majjaaddBruksel 6 tetor  -Maja Kocijançic, zëdhënësja e përfaqësueses së lartë të BE-së ne nje bisede për agjencinë e lajmeve “Presheva Jonë” rreth “ultimatumit” te Brukselit shtruar Serbise per te cilin flet  Beogradi apo Marko Gjuric, rreth telekomunikacionit ne Kosovë, ajo  shpjegon se  “Nuk eshte ketu puna e ultimatumeve. Ju e dini se Brukseli nuk merret forte me to. Pradnaj, nuk ka ultimatum as presion nga BE ndaj Beogradit për kodin as telekumunikacionin në Kosovë Palët me dëshirë kanë nënshkruar dhe me dëshirë duhet zbatuar marrëveshjet..” (“The EU facilitated Dialogue between Belgrade and Pristina is not about ultimatums. “).

Për Bashkimin Evropian, dialogu ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit, nuk ka lidhje me ultimatume, por me zbatimin e marrëveshjeve, ka thënë për agjencine elajemeve “Presheva jonë”, Maja Kociançiq, zëdhënëse e Përfaqësueses së Lartë të BE-së.

“Dialogu të cilin po e lehtëson Bashkimi Evropian nuk ka lidhje me ultimatume, dhe se bëhet fjalë për atë se Kosova dhe Serbia janë marrë vesh për kushtet sipas të cilave Kosova do të fitojë kodin e vet telefonik, kurse kompania serbe ka fituar licencën e plotë dhe juridiksion të përkohshëm për ven dosjen e rrjetit mobil”, ka thënë Kociançiq

 

BE-ja fton palët për bisedime konstruktive mbi AKS-ne dhe Telekomunikacionin
Sipas znj.Kocijancic “BE-ja i bën thirrje të dy palët për të vazhduar me zbatimin e të gjitha marrëveshjeve të arritura në kuadër të dialogut, duke përfshirë marrëveshjet mbi Telekomunikacionin, Asociacioni / Bashkësia e komunave me shumicë serbe dhe Energjetikës.”

“Dialogu lehtësuar BE-ja mes Beogradit dhe Prishtinës nuk ka të bëjë me ultimatume. Kjo ka të bëjë Kosovës dhe Serbisë që kanë rënë dakord kushtet nën të cilat Kosova është ndarë një kod telefonik dhe një kompani serbe në Kosovë merr një licencë të plotë të caktuar dhe një autorizim i përkohshëm për operacionet e saj celular ekzistuese…” ka thne ne vazdim znj.Kocijancic për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”

BE-ja i referohet marrëveshjes së Telekomit të vitit 2013 dhe të Planit të Veprimit të gushtit 2015, ku të dyja, Kosova dhe Serbia, të dakorduar modalitetet për zbatimin.

 

Për telekomunikacionet ne do të vazhdojmë për aq kohë sa është e nevojshme për të dyja palët për të ardhur në një marrëveshje të realizueshëm dhe të qëndrueshëm se si për të zbatuar marrëveshjen 2013. BE nga Brukseli do të thërrasë një raund të ri kur të dyja palët janë të gatshme të takohen.

SHPËRNDAJE