Përfaqësuesi Special i BE-së për dialogun Kosovë-Serbi Miroslav Lajçak përsëriti sot se nuk ka alternativë për dialogun dhe se përndryshe të dyja palët do të mbeten “të bllokuara” në rrugën e tyre drejt së ardhmes.

Lajçak njoftoi se do të mbërrinte në Prishtinë të mërkurën për një vizitë tre-ditore, pas së cilës do të nisej për në Beograd.

“Kjo është vizita ime e rregullt në rajon në mënyrë që të bisedoj me udhëheqësit sesi të përparojmë më tej në procesin e dialogut,” tha Lajçak.

Në konferencën “Dialogu midis Beogradit dhe Prishtinës: Kthimi në Shtegun e Djathtë” të organizuar nga Qendra e Brukselit për Politikat Evropiane (EPC) dhe Misioni Amerikan në BE, Miroslav Lajçak tha se rezultati përfundimtar i dialogut për normalizimin e marrëdhënieve është në duart e Beogradit dhe Prishtinës serioze në lidhje me anëtarësimin e tyre në BE.

“Zgjidhja e imponuar nuk do të jetë e qëndrueshme. Nuk do të jetë një marrëveshje e Brukselit apo Uashingtonit, por një marrëveshje që Beogradi dhe Prishtina duhet ta arrijnë dhe zbatojnë dhe respektojnë,” tha Lajçak.

Ai theksoi se në procesin e dialogut, “të gjithë e dinë se çfarë duhet të bëjnë në detaje”, por gjithashtu vuri në dukje se duhet gjetur një ekuilibër midis transparencës së procesit dhe mbrojtjes së dialogut, sepse “çështje shumë të ndjeshme” janë duke u diskutuar.

Në video-konferencën e Brukselit kushtuar dialogut midis Beogradit dhe Prishtinës, Lajçak tha se “Kosova dhe Serbia dhe i gjithë Ballkani Perëndimor janë anëtarë të ardhshëm të BE”, dhe se ai dëshiron të kontribuojë në procesin e pranimit përmes normalizimit të marrëdhënieve midis Kosovës dhe Serbisë.

Kur bëhet fjalë për bashkëpunimin me Shtetet e Bashkuara, Lajçak vëren se gjithçka që është arritur në Ballkanin Perëndimor është bërë në bashkëpunim me Shtetet e Bashkuara, duke shtuar se Brukseli me administratën e Joe Biden ka bashkëpunim të ngushtë dhe të mirë./KP/

SHPËRNDAJE