Résultat de recherche d'images pour "unesco kosovo"

 

Paris, 27 korrik  -Kosova, pas dy vitesh, kur deshoti te ejtre natere e UNESCO-s, i ka hyrë rrugës për anëtarësim në Organizatën e Kombeve të Bashkuara për Edukim, Shkencë dhe Kulturë-UNESCO, duke ndjekur praktikat e mbi 20 shteteve që janë pranuar pa qenë fare anëtare të OKB-së.

Por ende pa u bërë publik lajmi se “Kosova ka aplikuar për anëtarësim në UNESCO” Serbia ka reaguar ashper duke paralajmëruar se ta pengojë këtë proces në çdo formë.  Zyrtarë nga Ministria e Punëve të Jashtme kanë deklaruar se Kosova i ka siguruar votat për anëtarësim në  UNESCO, mirëpo njohësit e sigurisë dhe politikës së jashtme janë shprehur skeptik sa i përket arritjes së këtij qëllimi.

Nga ana tjeter zyrtaret  e kesja organizate boterore sot i kane deklaruar agjencise së lajmeve “Presheva Jonë” se Kosova deri sot nuk ka aplikuar ne UNESCO?!

Ndryshe nga  Prishtina zyrtare dali lajme se nje kerkesë e tillë në adresë të kësaj organizate eshte berë. UNESCO duke demantuar Prishtrinen zyrtare, kane pohuar se  “Kosova s’ka aplikuar ende për anetarësim ne organizaten tonë..”

Vincent Defourny, drejtor për informim ne seline e UNSCO-s ne Paris sot i ka deklaruar agjencise së lajmeve “Presheva Jonë” se “Kosova ka te drejte te provoj edhe kesaj radhe per te qene anetare e UNESCO-s, pas i para dy vitesh deshtoi ne këte garë. Nuk meund t ju them me shume lidhur me këte nese Kosova ska aplikuar anetaresimin.”

“Me muajin tetor priten dy konferenca me karakter nderkobëtar, ajo e Këshillit Ekezkutive te UNESO-s dhe Asambleja e Pergjithshme e UNESCO-s. E para konference do te nise punimet nga 4-18 tetor, kur se e dyta ajo e Asamblese se Pergjithshme, ku do te votohet per vendet e reja anetare te UNESCO-sa, do t emabhet nga 30 terori deri më 14 nentor..” ka sqaruar sot për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” zëdhenësi i UNESCO-s George Papagiannis.

Se a do të debatohet dhe votohet ne tetor apo nentor për Kosovën ne keto kolnfreerenca te UNESCO-s qe do t embahen muajve te ardhshme ne Paris,  ne vazhdim zyrtari i UNESCO-s ka thëne se “une nuk mund ta dije nje gje te tillë, aq me tepër kur Kosova ende ska aplikuar per anetarsim ne organizaten tonë.”

Do perkujtuar, se anëtarësimi në UNESCO ishte një nga betejat e radhës të Republikës së Kosovës për njohjen e saj të plotë ndërkombëtare. Republika e Kosovës nuk arriti të anëtarësohej në UNESCO vetëm për dy vota diferencë, në një votim ku 92 nga shtetet anëtare ishin në favor, 50 ishin kundër dhe 29 shtete abstenuan.

Zyrtarë nga Ministria e Punëve të Jashtme kanë deklaruar se Kosova i ka siguruar votat për anëtarësim në INTERPOL dhe UNESCO, mirëpo njohësit e sigurisë dhe politikës së jashtme janë shprehur skeptik sa i përket arritjes së këtij qëllimi, sepse ministart tane flasin me t enjejen gjuhe euforike sikur para netorit te vitit 2015, kur deshoi Kosva ne UNESCO.

Hashim Thaci bashke me ministat e tij Arsim Bajrami dhe Enver Hoxhaj para dy vitresh kishin besuar se me 9 nëntor 2015 Kosova do të bëhet anëtare e UNESCO-s, por nuk ndodhi, si rezultat i dobët i lobimit, kane vleruar analsitet shqiptar.

Para dy vitesh ata kishin dhene deklarata kuturu dhe “bindese” se Kosova do të bëhej anetare e UNESCO-s, qe u pa se daklartat e tyre ishin me shume fushate dhe me te qëllume. ne stilin helbet ndoshta pranahet e na mbete neve ndera se “bëmë lobim te forte”, merre me mend pa levizur këmbën, vec disa deklaratave pompoze ne portalet e tyre. Duket se edhe sivjet eshte nisur me deklaratat e ngjajshme rrteth anetasresimit te Kosoves ne UNESCO po nga ata ministra te Thacit.

 

 

 

SHPËRNDAJE