Bern, 17 Maj (Nefail Maliqi)  -Nga 1 janari 2024, shtetasit kosovarë që dëshirojnë të bëjnë një qëndrim të shkurtër në zonën Shengen nuk do t’i nënshtrohen më kërkesës për vizë. Këtë regjim të ri do ta zbatojë edhe Zvicra. Më 17 maj 2023, Këshilli Federal miratoi amendamentin për këtë efekt të Urdhëresës për hyrjen dhe dhënien e vizave (OEV), njofton gazeta zvicrane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve nga Berna.

 

Kosova tani i plotëson kushtet e sigurisë, kontrollit kufitar dhe menaxhimit të migracionit që u mundësojnë shtetasve të saj të lirohen nga viza. Kjo është arsyeja pse Parlamenti Evropian dhe Këshilli i BE-së miratuan, më 19 prill 2023, një rregullore që i jep fund kërkesës për vizë për kosovarët që posedojnë pasaportë biometrike që dëshirojnë të udhëtojnë në hapësirën e jashtme.Shengeni të qëndrojë atje deri në 90 ditë. Ky është një zhvillim i acquis të Shengenit, të cilin Zvicra, anëtare e kësaj zone, duhet ta miratojë.

Këshilli Federal i jep fund kërkesës për viza për kosovarët.Kërkohet ende vizë për t’u angazhuar në punë fitimprurëse

Sipas gazetës zvicrane ne shqip Le Canton27.ch, kërkesa për vizë do të ruhet për kosovarët që dëshirojnë të angazhohen në punësim fitimprurës. Duhet të theksohet se shtetasit kosovarë mund të punojnë në Zvicër vetëm nëse janë të kualifikuar dhe nëse punëdhënësi i tyre i ardhshëm nuk ka mundur të gjejë staf ad hoc as në tregun zviceran të punës, as në shtetet anëtare të BE-së ose EFTA-s. Duhet të respektohen edhe kushtet e zakonshme të punës dhe pagave.

Rifillimi i këtij zhvillimi të acquis Shengen kërkon ndryshimin e urdhëresës për hyrjen dhe dhënien e vizave (OEV). Ndryshimet në fjalë do të hyjnë në fuqi më 1 janar 2024.

SHPËRNDAJE