Kanë nisur bisedimet zyrëtare mes Kosovës dhe Serbisë, takime të cilat nga të dyja palët cilësohen si me karaktere të ndryshme, përfaqësuaesit e Kosovës ato i quajnë biseda për qështje teknike në  të cilat në asnjë mënyrë nuk do të preken qështjet e brendshme të shtetit të Kosovës, nuk do të preket Kushtetuta e Kosovës e cila e garanton tërësinë e territorit dhe sovranitetit sic thuhet në paketën e Presidentit Ahtisari, ndërkohë në anën tjetër janë përfaqësuesit e Beogradit ata të cilët në kontuinitet e përsërisin idenë e tyre dhe insistojnë se këto bisedime kanë filluar si formale dhe për qështje të vogla, por se do të vazhdojnë për qështje madhore dhe esenciale në thellimin e tyre, madje duke dlaur edhe korinzave « teknike »
Kanë kaluar 11 vitë nga lufta mbi baza të së cilës u ngrit liria dhe pavarësia e Kosovës,nga lufta ku përpos shumë të vdekurve dhe të masakruarve që megjithëatë trupi u pushon në Kosovë,kemi edhe mbi 2 mijë trupa,fati i të cilëve sot e kësaj dite nuk dihet,dikush thotë se gjenden,nëpër varreza masive në veri të Mitrovicës e dikush edhe Brenda në Serbi nën objkete fabrikash, hotele e kazerma ushtarkae, në Danub, Savë e gjetiu…Ndoshta kjo është një “arsye” me të cilën arsyetohen krerët Kosovarë se duhet të bisedohet me Serbinë, Por realiteti faktit fatëkeqësishtë është tërësishtë në polin tjetër të arësyes, pasi që të gjithë jemi të njohur me shkallën e gadishmërisë së bashkëpunimit të shtetit serb dhe këtë shembull më së miri mund ta ndjekim me trevat e banuara me etnik shqiptarë në Kosovën Lindore (Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë) dhe dhuna totalitare psiqike e sociale e cila po ushtrohet edhe sot e kësaj dite mbi këta  me mbylljen deri në skaje të perspektivës së banorëve të këtyre viseve për të rinjë të cilëve shkollimi i kap një kosto relativishtë të lartë në krahasim me të ardhurat mesatare familjare duke pasur parasyshë këtu se tash e sa vite politika injoruse serbe nuk njeh diplomat e Kosovës,vështirëson në maksimum nostrifikimin e diplomave Maqedonase,ndërsa shkollimi në shtetin amë është më tepër i kushtueshëm për shkakë të largësisë,dhe prap “ala nga Lugina e Preshvës nuk paska drejtë të marrë pjesë në bisedime”.

Përvec kësaj është vrarë « gabimisht »13 vjecari në fshatin llojan nga forcat e sigurisë së këtij shteti dhe asnjë ushtar i gjykuar,dhe aq më pak asnjë i dënuar, pastaj u kindnapua biznesmeni nga Preshevara Nebi Neza në shtëpin e të cilit u plackitën  morën mijëra euro familjarëve dhe asnjë i gjykuar apo i dënuar, u vra në oborr të shtëpisë së tij biznesmeni i johur dhe deputeti nga (Rahovica) Presheva Ing.Isuf Azizi, asnjë i dyshuar, asnjë i dënuar apo i arresetuar. Shqiptarët vriten, bastisen, arrestohen, burgosen me akuza falce madje as që  nuk përkojnë me moshën e tyre aktuale dhe të kohës për kur ata janë akuzuar, edhe  pse edhe i dështojnë të gjithë dëshmitarët ata ende mbahen të burgosur …dhe prap “pala nga Lugina e Preshvës nuk paska drejtë të marrë pjesë në bisedime”. Në botën e civilizura dhe policia e vendet perendimore ne cdo vrasje për tër përshpejtuar procesin e hetuesisë ne kërkim te kriminelëve japin shpërblime për cdo informacion, kjo ka nododhur dhe ndodhë ende edhe në Kosovë dikur nga policia e UNMIK-ut e sot nga EULEX sa herë që vritet ndonjë serbë..Ndërsa në Luginën e Preshvës kur vriten shqiptarët jo që nuk shpërblehen informatorët për të ndihmuar hetuesitë për kapjen e kriminelëve, por policia serbe shpërblehen apo i ngriten gradat që në fakt duhet të ndodhë  e kundërta. Nëse Serbia e konsideronë veten se në  në vend funskionon shteti juridik apo nëse ajo perentondon për integrime evropiane nuk është në interes të saj përfshirja e cështje ssë shqiptareve të Preshevës, Bujancoti dhe Medvegjës mund t’i dal dradh me bishtë. këte edhe Boegradi e dinë shumë mirë…ku pala kosovare përmes presidenit të saj Behxhet Pacolli ju ka përkujtuar dje përmes një interistëtën dhënë agjencisë informative “Presheva Jonë” të cilat qëndrime të presidenitt kosovar rreth Kosovës Lindore dje dhe sot kishin pushuar edhe mas mediat serbe në Ballkan. Prandaj, Lugina e Preshevës nëse merr pjesë në dialogun teknik mes PR dhe BG duhet të nisë me problemin e krimit të organizuar dhe zbardhjen e vrasjeve të shqiptarëve

SHPËRNDAJE