brammertzNew York, OKB (Nefail Maliqi)  8 dhjetor  -Kryeprokurori i Tribunalit Penal Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë (ICTY) dhe Mekanizmit për Gjykatat Ndërkombëtare Penale kas kuzuar sopt Serbinë ne  KS te4 OKB-së për mos bashkepunim me drejtesine nderkombëtare per t ezbulkuarb krimet dhe kapur autoret e tyre, njofton agjencioa e lajmeve “Presheva Jonë”

Prokurori filloi fjalimin e tij duke vënë në dukje se shuma aktuale e fjalën e fundit në rastin e Mlladiqit, gjykimit e fundit para ICTY dhe një nga rastet më të rëndësishme në historinë e Gjykatës. Raportuar se pritet që aktgjykimi i shkallës së parë në vendimin e Mlladiç dhe Prlic dhe të tjerët, shkalla e fundit vendimi ICTY të vendosen deri në fund të nëntorit 2017.

“Të gjithë e viktimave të ndajnë një dhe të njëjtën shpresë, për të parë përgjegjësinë për krimet e kryera kundër tyre sjellë para drejtësisë. Prandaj është e një rëndësie të madhe se tetë të pandehurit të cilët janë beksvtu të arrestohen dhe të gjykohen, “tha Brammertz.

Sa për ndjekjen penale të krimeve të luftës në nivel kombëtar në ish-Jugosllavi, prokurori pranoi rezultatet pozitive të Prokurorisë së Bosnjës dhe Hercegovinës. Megjithatë, ai vuri në dukje se ka pasur një rënie të ndjeshme në bashkëpunim gjyqësor për shkak se autoritetet serbe nuk e ka zbatuar dënimin e dhënë për krime lufte në Gjukiqit.

“Për sa kohë që atmosfera politike dhe gjendja e mendjes nuk janë në favor të krimeve të luftës para drejtësisë, kjo do të jetë jashtëzakonisht e vështirë për të përmbushur pritjet legjitime të publikut për referencë kuptimplotë të përgjegjësisë,” tha prokurori.

Ai shpjegoi se ka shumë pak dëshmi se Serbia i përmbush detyrimet e saj për të mbështetur ndjekjet penale për krime lufte. Ai gjithashtu i kërkoi Kroacisë të harmonizojë politikat e saj me detyrimet e tyre. Prokurori i Prokurorisë shprehur shqetësimin se politikanët dhe zyrtarët e qeverisë në rajon, duke minuar besimin në përgjegjshmërinë gjyqësore për krimet e luftës dhe të informuar Këshillin e Sigurimit se kriminelët e luftës janë të njohur ende.

SHPËRNDAJE