Edhe pse Brukseli po mbështet hetimet e trafikimit të organeve gjatë luftës në Kosovë, kryeministri Hashim Thaçi, në këtë fazë nuk do të angazhojë ndonjë avokat për t’u mbrojtur ndaj akuzave tës enatorit zviceran Dick Marty.

 

Prishtinë, 9 maj

“Kryeministri beson se nuk janë të nevojshme në këtë fazë të anagzhojë nodnjë avokatë kundër akuzave të M.Marty,” tha Zëvendëskryeministri dhe Ministri i Drejtësisë M.Hajredin Kuçi për agjencinë kosovare “Presheva Jone”, me seli në Gjenevë.

Në Shqipëri, të martën Komisioni i ligjeve miratoi me konsensus të plotë në tërësi projektligjin i cili i i mundëson hetimeve në territorin e vetë  në rast se atyx jnaë zhvilluar aktivitete të  trafikut o të organeve. Projektligji në fjalë ka të bëjë me “rregullimin e raproteve juridiksionale në çështjet penale me Task-Forcën, për  hetime speciale nga ana e EULEX-it”

Marty akuzoi Kryeministrin e Kosovës Ministri për përfshirje në “trafikimin e organeve njerëzore” gjatë kohës së tij si prijës politik i UÇK-së. Por, këto akuza janë hedhur poshtë nga të gjitha forcat politike në Kosovë dhe Shqipëri. Raporti Marty është vlerësuar në bazë të fakteve të provave, dhe realitetit, është i nzitur dhe motivuar politikisht nga Serbia dhe Rusia.

“UÇK-ja luftoi për ta çliruar këtë vend. Tërë bota e di se kush e bëri gjenocidin. Raporti Dick Marty është intencë të më kriminalizojë luftën për liri, por edhe dëmtojnë imazhin dhe njohjen e Kosovës se ajo e Shqipërisë “, tha ministri për” Preshevës Jonë ”

Por, sipas ministrit kosovar të dretjësisë kosovare, hetimet për të njëjtat akuza janë bërë në tri raste nga institucione të ndryshme ndërkombëtare, përfshirë Kombet e Bashkuara, por të gjitha erdhën në përfundim se nuk ka asnjë provë që UÇK-ja kishte zhvilluar ndonjë aktivitet të trafikimit të  organeve të njeriut në Kosovë e as në Shqipëri, gjatë periudhës së luftës. Por, ketë aferë të ydshimeve  fillimisht e kishte  ish-kryeprokurja e TPI-së znj. Carla Del Ponte, në bazë të thashethemeve të Serbisë.

SHPËRNDAJE