Pas kreut te KKSH-së ne Bujanoc edhe Beogradi zyrtare (përmes Këshilli i Mediave në Serbi, komison ky i cli para nje viti ka ndaluar me ligj perdorimin e fjlaes “siptari” ne mediat serbe) duhet ta hedhin ne gjyq ministrin e tyre serb Vulin për nxitje te urrejtjes dhe racizëm. 

Këshilli Kombëtar Shqiptare ne Krahginene Preshevës po shqyrton  të padisë Ministrin e Mbrojtjes Aleksandar Vulin, i cili ne retoriken me djlel gjuhen eurrejtes due fyer shqiptarët – “siptar” term ky qe eshte perdoru ne kohen e regjimit dikatoril te Miloshivit, kur Kosva ishte e okupuar nga Serbia, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Këshilli Kombëtar i shqiptarëve në Luginën e Preshevës po mendon ta padisë ministrin serb të Mbrojtjes Aleksandar Vulinin për shkak të përdorimit të termit “Šiptari” për shqiptarët, ka deklaruar kryetari i këtij Këshilli, Ragmi Mustafa.

“Kështu po nënçmohen shqiptarët dhe ata po vihen në rendin e dytë të qytetarëve. Kjo është gjuha fyese e viteve të nëntëdhjeta të shekullit të shkuar. Shqiptarët nuk duhet të etiketohen kështu. Kjo gjuhë e Vulinit tregon se ne nuk jemi pjesë e kësaj shoqërie”,ka thënë për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”.

Mustafa ka theksuar se incidentet para furrës së shqiptarit në Beograd janë pasojë e retorikës që promovojnë mediet por edhe disa zyrtarë në Serbi .Vulini dje kishte përsëritur se “ndarja me Šiptarët” është zgjidhja për Kosovën. Ministri serb i Mbrojtjes ka kohë që e përdor termin ofendues “Šiptari” për shqiptarët.

Sa i perket temrit fyes “Siptari” disa here ka ngritur zerin edhe agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” ten OSBE dhe ne Bruksel tek Reporters Sans Frontieres dhe IFJ.  Keto organiazat nderkombëtare i kane shkruar leter Beogradit nga te cilta kane kerkuar qe memdiat serbe dhe poltikeaj serbe tmos e perdorin gjuhenh e urejetjes me lemente raciste, te ciliun  zhargon dikur e perdorte edhe diktori i tyre serb Miloshevic.

Jo vetem kaq, Këshilli i Mediave në Serbi, pills organ i pavarur i vetërregulluar, i përbërë nga dhjetë anëtarë, bazuar në ankesat e OJQ “Praxis”,   ka marrë vendimin që fjala “siptari” është  fyese për shqiptarët dhe si e tillë nuk duhet të përdoret në mediat serbe. Njoftimin e ka bërë agjencia e lajmeve “Presheva jonë”, që citon si burim Komisionin e Ankesave të këtij organi. Prandaj, pas kreut te KKSH-së ne Bujanoc edhe Beogradi zyrttare (përmes Këshilli i Mediave në Serbi) duhet ta hedhin ne gjyq minsitrin e tyre serb Vulin për nxitzje te rrujetjes dhe racizëm.  L’image contient peut-être : arbre et plein air

 

SHPËRNDAJE