Preshevë, 1 mars -Konfliktet në Siri, njoftimi i Turqisë se do të hap kufijtë, përplasjet e migrantëve me policinë greke, ri-aktualizojnë çështjen e të ashtuquajturës rrugë Ballkanike. Po vijne serish qindra migrant drejt Presheves nga Siria, Turqia, Greqia..Ataj jane fshehur ne male, njofton agjnemia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Presheva sikur edhe Bujanoca duhet te mobilizohen bashke me autoritetet serbe ne pritje te ketyre emigranteve. Rreziku do te jete i madh nese ata vershojne sikur para dy vitesh kur numri i tyre arriti me shume se sa banore kishte qyteti i Presheves. Sivjet kjo situate mund te jet edhe me komlikuiar sepse ne rajon pritet vape e madhe dhe mund te kete semudje malarje te ndryshme bashke me coronavirus. Ardhjen e ketyre emigranteve e kane paralajmeruar edhe mediat serbe para pak oresh.

Që nga viti 2015, me fluksin më të madh të migrantëve, tranzitimi i qytetarëve të Afganistanit, Sirisë dhe Pakistanit në Serbi nuk është ndalur, dhe aktualisht janë 5,800 njerëz në qendrat e pritjes. Sipas Komisariatit për Refugjatë dhe Migrim, Serbia është e gatshme për dyndjen e më shumë migrantëve.

Bildergebnis für migrante u PreševuQendra e parë e Pritjes nga Greqia dhe Maqedonia është në Preshevë. Rreth 50 migrantë pranohen dhe regjistrohen çdo ditë. Grupe të vogla siriane dhe palestineze arritën herët në mëngjes, duke lënë Turqinë në shtator.

– Nuk kam qenë në kampe, kam fjetur në shtëpi të vjetra ose kam paguar qira, kam në plan të shkoj në Itali, e di se situata është e ndërlikuar, kufijtë janë të mbyllur, por do të provoj, – thotë Tariq Avidi, një migrant nga Siria.

Muhamed Huseini nga Pakistani thotë se ai ka takuar shumë njerëz gjatë rrugës, duke përfshirë bashkatdhetarë dhe të njohur. Ai kryesisht ecën në këmbë, monitoron vendndodhjen në celularin e tij dhe dëshiron të shkojë në Gjermani ose në ndonjë vend tjetër evropian.

Ata vijnë dhe shkojnë. Sot ka 880 prej tyre në Qendrën e Pritjes, kryesisht beqare. Familjet janë në qendra në Bujanoc dhe Vranje. Secili ka ushqim, dhoma të nxehta, kujdes mjekësor.

– Unë mendoj se mund t’i përgjigjemi një sfide të mundshme, por nuk pres që ajo të përsëritet në vitin 2015. Presheva aktualisht ka 150 vende të tjera në objekte të ngurta, për hir të Krishtit mund të aktivizohen kapacitete shtesë që të mund të mbështetemi në një 1200 vende në Preshevë – shpjegon Goran Ciric nga Qendra e Pritjes e Preshevës.

Në Serbi, ka 5,800 migrantë në Qendrat e Pritjes, në Qendrën e Mbrojtjes dhe Ndihmës së Azilkërkuesve, ka më shumë se 1.000 nga kampe.

Vlerësohet se rreth 300 migrantë janë në pyjet rreth Shiid dhe afër kufirit me Kroacinë. Në shkurt, pati një duzinë raste të migrantëve të paligjshëm që depërtuan në shtëpi dhe vilat e braktisura.

 

SHPËRNDAJE