referenfumiiMe anashkalimin e Referendumit, liderët e Preshevës tradhtuan popullin dhe shkelën mbi gjakun e deshmorëve të UCPMB-së, ka dekalriuar p¨èer agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” sociologu i njohur nga Lugina prof. Ibrahim Kadriu, njeriu numer dhe arkitekt i Referendumit te 1-2 marsit 1992 i cili ishte edhe kryetar i këtij procesi historik

 

Derisa ne disa  rajone te ballkanit nga “Srpaska Republika” e deri tek Krimea e Ukraines po bëjne Referendume e po zbatojne ato, procese këto konform vullnetit te popullit te tyre, në Luginen e Presheves krejt mbrapsht,  lideret deri tash nuk jane treguar serioz karshi popullit, karshi vullnetit te tyre madje popullata koheve te fundit po i quan edhe tradhtzre, te shitur, bashkepunëtore te Serbise dhe UDB-ës.  Kjo arrogance e liderëve te Lugines se Presheves ndaj vullnetit te shqiptareve etnik ne Luginen e Preshevës nis me injoimin e Referendimin gjithpopullor te 1-2 marsit 1992.

Liderët e Luginës së Preshevës si pula pa kry harrojne Referendumin ?! Në Prishtine shkojnë si ujku e dhija..siq ndodhi dje ku dy delgacione sjhkuan ndaras ne Prishtine dhe jo siq ju ka hije dlegacioneve eprosnaliteve serioze. Kjo dehsmon se sa ata jane serioz ne qasjen kombëtare. Ata shkojne duke u shtyer, ne emer te bajraktarizmit…Turp?!

 

Lideret e Lugines se Presheves harrojne Referendumin, harrojne Asociascionin e Komunave Shqiptare, harrojnë lapidarin e UCPMB-së..    

presheveGjate vitit 1991- 1992 ne tri komunat e Lugines se Presheves: Medvegje, Bujanoc dhe Presheve qe njihet si Kosove Lindore u ngrit iniciativa per formimin e partive politike  dhe shoqatave qytetare me  motiv per te mbrojtur dhe ngitur zerin e shqiptareve te ketij rajoni. Të përkujtojmë që Referendumi i mbajtur  më 1 e 2 mars 1992 është një akt shumë domethënjës me vlera dhe nota më të larta edhe me aktet juridike ndërkombëtare edhe pse jo i pranuar por ishte i monitoruar nga të gjitha anët

Sociologu i njohur nga Lugina prof. Ibrahim Kadriu, njeriu numer dhe arkitekt i Referendumit te 1-2 marsit 1992 i cili ishte edhe kryetar i këtij procesi historik i shprehur përmes vullnetit të popullit shqiptar sot e 26 vite me parë. Njeri nga lideret e atehereshem Ali Ahmeti per “Presheva jonë” ka phuar se “Referendumi në Preshevë u shpall për të shprehur vullnetin e popullit e jo për marketing politik!”

“UCPMB-ja ishte një produkt i popullit të kësaj treve dhe doli për arsye se nëpërmes Referendumit nuk u realizua vullneti politik i shqiptarve të Kosovës Lindor. Me anashkalimin e Referendumit, liderët e Preshevës shkelën mbi gjakun dhe vullnetin e popullit” ka deklaruar profesor Kadriu.
Shqiptaret e Lugines se Preshevës qe prej atëhere (nga referendumi) vazhdimisht  erkojne  te drejtat e shqiptarëve ne Luginen e Preshevës qofte permes protestave e qofte permes pecioneve te ndryshme qe sipas tyre, duan te drejtat cfare u tamojne, hiq më shumë se ato cka i kane serbet në Kosovë!

Nje grup qytaresh dhe studentesh shqiptare ne Presheva i akne deklaruar agbjencise s elajemeve “Presheva Jonë” se nujk eshte dicka ne rregull ne ldiertet e Lugines se Preshevës, sespe deri atsh ata asnje premtim, akt  apo vendim hiostrik poltim nuk e kane mabajtur sikur per Refrendumin e 1-2 marsit 1992 ahtu edhe me Asciaoconine Komanve Sqhiptare, ashut edhe me lapdiarin e UCPMB-së. Për cka ata jane zgjedhur nga qyetaret, te bnjne hajgere me popuillin  me enravt e tyre apo te tregojne nese jane ne sherbtor apo argat te sherbimeve sekrete serbe te cilet kane izoluar shqiptaret e Lugines se Presheves dhe bashke me Bopegradin kete rajon e kane shdërruar ne je kamp më te varefut, me te pazhvilluar, me te diskriminuar.. e mbajne nje nje situtate te papranueshme as ne Lufte e as ne paqë?!

 

 

SHPËRNDAJE