Presheve, 30 dhjetor  -Ketyre diteve dhjetoiri te ftofte, po mbushen plot  17  vjet nga konfrontimet e  para mes ushtrise serbe dhe ushtrise se shqiptareve etnik nga Presheva, Bujanoci dhe Medevgja me emrin – UCPMB.  Kete emerim e  ka pershendetur Kryetari i KKSH-se Jonuz Musliu, njeherit ish-drejtor politik i SHP te UCPMB-se si dhe komandanti i UCPMB-se Shefket Hasani.

 

UCPMB sa perkrahet nga shqiptaret e   Lugines se Presheves, po aq edhe ne Kosove e me gjere. Se eshte keshtu deshmon jo vetem se ne luftene fundit  ne si ne ardjhet e  UCK ashut edhe ne UCPMB u luftua bashkarisht krahperkrah te gjithe shqiptaret e Kosoves dhe Kosoves Lindore kunder okupatorit. Me rastin e ketij pervjetori Kosova ka nderuar UCPMB-ne dhe Luginen duke emeruar nje rruge ne Rugove të Hasit me emrin rruga e Ushtrise Çlirmtare, Presheve Medvegje dhe Bujanoc – UÇPMB, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Iiniciatore per emrin e Rr.”UÇPMB” eshte Shyqeri Shala i njohur ne rjaoni e tij si “daja Shyq”. Shyqeri Shala eshte  Rugova e Hasit dhe është një afarist , admirues i UCPMB-se  dhe veprimtar i çështjes sone kombëtare.

 

Ne Dobrosin, na u shpernda lajmi, komandant Shefket Hasani serbit ja krisi pushken i pari !

Sot e  17 vjet me pare,pikerisht ne  dhjetirin e vitit 2000 dhe gjysmës së parë të vitit 2001, territoret e komunës së Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës kanë qenë fushë e konfrontimeve të armatosura të policisë dhe Ushtrisë Çlirimtare për Preshevë, Medvegjë dhe Bujanoc (UÇPMB).

Pjesëtaret e saj për herë të parë janë paraqitur publikisht në fund të janarit të vitit 2000 në fshatin Dobrosin (komuna e Bujanocit) gjatë varrimit të vëllezërve të vrarë Shaqipi. Konfrontimi i armatosur dhe incidentet janë intensifikuar posaçërisht pas tërheqjes së policisë nga punktet e kontrollit në fshatrat shqiptare nga komuna e Bujanocit më 27 nëntor 2000.

“Ajo pushkë që ka krisur në Dobrosin, ishte pushkë jo për karrike në  pushtet, por për çlirim të këtyre trojeve të Peonis Dardane, që ishte nën regjimin e kryekasapit të Europës Juglindore.  Serbia para dhjete vitesh deshti lufte – ju pergjigjem me lufte, sot ne duam dialog, ajo duhet te na pergjigjet me dialog !” ka deklaruar per Agjecine Kombetare “Presheva Jone” themeluesi dhe njeri nga ish-komandantet e  parë te UCPMB-së z.Shefket Hasani.

Tërheqja është bërë pas sulmit të UÇPMB-së mbi patrullën policore, me ç’rast vdiqën tre policë e pesë policë janë plagosur. Gjatë gjashtë muajve të ardhshëm, janë vrarë, plagosur ose rrëmbyer më tepër se 100 njerëz, shqiptarë, serbë, dhe përfaqësues të ushtrisë dhe policisë. Në fillim të vitit 2001, Qeveria e Republikës së Serbisë dhe Qeveria Federative formuan trupin Koordinues për Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë

SHPËRNDAJE